Hentikan kebimbangan sebelum ia bermula dengan strategi baharu ini

Beberapa dekad sebelum ini, pengenalan ubat baharu untuk merawat kemurungan dan kebimbangan mengganggu gambaran masalah kesihatan mental sebagai kegagalan peribadi yang memihak kepada ekspresi kimia otak.

Hari ini, pemahaman baharu tentang komunikasi timbal balik antara minda dan badan menjadikan kebimbangan jauh lebih boleh dicegah daripada yang diketahui sebelum ini.

Perbualan ini telah diedit dan dipendekkan untuk kejelasan.

CNN: Apakah salah faham terbesar orang tentang kebimbangan?

Dr. Ellen Vora: Kebimbangan bukan sekadar ketidakseimbangan kimia genetik. Ia sebahagian besarnya berdasarkan keadaan badan fizikal, yang merupakan sesuatu yang boleh kita ubah.

Menyedari apa yang saya panggil “kebimbangan palsu” membolehkan kita mengambil langkah untuk menjadikan badan kita berada dalam keseimbangan yang lebih baik, yang membantu meredakan gejala kebimbangan. Inilah mesej yang penuh harapan, memperkasakan yang ingin saya sampaikan.

CNN: Bagaimanakah sambungan minda-badan memberi kesan kepada kebimbangan?

Vora: Hari ini, ramai orang menyedari bahawa kesihatan mental memberi kesan kepada badan. Mereka memahami pemesejan atas ke bawah — bahawa pemikiran seperti, “Oh, tidak, saya ada ujian esok!” boleh memberi kesan kepada badan fizikal mereka, katakan, dengan sakit perut.

Kurang dikenali secara meluas ialah jaringan komunikasi bolak-balik yang halus dan saling berkaitan antara badan dan minda.

Kehidupan moden menyerang saluran penghadaman kita melalui tekanan kronik, makanan yang diproses dan racun perosak. Ekosistem bakteria yang terjejas dalam sistem pencernaan kita membawa kepada lapisan usus yang tidak sihat dan meradang, yang mencetuskan mesej kepada otak, “Perkara tidak OK di bawah.” Apabila badan fizikal kita tidak seimbang, ia memberitahu otak kita berasa cemas.

CNN: Bagaimanakah penyiasatan kebimbangan anda memaklumkan perspektif anda tentang kemurungan?

Vora: Ramai pesakit dalam amalan saya mempunyai kedua-dua kemurungan dan kebimbangan. Kadang-kadang mereka bertukar-tukar antara mereka. Pada masa lain kedua-dua negeri wujud bersama. Kebimbangan kronik boleh melemahkan kita dari semasa ke semasa, meninggalkan kita dalam keadaan kemurungan yang berlubang. Kedua-duanya adalah manifestasi otak yang berkata, “Saya tidak OK.”

CNN: Apakah strategi mengatasi yang boleh membantu?

Vora: Apabila badan kita tersandung ke dalam tindak balas tekanan, ia boleh berasa sinonim dengan kebimbangan dan panik. Pertama, kita mesti menghapuskan “kebimbangan palsu” yang boleh dielakkan melalui memberi tumpuan kepada pemakanan dan tidur pemulihan sambil memantau kesan daripada teknologikafein dan alkohol.
Diet yang berkhasiat dan lengkap boleh mengurangkan gejala kebimbangan dan kemurungan, kata Vora.

Selalunya, saya suka mulakan dengan menstabilkan gula dalam darah kerana ia mempunyai kesan yang cepat terhadap perasaan cemas kita sehari-hari.

Pemakanan moden Amerika dibina di atas asas karbohidrat halus dan susu kocak yang menyamar sebagai minuman kopi. Kami berakhir pada ini roller coaster daripada lonjakan gula darah yang dikejar oleh insulin, diikuti oleh penurunan gula darah yang boleh dirasakan sama dengan kebimbangan. Menstabilkan gula darah menawarkan kelegaan yang kuat dari kedua-dua kebimbangan dan rasa azab dan kegelisahan yang dibawa oleh ramai orang di dalam lubang perut mereka.

