Gelombang Theta: Penanda Peraturan Emosi – Berita Neurosains

Ringkasan: Peraturan emosi dikaitkan dengan aktiviti gelombang theta dalam korteks hadapan otak.

Sumber: Universiti Montreal

Tanpa disedari, kita semua bergantung pada peraturan emosi berkali-kali sehari. Ia adalah proses di mana kita mengurangkan kesan rangsangan yang mengganggu untuk kekal fokus, meningkatkan kesejahteraan kita dan bertindak balas terhadap permintaan daripada persekitaran kita.

Peraturan emosi memainkan peranan penting dalam banyak penyakit mental dan rawatannya, termasuk kebimbangan, gangguan mood dan gangguan personaliti sempadan.

Kini Inès Zouaoui, pelajar sarjana dalam psikologi yang diselia oleh Profesor Marc Lavoie di Pusat Penyelidikan Institut Universiti Kesihatan Mental Montreal, telah menunjukkan bahawa peraturan emosi dikaitkan dengan tindakan gelombang theta di bahagian tertentu otak, korteks hadapan. . Zouaoui bersedia untuk memulakan Ph.D. dalam sains bioperubatan, pilihan psikiatri, di UdeM pada musim gugur ini.

Gelombang otak khusus untuk peraturan emosi

Membina hasil kajian 2013 yang menunjukkan gelombang theta dijana semasa peraturan emosi, pasukan penyelidik Montreal memberikan 24 subjek latihan penilaian semula kognitif.

“Kami menggunakan penilaian semula kognitif, yang pada asasnya melibatkan tafsiran semula makna situasi, untuk menjalankan kajian eksperimen peraturan emosi,” jelas Zouaoui. “Matlamat kami adalah untuk menguraikan mekanisme elektrokortikal yang mengiringi proses yang kompleks ini.”

Mereka memasang elektrod pada kulit kepala 10 lelaki dan 14 wanita untuk merekodkan aktiviti elektrik di otak mereka sebagai tindak balas kepada imej yang menjengkelkan, seperti seorang lelaki bersenjatakan pisau atau anjing yang mengancam.

Semasa aktiviti otak mereka diukur dan direkodkan secara berterusan menggunakan elektroensefalografi, subjek telah diarahkan sama ada untuk meningkatkan, mengurangkan atau mengekalkan perasaan keengganan mereka, bergantung pada kumpulan yang mereka ditugaskan. Langkah ini juga melibatkan penilaian semula kognitif. Selepas beberapa saat, imej itu hilang dan fasa pengawalan emosi tamat.

“Kami melakukan analisis yang lebih terperinci mengenai ensefalogram daripada apa yang dilakukan dalam kajian terdahulu untuk mengukur frekuensi gelombang otak yang dihasilkan semasa penilaian semula kognitif dan mendapati hanya gelombang theta, yang berayun antara 4 dan 8 Hz,” Zouaoui melaporkan.

“Jadi gelombang theta boleh dianggap sebagai penanda peraturan emosi.

“Apa yang baharu tentang kajian kami ialah dengan membandingkan fasa induksi emosi dan peraturan emosi, kami dapat menunjukkan bahawa gelombang theta adalah khusus untuk fasa peraturan,” kata Zouaoui.

Lihat juga

Ini menunjukkan bola kuning dengan ekspresi muka yang berbeza dilukis padanya
Penggunaan elektrod juga membolehkan pasukan penyelidik menentukan kawasan tepat otak yang bertanggungjawab untuk menghasilkan gelombang theta: kawasan hadapan yang terlibat dalam kawalan kognitif. Imej berada dalam domain awam

“Kami juga mencari gelombang alfa, yang berada dalam julat 8 hingga 13 Hz, untuk melihat sama ada gelombang theta khusus untuk peraturan emosi dan mendapati bahawa gelombang alfa tidak sensitif sama ada kepada induksi emosi atau peraturan emosi.”

Penggunaan elektrod juga membolehkan pasukan penyelidik menentukan kawasan tepat otak yang bertanggungjawab untuk menghasilkan gelombang theta: kawasan hadapan yang terlibat dalam kawalan kognitif.

Pilihan rawatan baru

Matlamat Zouaoui bukan hanya untuk membina kajian terdahulu dan menambah kesusasteraan saintifik; dia berharap percubaannya suatu hari nanti boleh digunakan untuk menyokong amalan klinikal.

“Memandangkan gelombang theta boleh menjadi penanda peraturan emosi yang berjaya, ini boleh membawa kepada pilihan rawatan baharu untuk orang yang proses pengawalan emosinya terganggu, yang berlaku dalam kebimbangan yang teruk dan skizofrenia, contohnya.”

Mengenai berita penyelidikan peraturan emosi ini

Pengarang: Martin Lasalle
Sumber: Universiti Montreal
Hubungi: Martin Lasalle – Universiti Montreal
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

We would like to say thanks to the author of this short article for this amazing web content

Gelombang Theta: Penanda Peraturan Emosi – Berita Neurosains


Check out our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/