Gula Penting untuk Kekebalan: 2 Jenis Meningkatkan Kekebalan dan Membantu Anda Hidup Lebih Lama

Pada masa kini, konsep rendah gula dan diet tanpa gula sangat popular. Ramai orang mula memberi perhatian untuk mengurangkan pengambilan gula dalam diet mereka, dan bahkan melaksanakan diet “gula sifar” sedikit sebanyak.

Namun, baru-baru ini belajar diterbitkan dalam Prosiding Akademi Sains Kebangsaan mendapati bahawa gula adalah penting untuk fungsi imun badan, dan gula memainkan peranan penting dalam pengaktifan sel imun. Apabila badan mempunyai betul jumlah gula, imuniti boleh diaktifkan.

Sel Imun Memerlukan Gula untuk Mendapatkan Kekuatan Melawan

Kebanyakan sel imun kita hidup dalam nodus limfa, dan tenaga dalam nodus limfa adalah mencukupi untuk fungsinya. “Seolah-olah nodus limfa dipenuhi dengan kotak makan tengah hari. Sel-sel ini boleh diisi secara kekal dengan tenaga, malah ambil kotak untuk pergi apabila mereka meninggalkan nodus limfa untuk beredar melalui badan,” kata ketua belajar, Profesor Madya Marc Veldhoen dari Instituto de Medicina Molecular João Lobo Antunes (IMM).

Apabila sel imun meninggalkan nodus limfa dan membunuh virus, mereka juga boleh membawa beberapa “kotak makan tengah hari” bersama mereka untuk membekalkan diri mereka dengan tenaga. Ia seperti orang yang telah makan kenyang di rumah dan membawa lebih banyak ke tempat kerja.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sel imun yang tidak hidup dalam nodus limfa, tetapi dalam tisu, seperti usus. Mereka tidak mempunyai akses kepada tahap sumber tenaga yang sama. Sel-sel imun ini kekal dalam keadaan pengaktifan separa yang berterusan dan bersedia untuk bertindak balas terhadap isu seperti jangkitan, menurut Veldhoen.

Mereka perlu “makan” glukosa untuk menambah tenaga dan menjadi aktif. Menggunakan usus tetikus sebagai model, para penyelidik mendapati bahawa pengaktifan limfosit pemastautin dalam usus dan masa yang diambil untuk jangkitan dibersihkan bergantung pada jumlah gula yang ada.

“Kami mendapati bahawa pada tikus yang dijangkiti patogen usus, ketersediaan glukosa setempat boleh menentukan pengaktifan limfosit pemastautin dan pembersihan jangkitan yang lebih cepat,” dijelaskan seorang lagi penyelidik, Spela Konjar.

Orang Lebih Sihat Apabila Karbohidrat Mengumpul 50 hingga 55 Peratus Jumlah Tenaga

Tubuh manusia memperoleh tenaga daripada tiga makronutrien: karbohidrat, protein, dan lipid.

Karbohidrat juga dikenali sebagai sakarida. Karbohidrat utama yang akhirnya ditukar menjadi glukosa ialah kanji dan sukrosa, yang merupakan sebahagian daripada keluarga karbohidrat yang lebih besar.

Memandangkan badan kita memerlukan karbohidrat untuk mendapatkan glukosa, berapa banyak yang perlu kita ambil untuk menjadi sihat?

A belajar diterbitkan dalam The Lancet mengikuti lebih daripada 15,000 orang dewasa Amerika berumur 45 hingga 64 dalam purata 25 tahun.

Mereka mendapati bahawa, daripada jumlah tenaga yang diperoleh daripada karbohidrat, protein, dan lemak, orang hidup paling lama apabila 50 hingga 55 peratus tenaga diperoleh daripada karbohidrat.

Apabila pengambilan tenaga melalui karbohidrat kurang daripada 50 peratus atau lebih daripada 55 peratus daripada jumlah tenaga, ia menjejaskan jangka hayat manusia. Dengan kata lain, makan terlalu banyak atau terlalu sedikit karbohidrat boleh memberi kesan kesihatan yang negatif.

Para penyelidik menganggarkan bahawa seorang berumur 50 tahun dengan pengambilan kurang daripada 30 peratus tenaga daripada karbohidrat akan mempunyai jangka hayat unjuran 29.1 tahun; seorang berumur 50 tahun dengan 65 peratus atau lebih tenaga daripada karbohidrat akan mempunyai jangka hayat yang diunjurkan selama 32 tahun, dan seseorang yang menggunakan 50 hingga 55 peratus daripada jumlah tenaga daripada karbohidrat akan mempunyai jangka hayat unjuran 33.1 tahun.

Suplemen ‘Karbohidrat Baik’ untuk Membekalkan Jenis Gula yang Betul

Jadi, bagaimana kita memilih karbohidrat yang baik—sumber glukosa berkualiti tinggi—untuk badan kita?