Penyelesaian muktamad, untuk makan diet penstabilan gula darah dengan lebih sedikit karbohidrat halus dan lebih banyak protein dan lemak sihat, adalah strategi yang menarik. Tetapi jika itu 180 darjah daripada cara anda makan sekarang, berikut adalah penyelesaian jangka pendek: Setiap beberapa jam, makan satu sudu bunga matahari, badam atau mentega kacang lain, minyak sapi atau minyak kelapa. Ini mewujudkan jaring keselamatan yang boleh menumpulkan sebarang kemalangan gula darah. Ramai pesakit telah memberitahu saya campur tangan ini sahaja menghentikan serangan panik mereka.

CNN: Anda menasihati beberapa pesakit untuk makan lebih banyak daging. kenapa?

Vora: Ramai pesakit datang kepada saya hanya makan smoothie, matcha latte, puding chia seed atau salad besar. Kegegaran berterusan mereka datang dari diet mereka yang kekurangan zat. Diet separa vegetarian di mana daging bukanlah hidangan utama tetapi lebih kepada perasa mungkin merupakan tempat yang manis untuk kesihatan.

Berikut adalah 5 cara untuk mengurangkan kebimbangan

Serangan panik dan perasaan sentiasa gelisah boleh berpunca daripada badan yang tidak pernah mendapat nutrisi yang mencukupi. Pemakanan yang memanaskan, berkhasiat dan lengkap boleh meredakan gejala kebimbangan dan kemurungan.

CNN: Jika anda boleh melambai tongkat ajaib, apakah protokol pemakanan yang akan digunakan oleh pesakit anda?

Vora: Saya tidak mahu menggalakkan orang ramai untuk berasa rapuh, taksub atau takut tentang makanan. Itu tidak membantu keresahan sesiapa pun. Secara umumnya, saya menggalakkan orang ramai untuk melakukan kesilapan dalam memakan makanan sebenar dan mengelakkan makanan palsu yang diproses.

Ideanya adalah untuk mendekati makanan seperti budaya nenek moyang anda, dengan memakan keseimbangan protein, karbohidrat dan lemak sihat yang diproses secara minimum, dan secara amnya memakan makanan tempatan dan mengikut musim. Jika anda berasal dari campuran garis keturunan yang berbeza, pilih dan pilih dan kemudian dengarkan badan anda.

Secara amnya, apa yang berfungsi untuk badan kita bergema dari mana di planet kita berasal. Secara keseluruhan, cuba makan makanan sebenar yang ditanam dengan integriti, idealnya di ladang kecil yang mampan dengan amalan penternakan yang berperikemanusiaan berbanding ladang kilang besar dan operasi pemakanan haiwan tertumpu.

CNN: Apakah maksud “melengkapkan kitaran tekanan”, dan mengapa ia penting?

Vora: Mengimbangi sistem saraf anda adalah sangat penting untuk mengawal kebimbangan.

Perasaan cemas atau panik berlaku apabila sistem anda melepasi tanda sifar kepada tindak balas tekanan. Tekanan tidak dapat dielakkan, sudah tentu. Ramai di antara kita telah mengumpul seumur hidup tetapi gagal menyelesaikan kitaran tekanan dengan melepaskan tenaga yang terpendam.

Kebimbangan dan kemurungan semakin meningkat apabila wabak itu berterusan. Inilah perkara yang boleh anda lakukan

Haiwan nampaknya tahu secara naluri cara melepaskan lonjakan adrenalin yang mereka alami dan menetapkan semula sistem saraf. Selepas antelop mengalami pertemuan hidup atau mati, ia bergegar. Apabila seekor angsa terlepas dari pertengkaran, ia mengepakkan sayapnya dengan cara tertentu.

