Hawaii melaporkan hepatitis misteri pada kanak-kanak di bawah umur 10 tahun

Hawaii telah menjadi negeri ke-25 yang mula menyiasat kes hepatitis misteri pada kanak-kanak berumur kurang daripada sepuluh tahun — selepas lima kematian dan lebih 100 kes dilaporkan di seluruh Amerika.

Jabatan Kesihatan negeri berkata kanak-kanak itu dimasukkan ke hospital kerana sakit perut dan demam di Maui, pulau kedua terbesarnya, pada akhir April.

Tidak jelas sama ada kanak-kanak itu – yang tidak dinamakan – masih di hospital atau telah dibenarkan keluar.

Minggu lalu Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mendedahkan jumlah kematian yang suram di AS, yang merupakan yang terbesar di dunia dengan hanya Indonesia juga melaporkan tiga kematian dalam wabak itu.

Seramai 15 kanak-kanak Amerika juga telah ditinggalkan memerlukan pemindahan hati oleh penyakit itu.

Lebih daripada 300 kes telah dilaporkan di seluruh dunia dengan kebanyakannya di UK (160) dan AS (109), walaupun ini berkemungkinan kerana negara itu mempunyai pengawasan yang lebih baik.

Para saintis hairan tentang apa yang menyebabkan wabak itu, tetapi teori terkemuka mencadangkan ia mungkin disebabkan oleh adenovirus – punca selesema biasa – dengan majoriti kes di Amerika diuji positif untuk ini.

Hipotesis lain yang sedang disiasat termasuk bahawa penutupan telah melemahkan imuniti kanak-kanak, atau jangkitan Covid sebelumnya atau pendedahan kepada anjing peliharaan boleh dipersalahkan. Punca biasa – virus hepatitis A, B, C, D dan E – semuanya telah diketepikan.

Peta di atas menunjukkan 25 negeri yang telah mengesahkan atau mengesyaki kes hepatitis menurut CDC. Hawaii hari ini menjadi negeri ke-25 yang mendedahkan ia sedang menyiasat kes yang disyaki penyakit itu (kuning), dengan Puerto Rico juga telah melaporkan sekurang-kurangnya satu kes

Mendedahkan kes itu lewat Isnin, Jabatan Kesihatan Hawaii berkata: ‘Penyiasatan perubatan yang menyeluruh telah dilakukan dan terdapat beberapa keputusan ujian makmal yang belum selesai.

‘Pada masa ini, tiada punca dapat ditentukan. DOH bekerjasama dengan CDC untuk mengenal pasti punca kes hepatitis itu.’

Soalan&Jawapan: Apakah wabak hepatitis global yang misteri dan apa yang ada di belakangnya?

Apakah hepatitis?

Hepatitis adalah keradangan hati yang biasanya disebabkan oleh jangkitan virus atau kerosakan hati akibat meminum alkohol.

Sesetengah kes dapat diselesaikan dengan sendirinya, tanpa isu yang berterusan, tetapi sebahagian kecil boleh membawa maut, memaksa pesakit memerlukan pemindahan hati untuk terus hidup.

Apakah simptomnya?

Orang yang menghidap hepatitis biasanya mengalami keletihan, hilang selera makan, loya, muntah, sakit perut, air kencing gelap, najis berwarna cerah dan sakit sendi.

Mereka juga mungkin mengalami jaundis – apabila kulit dan putih mata menjadi kuning.

Mengapa pakar bimbang?

Hepatitis biasanya jarang berlaku pada kanak-kanak, tetapi pakar telah mengesan lebih banyak kes dalam wabak semasa daripada yang mereka jangkakan dalam setahun.

Kes adalah ‘asalnya tidak diketahui’ dan juga teruk, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Ia telah menyebabkan sehingga dua kematian dan 18 pemindahan hati.

Apakah teori-teori teratas?

Jangkitan bersama

Pakar mengatakan kes itu mungkin dikaitkan dengan adenovirus, biasanya dikaitkan dengan selsema, tetapi penyelidikan lanjut sedang dijalankan.

Ini, digabungkan dengan jangkitan Covid, boleh menyebabkan lonjakan kes.

WHO melaporkan adenovirus telah dikesan dalam sekurang-kurangnya 74 kes. Sekurang-kurangnya 20 daripada kanak-kanak itu disahkan positif coronavirus.

Imuniti yang lemah

Pakar British yang ditugaskan untuk menyiasat siri penyakit percaya kitaran penutupan yang tidak berkesudahan mungkin telah memainkan peranan yang menyumbang.

Sekatan mungkin telah melemahkan imuniti kanak-kanak kerana pergaulan sosial yang berkurangan, menyebabkan mereka berisiko tinggi mendapat adenovirus.

Ini bermakna walaupun adenovirus ‘normal’ boleh menyebabkan kesan yang teruk, kerana kanak-kanak tidak bertindak balas terhadapnya seperti yang mereka lakukan pada masa lalu.

Mutasi adenovirus

Para saintis lain berkata ia mungkin adenovirus yang telah memperoleh ‘mutasi luar biasa’.

Ini bermakna ia mungkin lebih mudah berjangkit atau lebih mampu untuk mengatasi imuniti semula jadi kanak-kanak.

Varian Covid baharu

Pegawai UKHSA memasukkan ‘varian baharu SARS-CoV-2’ dalam hipotesis kerja mereka.