1. Makan makanan berkanji semulajadi

Sumber utama glukosa dalam diet kita ialah kanji.

kanji adalah nutrien yang dihasilkan oleh fotosintesis dalam tumbuhan dan merupakan bahan api pilihan badan kita. Setiap tumbuhan menghasilkan kanji tersendiri, tetapi semua kanji terurai menjadi glukosa apabila dicerna. Setiap gram kanji atau gula akan memberikan 4 kalori tenaga.

Sila ingat bahawa tidak semua karbohidrat adalah sama.

Terdapat pelbagai jenis makanan yang mengandungi karbohidrat, dan semuanya mempunyai kesan kesihatan yang berbeza. Sumber kanji boleh dibahagikan kepada dua kategori. Salah satunya ialah kanji dalam makanan semula jadi, seperti kentang, ubi keledek, labu, dan sayur-sayuran akar lain, serta beras perang, jagung, dan bijirin semula jadi yang lain.

Jenis yang lain ialah kanji yang ditapis. Pati ditapis diperbuat daripada makanan semula jadi yang telah diproses lebih lanjut untuk menghilangkan kebanyakan serat dan banyak nutrien, seperti beras putih dan tepung putih. Oleh kerana tiada serat dan bahan lain, kanji yang ditapis akan terurai dengan cepat, menyebabkan peningkatan kadar gula darah yang cepat.

Adalah lebih baik untuk memilih kanji daripada makanan semula jadi. Oleh kerana kanji ini mempunyai banyak serat dan bahan lain yang membalutinya, ia tidak mudah dihadam. Kehadiran asid organik melambatkan pengosongan perut, menjadikan pembebasan gula agak perlahan. Ini bermakna semasa badan mendapat tenaga gula, impak ke atas gula dalam darah adalah agak kecil.

Foto Epoch Times

2. Makan gula semulajadi

Satu lagi sumber glukosa ialah sukrosa. Apabila sukrosa dicerna, ia menghasilkan 50 peratus glukosa dan 50 peratus fruktosa.

Sukrosa semulajadi terdapat dalam banyak buah-buahan, sayur-sayuran, dan bijirin.

Banyak buah-buahan mengandungi sukrosa, glukosa, dan fruktosa. Sebagai contoh, yang nisbah glukosa, sukrosa dan fruktosa adalah kira-kira 2:1:2 dalam pisang, yang biasa dimakan. Buah pic, oren, epal, kacang, dan mangga semuanya mengandungi sejumlah besar sukrosa semula jadi, dan tomato dan beri biru mempunyai separuh daripada gulanya sebagai glukosa.

Jus buah-buahan tidak sama, kerana ia mempunyai serat dan beberapa bahan dalam buah-buahan, menjadikan khasiat buah-buahan tidak lagi lengkap. Orang ramai juga boleh dengan mudah melebihi pengambilan buah atau gula harian mereka apabila minum jus daripada makan buah.

Apabila makan buah-buahan penuh, dengan tindakan mengunyah dan banyak pengambilan serat, orang biasanya tidak akan makan terlalu banyak, tidak seperti hanya minum jus buah. Dan keseluruhan buah mengandungi campuran nutrien semula jadi yang baik, termasuk serat, mikronutrien, dan bahan lain yang berfungsi bersama untuk memperlahankan penyerapan gula dalam badan.

Terdapat satu lagi jenis sukrosa yang diekstrak daripada makanan, iaitu gula halus yang sering kita makan, seperti gula putih. Sukrosa ditambah kepada kebanyakan makanan yang diproses. Gula juga ditambah kepada produk yang tidak berasa manis, seperti perasa dan sos.

Malah, kita tidak perlu mendapatkan sebarang gula daripada gula tambahan. Gula tambahan hanya memberikan kalori tetapi bukan nutrien, yang dalam jangka masa panjang boleh merosakkan metabolisme seseorang.

Makanan yang ditapis buatan, seperti gula tebu atau kanji, boleh memberikan tekstur yang manis dan selembut sutera, tetapi sering kali, beberapa bahan baiknya dikeluarkan. Mereka hanya boleh memberikan orang ramai keseronokan jangka pendek “makan gula,” tetapi tidak dapat menyediakan nutrien lain, dan dalam jangka panjang akan membawa kepada ketagihan dan bahaya lain. Untuk benar-benar berhenti gula, anda mesti terlebih dahulu berhenti gula jenis ini.

Terdapat cara yang mudah dan mudah untuk melakukan ini—pilih makanan semula jadi sebanyak mungkin untuk mendapatkan gula dan tenaga daripadanya.

We want to thank the author of this post for this amazing material

Gula Penting untuk Kekebalan: 2 Jenis Meningkatkan Kekebalan dan Membantu Anda Hidup Lebih Lama


Find here our social media profiles and the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/