Kita, sebagai manusia yang bersosial, tidak mempunyai kekurangan tekanan, tetapi kita sering kekurangan amalan untuk melepaskan kesan yang berlarutan. Bagi sesetengah pesakit saya, senaman bersesuaian. Saya semua untuk apa-apa jenis ekspresi kreatif: menyanyi, menari, berzikir, melukis, menulis jurnal, terapi, memproses, bercakap, berpelukan, bermain dengan anjing, ketawa perut atau menangis hodoh. Semua ini menetapkan semula badan kita, memberitahunya, “Ancaman telah berlalu dan kini saya selamat.”

Saya mengamalkan yang paling pelik: bergegar. Untuk menetapkan semula sistem saraf saya, saya memakai muzik drum shamanik, menutup mata saya dan membiarkan badan saya bergerak selama kira-kira 90 saat. Selepas itu, saya tidak menanggung tekanan yang sama.

Ia juga meningkatkan kesedaran saya tentang apa yang badan saya cuba sampaikan kepada saya. Selepas saya goncang, saya duduk dalam meditasi. Biasanya sesuatu yang saya abaikan secara tidak sedar tetapi perlu memberi perhatian kepada buih.

Kebimbangan sebenar datang dari percubaan tubuh kita untuk berkomunikasi. Kita perlu mendengar.

CNN: Apakah amalan nafas yang anda cadangkan untuk menenangkan kebimbangan?

Vora: Pilihan saya ialah nafas 4-7-8. Tanpa meneran, tarik nafas perlahan-lahan selama empat kiraan, tahan selama tujuh dan hembus selama lapan. Dengan kebimbangan, adalah penting untuk mempunyai cengkaman yang longgar dan mudah pada amalan berstruktur ini. Perasaan seperti anda perlu mengawal nafas dengan sempurna adalah terapeutik balas.

Nafas yang menenangkan

Ikuti semasa Dr. Ellen Vora membimbing anda melalui teknik pernafasan 4-7-8.

Sumber: Ihsan Dr. Ellen Vora

Lazimnya, nafas kita laju dan cetek apabila kita menarik nafas lebih kuat daripada menghembus. Tetapi jika kita bercuti, berbaring di atas buaian tanpa peduli di dunia, pernafasan kita akan perlahan hingga pernafasan diafragma yang dalam.

Bernafas seolah-olah kita santai menghantar penghantaran ke otak di sepanjang saraf vagus. Ia memberitahu otak kita bahawa organisma itu tenang, menyebabkan lata neuro-hormon yang membantu merehatkan seluruh badan kita.

Amalan ini mudah, percuma, hanya mengambil masa 30 saat dan anda boleh melakukannya di mana-mana sahaja.

CNN: Berapa lama kesannya?

Vora: Sehingga kehidupan sebenar bermula semula! Serius, saya fikir ini, dan amalan relaksasi lain, sebagai multivitamin. Semakin banyak masa dalam sehari anda boleh meletakkan badan anda ke dalam tindak balas relaksasi, semakin jauh badan anda perlu “mengembara” untuk naik melepasi garisan sifar ke dalam tekanan.

Jenama Brooklinen, Marlow mengambil tekaan daripada membeli-belah bantal (CNN Underscored)

Sentiasa merangsang kelonggaran sepanjang hari anda mewujudkan satu tabiat, mewujudkan kebiasaan dengan keadaan tenang yang boleh kita kembali seperti yang diperlukan.

Seolah-olah anda mencipta destinasi yang aman di mana, dalam hampir bila-bila masa, minda dan badan anda boleh kembali berehat dan menetapkan semula.

Jessica DuLong ialah seorang wartawan yang berpangkalan di Brooklyn, New York, kolaborator buku, jurulatih penulisan dan pengarang “Disimpan di Tembok Laut: Cerita Dari Lif Bot 11 September” dan “My River Chronicles: Menemui Semula Kerja yang Membina Amerika.”We wish to say thanks to the author of this post for this incredible material

Hentikan kebimbangan sebelum ia bermula dengan strategi baharu ini


Visit our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/