Gelombang misteri jari kaki COVID masih membuat saintis bingung

Lisa Arkin melihat lebih banyak jari kaki bengkak dan berubah warna pada bulan-bulan awal wabak berbanding sepanjang kerjayanya.

Arkin, pakar dermatologi pediatrik di Universiti Wisconsin-Madison, merawat hanya beberapa pesakit dengan lesi kulit sementara yang dipanggil pernio, atau chilblains, setiap tahun. Tetapi pada April 2020, apabila kes COVID-19 pertama kali meningkat, dia melihat 30 pesakit chilblain. “Klinik mendesak saya-sama ada teleperubatan atau secara peribadi-tiba-tiba dipenuhi dengan pesakit dengan jari kaki ungu, mengadu tentang bengkak, melepuh, ketidakselesaan dan kesakitan,” kata Arkin. “Saya benar-benar terkejut.”

Pakar dermatologi dalam bahagian lain di AS, dan di seluruh dunia di mana kes COVID-19 meningkat, juga melaporkan kes orang yang sering mengalami luka merah-ungu di jari kaki mereka. Apa yang dipanggil chilblains biasanya bermula dengan rasa gatal-gatal yang membakar pada jari kaki diikuti oleh perubahan warna, yang selalunya hilang tanpa rawatan dalam beberapa minggu. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes yang luar biasa, keadaan itu berlarutan selama berbulan-bulan dan bahkan sehingga setahun atau lebih.

“Pada tahap yang paling ringan, orang mengadu bahawa ia seperti gatal-gatal ringan,” kata Esther Freeman, pakar dermatologi dan ahli epidemiologi di Sekolah Perubatan Harvard. “Pada tahap yang paling teruk, ia sangat menyakitkan sehingga sesetengah pesakit tidak boleh memakai kasut mereka selama beberapa minggu.”

Pakar perubatan mula tertanya-tanya sama ada chilblains disebabkan oleh SARS-CoV-2, virus yang menyebabkan COVID-19. Dalam dua tahun kebelakangan ini, saintis telah mengkaji ribuan chilblains pandemik atau kes ‘COVID toe’ di seluruh dunia, memeriksa darah dan biopsi kulit untuk menjawab soalan itu. Inilah yang kita tahu setakat ini.

Apakah jari kaki COVID?

Tidak jarang jangkitan virus, termasuk campak, cacar air dan mononukleosis, menyebabkan ruam lepuh, benjolan kecil atau tompokan pada bahagian badan yang berlainan. Gejala ini timbul apabila sistem imun badan bertindak balas terhadap virus atau sel kulit yang rosak oleh virus.

Begitu juga, pakar dermatologi kini telah mengenal pasti satu pelbagai keadaan kulit, termasuk chilblains, yang dikaitkan dengan COVID-19. “Sekiranya anda bertanya, katakan, 100 pakar dermatologi sebelum wabak apakah ruam yang anda jangkakan untuk dilihat dengan virus, pernio chilblains tidak akan membuat senarai itu-ia tidak akan menjadi 50 teratas,” kata Freeman. “Chilblains jarang dikaitkan dengan virus, ” katanya.

Ramai pesakit yang terjejas—selalunya kanak-kanak dan dewasa muda—tidak pernah mengalami simptom COVID-19 tipikal seperti batuk, demam dan sakit otot. Jika mereka melakukannya, gejala mereka adalah ringan. Lesi—yang biasanya timbul selepas pendedahan berulang kepada keadaan sejuk dan lembap serta boleh menjejaskan jari, tumit, telinga dan hidung—biasanya muncul antara satu hingga empat minggu selepas ujian positif COVID-19. Walau bagaimanapun, ramai pesakit kaki COVID, termasuk beberapa pesakit muda Arkin, mempunyai ujian PCR negatif dan kekurangan antibodi terhadap SARS-CoV-2, menunjukkan bahawa mereka mungkin tidak pernah menghidap COVID-19.

Begitu juga, a belajar yang dijalankan di California Utara mendapati bahawa hanya 17 daripada 456 pesakit yang didiagnosis dengan chilblains antara April dan Disember 2020 diuji positif untuk COVID-19 menggunakan ujian PCR, dan hanya satu daripada 97 yang menjalani sampel darah mereka untuk antibodi khusus SARS-CoV-2 yang diuji. positif. Ini walaupun terdapat peningkatan dalam kes chilblain pada 2020 berbanding dengan yang direkodkan di rantau ini antara 2016 dan 2019.