Covid telah menyebabkan keradangan hati dalam kes yang sangat jarang berlaku semasa pandemik, walaupun ini berlaku pada semua peringkat umur dan bukannya terpencil pada kanak-kanak.

Pencetus alam sekitar

CDC telah menyatakan pencetus alam sekitar masih disiasat sebagai kemungkinan penyebab penyakit.

Ini mungkin termasuk pencemaran atau pendedahan kepada ubat atau toksin tertentu.

Kes hepatitis misteri kini telah dikesan di 25 negeri, termasuk: Alabama, Arizona, California, Colorado, Delaware, Florida, Georgia, Idaho, Illinois, Indiana, Louisiana, Michigan, Minnesota, Missouri, North Carolina, North Dakota, Nebraska , New York, Ohio, Pennsylvania, Tennessee, Texas, Washington dan Wisconsin.

Sekurang-kurangnya satu kes juga telah dilaporkan di wilayah Puerto Rico.

CDC enggan mendedahkan di mana lima kematian AS berlaku, memetik ‘isu kerahsiaan’.

Tetapi sekurang-kurangnya satu berada di Wisconsin, di mana Jabatan Kesihatan mengesahkan bulan lalu ia sedang menyiasat kematian yang dikaitkan dengan penyakit itu.

Dalam sidang akhbar minggu lalu, timbalan pengarah penyakit berjangkit CDC, Dr Jay Butler berkata kebanyakan anak muda itu telah ‘pulih sepenuhnya’ berikutan penyakit itu.

Beliau berkata saintis masih menyiasat kes untuk mengenal pasti punca tetapi adenovirus adalah ‘tertinggi dalam senarai’.

Bagaimanapun, Butler menambah adalah tidak jelas sama ada jangkitan adenovirus sahaja menyebabkan penyakit itu atau jika ia dikaitkan dengan tindak balas imun terhadap ketegangan tertentu atau sesuatu yang telah terdedah kepada kanak-kanak.

Beliau menegaskan, bagaimanapun, bahawa CDC tidak merekodkan bilangan kes hepatitis yang jauh lebih tinggi pada kanak-kanak daripada yang dijangkakan pada tahun ini.

‘Saya fikir kami serius mempertimbangkan sama ada ini mungkin sesuatu yang berlaku pada tahap rendah selama beberapa tahun, dan kami tidak mendokumentasikannya,’ katanya.

Minggu lalu Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata ia sedang menyiasat 50 kemungkinan punca penyakit itu.

Hepatitis lazimnya jarang berlaku pada kanak-kanak, tetapi pada awal tahun ini UK membangkitkan amaran mengenai wabak misteri pada kanak-kanak selepas mengesan lebih banyak kes pada bulan Januari daripada yang dijangkakan.

Negara-negara lain segera mengikuti, dengan AS melaporkan sembilan kes pertamanya di Alabama bulan lalu. Setiap kanak-kanak itu memerlukan penjagaan hospital.

Ketua CDC mengakui bahawa mereka telah mengetahui tentang kes itu tetapi tidak membangkitkan amaran pada mulanya kerana ia kelihatan seperti insiden terpencil.

Mereka telah mengeluarkan notis kesihatan meminta mana-mana negeri yang mempunyai kes hepatitis misteri untuk melaporkannya.

Pakar terkemuka bimbang pegawai kesihatan tidak akan mengetahui perkara di sebalik wabak itu sekurang-kurangnya dua bulan lagi.

Ibu bapa diberitahu bahawa walaupun terdapat beberapa kes, terdapat risiko ‘amat rendah’ ​​untuk anak mereka menghidap hepatitis.

Mereka dinasihatkan untuk memerhatikan tanda-tanda amaran utama, bagaimanapun, telah diberitahu bahawa anak-anak mereka menghadapi risiko yang sangat rendah untuk menghidap hepatitis.

Jaundis – kekuningan kulit dan putih mata – adalah tanda yang paling biasa, diikuti dengan muntah dan najis pucat.

Dr Meera Chand, pengarah jangkitan baru muncul di Agensi Keselamatan Kesihatan UK, berkata: ‘Adalah penting ibu bapa mengetahui kemungkinan anak mereka menghidap hepatitis adalah sangat rendah.

‘Walau bagaimanapun, kami terus mengingatkan semua orang untuk berwaspada dengan tanda-tanda hepatitis – terutamanya jaundis, cari warna kuning di bahagian putih mata – dan hubungi doktor anda jika anda bimbang.

‘Penyiasatan kami terus menunjukkan bahawa terdapat kaitan dengan adenovirus dan kajian kami kini menguji persatuan ini dengan teliti.

‘Kami juga sedang menyiasat penyumbang lain, termasuk SARS-COV-2 sebelum ini, dan bekerjasama rapat dengan NHS dan rakan akademik untuk memahami mekanisme kecederaan hati pada kanak-kanak yang terjejas.’

Kebanyakan kes telah dikesan di UK (163) dan AS (109), yang mempunyai beberapa sistem pengawasan terkuat.

Keadaan keradangan hati juga telah dikesan di Sepanyol (22), Israel (12), Itali (9) dan Denmark (6), antara negara lain.

We want to thank the writer of this short article for this outstanding material

Hawaii melaporkan hepatitis misteri pada kanak-kanak di bawah umur 10 tahun


You can view our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/