Helah baki 10 saat mungkin meramalkan berapa lama anda akan hidup

Bagi orang dewasa yang lebih tua, dapat mengimbangi secara ringkas dengan sebelah kaki mungkin meramalkan berapa lama mereka akan hidup.

Orang yang gagal dalam ujian keseimbangan 10 saat berdiri dengan sebelah kaki hampir dua kali ganda berkemungkinan mati dalam tempoh 10 tahun akan datang, menurut sebuah laporan diterbitkan pada hari Selasa dalam British Journal of Sports Medicine.

Tidak seperti kecergasan aerobik, fleksibiliti dan kekuatan otot, keseimbangan cenderung untuk dipelihara sehingga dekad keenam kehidupan, selepas itu ia berkurangan dengan mendadak, kata penyelidik Brazil.

Tepat mengapa kehilangan keseimbangan boleh meramalkan risiko kematian masih belum diketahui, kata pengarang utama kajian itu, Dr. Claudio Gil Soares de Araújo, seorang doktor sukan dan senaman serta pengarah penyelidikan dan pendidikan di Klinik Perubatan Senaman-CLINIMEX di Rio de Janeiro.

Tetapi keseimbangan yang lemah dan kecergasan muskuloskeletal boleh dikaitkan dengan kelemahan pada orang dewasa yang lebih tua, tulis Araújo dalam e-mel.

“Orang tua yang jatuh mempunyai risiko yang sangat tinggi untuk patah tulang besar dan komplikasi lain yang berkaitan,” tulis Araújo. “Ini mungkin memainkan peranan dalam risiko kematian yang lebih tinggi.”

Memeriksa baki pada sebelah kaki, walaupun untuk beberapa saat itu, boleh menjadi cara yang berharga untuk menentukan risiko seseorang terjatuh. A laporan 2019 mendapati bahawa bilangan kematian akibat jatuh bagi orang berumur 75 tahun ke atas semakin meningkat di AS

“Ingat bahawa kita perlu sentiasa berada dalam postur berkaki satu, keluar dari kereta, memanjat atau menuruni anak tangga atau tangga dan sebagainya,” kata Araújo.

Araújo dan rakan-rakannya sebelum ini telah meneliti hubungan antara keupayaan pergerakan dan umur panjang. A kajian 2016 mendapati bahawa keupayaan orang ramai untuk duduk di atas lantai dan kemudian berdiri tanpa menggunakan tangan atau lutut mereka untuk sokongan boleh meramalkan risiko kematian mereka dalam tempoh enam tahun akan datang.

Bagaimanakah keseimbangan meramalkan umur panjang?

Untuk meneroka sama ada ujian keseimbangan mungkin mendedahkan cerapan tentang risiko kematian seseorang daripada sebarang sebab sepanjang dekad yang akan datang, Araújo dan pasukannya meneliti semula data daripada kajian kohort Senaman CLINIMEX 1994, yang menilai persatuan antara kecergasan fizikal, faktor risiko kardiovaskular dan risiko mendapat kesihatan yang buruk dan kematian.

Untuk laporan baharu itu, para penyelidik memberi tumpuan kepada 1,702 peserta dari umur 51 hingga 75 – purata umur 61 – pada pemeriksaan kajian pertama mereka, apabila berat, saiz pinggang dan ukuran lemak badan dikumpulkan. Para penyelidik termasuk hanya orang yang boleh berjalan dengan mantap dalam analisis mereka.

Pada pemeriksaan pertama, peserta diminta berdiri dengan sebelah kaki selama 10 saat tanpa memegang apa-apa untuk menyokong diri mereka. Para peserta, yang dibenarkan tiga kali percubaan, diminta meletakkan bahagian depan makanan yang terangkat di belakang kaki yang menanggung berat, sambil meletakkan tangan di sisi dan pandangan mereka lurus ke hadapan.

Secara keseluruhan, satu daripada lima gagal dalam ujian.

Para penyelidik menyatakan bahawa ketidakupayaan untuk lulus ujian meningkat dengan usia. Secara amnya, orang yang gagal dalam ujian cenderung mempunyai kesihatan yang lebih teruk berbanding mereka yang lulus, dengan bahagian yang lebih tinggi adalah obes, mempunyai penyakit kardiovaskular dan paras kolesterol darah yang tidak sihat. Diabetes jenis 2 adalah tiga kali lebih biasa di kalangan orang yang gagal ujian berbanding mereka yang lulus.

Selepas mengambil kira faktor seperti umur, jantina, BMI, sejarah penyakit jantung, hipertensi, diabetes dan kolesterol tinggi, para penyelidik mendapati bahawa risiko kematian dalam tempoh 10 tahun adalah 1.84 kali ganda lebih tinggi pada peserta yang gagal ujian keseimbangan.

Berita baiknya, kata Araújo, adalah “tidak pernah terlambat untuk meningkatkan keseimbangan dengan latihan khusus. Beberapa minit sehari — di rumah atau di gim boleh banyak membantu.”

Kajian seperti ini menyediakan asas saintifik untuk memutuskan jenis ukuran yang akan membantu menilai sejauh mana seseorang berfungsi secara fizikal, kata Dr. John W. Rowe, seorang profesor dasar kesihatan dan penuaan di Columbia University Mailman School of Public Health .

Semasa fizikal, doktor biasanya memeriksa jantung, paru-paru, kolesterol dan tekanan darah orang. Tetapi untuk sebahagian besar, mereka tidak mengukur bentuk orang, kata Rowe.

Jika doktor menentukan pesakit mempunyai masalah keseimbangan, program boleh ditetapkan untuk membantu meningkatkan kecergasan dan keseimbangan.

“Dan jika doktor meminta pesakit melakukan pendirian satu kaki dan pesakit berkata, ‘apa gunanya,’ doktor boleh mengatakan ada artikel yang menunjukkan bahawa ini boleh meramalkan jangka hayat,” kata Rowe.

We would love to say thanks to the writer of this write-up for this remarkable web content

Helah baki 10 saat mungkin meramalkan berapa lama anda akan hidup


Check out our social media profiles , as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/