Gejala utama COVID telah berubah, kajian menunjukkan

(NEXSTAR) — Sejak permulaan pandemik COVID-19, pesakit telah melaporkan berpuluh-puluh simptom yang berbeza, daripada simptom selesema dan seperti selesema kepada yang lebih unik, termasuk “lidah COVID.”

Tetapi seperti semua virus, gejala utama yang dikaitkan dengan COVID telah berubah dan boleh berbeza-beza berdasarkan status vaksinasi anda, menurut a senarai baru dikeluarkan minggu lepas.

The Kajian Kesihatan ZOE — usaha bersama oleh penyelidik di Massachusetts General Hospital, Harvard TH Chan School of Public Health, King’s College London, Stanford University School of Medicine dan aplikasi kesihatan ZOE — berkongsi senarai terkini simptom COVID teratas yang sedang dilaporkan oleh pesertanya .

Penyelidik telah mendapati bahawa bagi peserta dalam ketiga-tiga kumpulan — diberi vaksin sepenuhnya, mereka yang menerima hanya satu dos, dan tidak divaksinasi — empat daripada lima simptom yang paling kerap dilaporkan adalah sama: sakit tekak, hidung berair, batuk berterusan dan sakit kepala.

Kelaziman mereka di seluruh kumpulan, bagaimanapun, berbeza-beza, seperti juga gejala kelima.

Bagi mereka yang diberi vaksin, hidung tersumbat adalah simptom ketiga paling kerap dilaporkan. Antara yang divaksin separa, ia bersin, dan yang tidak divaksinasi, demam.

Di bawah ialah simptom yang paling kerap dilaporkan dalam kalangan tiga kumpulan, disusun mengikut urutan kekerapan mereka dilaporkan.

Divaksin sepenuhnya Separa divaksin Tidak divaksin
Sakit tekak Sakit kepala Sakit kepala
Hidung berair Hidung berair Sakit tekak
Hidung tersumbat Sakit tekak Hidung berair
Batuk yang berterusan Bersin Demam
Sakit kepala Batuk yang berterusan Batuk yang berterusan

Dalam kalangan peserta yang telah diberi vaksin sepenuhnya, simptom yang sering dilaporkan sebelum ini dalam wabak adalah kurang ketara, seperti kehilangan bau, demam, dan sesak nafas. Kehilangan bau dan sesak nafas juga kurang kerap dilaporkan oleh pesakit yang tidak divaksin yang didapati positif COVID.

Mereka yang telah diberi vaksin juga telah melaporkan bersin lebih kerap daripada mereka yang tidak menerima dos. Bersin dan hidung berair, menurut ZOE, sebelum ini tidak dianggap sebagai gejala jangkitan COVID.

Gejala lain kerap dilaporkan nampaknya telah menjadi kurang lazim juga, seperti menggigil atau menggigil; jari kaki COVID atau jari; dan sakit perut.

Pada masa ini, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit masih menyenaraikan gejala seperti keletihan, sakit otot atau badan, loya atau muntah dan cirit-birit sebagai kemungkinan gejala COVID. Ini adalah simptom yang sama yang disenaraikan dalam 2021 dan 2020.

Walaupun ZOE tidak memberikan butiran tentang betapa teruknya gejala ini atau varian COVID yang berkaitan dengannya, penyelidik mendapati simptom omicron, yang kini merupakan varian dominan di dunia, nampaknya lebih ringan daripada varian delta yang pernah dominan.

Sakit tekak telah dilaporkan lebih kerap dan kehilangan bau kurang kerap oleh pesakit dengan varian omikron berbanding mereka yang mempunyai varian delta. Mereka yang telah divaksinasi juga menghadapi tempoh jangkitan COVID yang lebih pendek berbanding mereka yang mempunyai delta.

Awal tahun ini, apabila subvarian omikron BA.5 menjadi dominan di AS, pesakit yang lebih muda bermula mencatatkan keletihan yang melampaumenurut kata Dr Sergio Segarra, ketua pegawai perubatan di Hospital Baptist di Miami.

BA.5 kekal sebagai strain yang paling menonjol di AS, CDC data menunjukkan, diikuti oleh BA.4.6, BQ.1.1 dan BQ.1. Delta dan varian omicron terdahulu seperti BA.1.1 dan BA.2 tidak lagi dikesan.

Sesetengah pakar perubatan bimbang gejala utama COVID, semuanya sangat sejuk dan seperti selesema, hampir menyerupai virus lain yang mula muncul apabila kita menghampiri musim sejuk.

“Pada masa ini, kami mempunyai virus pesaing lain,” kata Dr. Ilan Shapiro, Ketua Pegawai Hal Ehwal Perubatan untuk AltaMed yang berpangkalan di Los Angeles, kepada Nexstar. “Kami mula melihat influenza, kami mula melihat rhinovirus, kami mula melihat banyak virus lain.” Dia menekankan kepentingan ujian, kerana rawatan untuk setiap virus boleh berbeza-beza.

Alix Martichoux menyumbang kepada laporan ini.

We would like to thank the author of this short article for this remarkable material

Gejala utama COVID telah berubah, kajian menunjukkan


Explore our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/