“Itulah yang menyukarkan dan mengelirukan untuk dapat mengatakan jika ia berkaitan dengan COVID,” kata Arkin.

Apakah yang menyebabkan jari kaki COVID?

Dalam beberapa kajianpenyelidik mengesan kehadiran zarah virus dalam biopsi kulit pesakit kaki COVID, mencadangkan peranan SARS-CoV-2, tetapi pakar tidak yakin dengan penemuan tersebut.

A belajar diterbitkan pada Oktober tahun lalu dalam Jurnal Dermatologi British adalah antara yang mencadangkan tindak balas imun yang agresif terhadap pendedahan SARS-CoV-2 mungkin bertanggungjawab untuk jari kaki COVID. Para penyelidik mengkaji sampel darah dan kulit 50 pesakit—beberapa daripadanya mempunyai simptom COVID-19 seperti batuk, keletihan dan demam—yang mengalami chilblains sedemikian buat kali pertama pada April 2020 dan diuji negatif pada ujian PCR.

Kajian itu menunjukkan bahawa berbanding individu yang sihat, pesakit kaki COVID mempunyai tahap protein imun yang tinggi yang dipanggil autoantibodi dalam darah mereka yang merosakkan tisu sihat mereka sendiri secara tersilap. Mereka juga membawa tahap protein tinggi yang dipanggil interferon jenis I yang merupakan barisan pertahanan pertama terhadap jangkitan virus.

“Cara saya menjelaskannya kepada pesakit saya ialah jari kaki COVID hampir terlalu banyak perkara yang baik,” kata Freeman. “Tubuh anda melakukan kerja yang cukup baik untuk melawan virus, dan sebenarnya ia mempunyai tindak balas imun yang cukup sesuai kerana terdapat banyak interferon ini di sekelilingnya. Dan kesan sampingan mempunyai semua interferon ini ialah jari kaki anda menjadi ungu.”

Pengeluaran interferon yang kuat ini mungkin membantu pesakit kaki COVID bersihkan jangkitan SARS-CoV-2 sebelum antibodi khusus COVID-19 terbentuk, yang boleh menjelaskan mengapa ramai pesakit sedemikian negatif pada ujian antibodi. Juga, pengeluaran interferon jenis I tertentu adalah lebih tinggi pada kanak-kanak dan dewasa muda dan menurun dengan usia, yang mungkin menjelaskan sebab jari kaki COVID lebih biasa dalam demografi tersebut.

Juga, “kita tahu orang yang mempunyai interferonopati, iaitu penyakit genetik di mana terdapat terlalu banyak pengeluaran interferon, mendapat pernio [chilblain]-seperti luka,” kata Lindy Foxpakar dermatologi di Universiti California, San Francisco.

Tahun lepas, sesetengah individu juga mengalami lesi seperti chilblain sejurus selepas mendapat vaksin mRNA COVID-19 mereka. “Syukurlah, ia tidak begitu biasa,” kata Freeman. “Tetapi nampaknya ada pesakit yang melakukan tindak balas interferon yang sama selepas vaksinasi, seperti yang dilakukan orang terhadap virus itu sendiri.”

Tetapi peningkatan tahap interferon jenis I sahaja mungkin tidak menjelaskan chilblains pandemik. Sebagai contoh, pesakit dengan hepatitis virus dan kanser dirawat dengan interferon untuk membersihkan virus atau menangkap dan memusnahkan pertumbuhan sel kanser, namun interferon tidak menyebabkan keadaan kulit seperti chilblain.

Sesetengah pakar mencadangkan bahawa mungkin terdapat kes COVID toe yang tiada kaitan dengan virus tetapi ada kaitan dengan tingkah laku pandemik. Orang ramai tidak memakai kasut dan stokin terlalu banyak semasa tinggal di rumah, yang boleh menyebabkan penularan wabak pada sesetengah orang, kata Akiko Iwasaki, seorang pakar imunologi di Universiti Yale. Walaupun “ini memerlukan lebih banyak analisis, ” katanya. Sehingga pakar dapat mengesan kembali jejak SARS-CoV-2 yang muktamad pada pesakit jari kaki COVID, persatuan itu akan terus tertakluk kepada spekulasi. “Terdapat banyak soalan terbuka,” kata Arkin, “dan mungkin lebih banyak misteri daripada jawapan.”

We want to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable web content

Gelombang misteri jari kaki COVID masih membuat saintis bingung


Check out our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/