Gluten menyebabkan penyakit autoimun seperti penyakit Celiac. Berikut adalah simptomnya, rawatan

Gluten ialah protein yang terdapat dalam sesetengah bijirin, yang memberikan kualiti ‘stretchy’ sebagai contoh, gluten terdapat dalam gandum, barli, rai dan lain-lain, sebab itu adunan chapati/pizza/roti yang kita buat boleh diregangkan dan berbentuk mengikut keperluan tetapi sejak kebelakangan ini, kami telah mendengar tentang sensitiviti gluten dan punca gluten penyakit autoimun di mana badan itu sistem imun menyerang sel dan tisu sendiri. Isunya ialah gluten cenderung merosakkan sel-sel usus dan secara beransur-ansur menyebabkan masalah pencernaan-seperti yang dilihat dalam keadaan yang dipanggil penyakit Celiac, yang mempunyai punca pengantara sistem imun juga.

Dalam temu bual dengan HT Lifestyle, Dr Pradeep Mahajan, Penyelidik Perubatan Regeneratif di StemRx Bioscience Solutions Pvt Ltd di Navi Mumbai/Mumbai, mendedahkan, “Dalam penyakit seliak, usus kecil rosak akibat makanan yang mengandungi gluten yang membawa kepada masalah pencernaan dan malabsorpsi nutrien. Selepas itu, pesakit mengalami gejala lain yang berkaitan dengan kekurangan nutrisi. Dalam penyakit ini, gluten mencetuskan sistem imun seseorang dan secara beransur-ansur membawa kepada keradangan (bengkak dan kemusnahan tisu) dalam lapisan usus kecil.”

simptom:

Dr Pradeep Mahajan menegaskan, “Secara klasik, pesakit mungkin mengalami gejala seperti cirit-birit, penurunan berat badan, kembung perut, keletihan, dan anemia. Dalam kebanyakan kes, diet bebas gluten dinasihatkan untuk mengawal gejala dan membantu dalam penyembuhan usus; namun, keadaan itu tidak boleh dihalang.”

Terapi sel stem untuk merawat penyakit seliak:

Di antara kemajuan dalam rawatan, Dr Pradeep Mahajan mendakwa bahawa terapi sel stem telah ditunjukkan untuk membantu pesakit dengan penyakit seliak mencapai kelegaan gejala yang lebih baik dan kawalan kambuh. Beliau berkongsi, “Ini kerana sel stem dalam badan kita mempunyai keupayaan untuk mengawal sistem imun, yang dengannya mereka membetulkan sebarang gangguan yang membawa kepada penyakit. Di samping itu, sel stem mempunyai sifat anti-radang; dengan itu, bengkak pada lapisan usus dapat dikurangkan. Kelebihan lain ialah sel stem merangsang sel-sel badan yang lain untuk melaksanakan fungsinya dengan lebih baik dan menyediakan kumpulan sel yang sihat yang membantu menjana semula persekitaran yang rosak.”

Beliau berkata, “Bahagian terbaik dalam terapi sel stem ialah sel boleh diperolehi daripada badan pesakit sendiri—secara amnya hanya khusus (sel yang dibezakan sepenuhnya) terjejas oleh penyakit, manakala sel stem yang merupakan sel ‘master’ (bukan- khusus lagi) tidak. Selain itu, rawatan itu tidak melibatkan sebarang prosedur pembedahan; oleh itu, adalah invasif minimum, selamat dan berkesan. Terapi sel stem sedang diterokai untuk beberapa penyakit dan sebagai terapi semula jadi/biologi, hasil jangka panjang boleh dicapai. Pesakit penyakit celiac boleh menjalani terapi untuk menjana semula sel-sel usus, mengimbangi tindak balas imun, dan mencapai persekitaran yang lebih sihat dalam usus yang menggalakkan penghadaman dan penyerapan nutrien, sekali gus membawa kepada kawalan gejala jangka panjang dan kualiti hidup keseluruhan yang lebih baik.”

We would love to give thanks to the author of this short article for this incredible content

Gluten menyebabkan penyakit autoimun seperti penyakit Celiac. Berikut adalah simptomnya, rawatan


Discover our social media profiles , as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/