Hospital kanak-kanak bergelut dengan lonjakan jangkitan RSV di seluruh negara

Model protein daripada virus pernafasan syncytial ditunjukkan di The University of Texas di Austin pada 31 Mac 2022. Peningkatan kes RSV dalam kalangan kanak-kanak menyebabkan beberapa hospital mengalami kapasiti.

The Washington Post melalui Getty Images


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

The Washington Post melalui Getty Images


Model protein daripada virus pernafasan syncytial ditunjukkan di The University of Texas di Austin pada 31 Mac 2022. Peningkatan kes RSV dalam kalangan kanak-kanak menyebabkan beberapa hospital mengalami kapasiti.

The Washington Post melalui Getty Images

Lonjakan awal yang tidak sesuai musim virus sinsitial respiratori kes di kalangan kanak-kanak kecil mendorong beberapa hospital ke kapasiti.

RSV, sebagaimana ia dipanggil, ialah virus pernafasan yang kebanyakannya menjelma sebagai penyakit ringan dengan simptom seperti selsema pada orang dewasa tetapi boleh menyebabkan radang paru-paru dan bronkiolitis pada kanak-kanak yang sangat kecil. Ia boleh mengancam nyawa bayi dan dewasa muda.

Kebanyakan tahun, jangkitan biasanya berlaku pada akhir musim luruh dan musim sejuk, selalunya bertindih dengan musim selesema. Tetapi sekurang-kurangnya sejak tahun lepas, doktor telah mula melihat lonjakan bermula semasa bulan musim panas.

Hospital kanak-kanak di kawasan Washington, DC, termasuk Hospital Nasional Kanak-kanak, Inova Fairfax dan Johns Hopkins di Baltimore, berada pada kapasiti atau hampir, DCist melaporkan.

Hospital Kanak-kanak Connecticut di Hartford mempunyai katil pesakit dalam pediatriknya yang penuh sejak beberapa minggu lalu, WTNH melaporkan. Tanpa tanda-tanda penyebaran semakin perlahan, pegawai di sana meminta bantuan Pengawal Kebangsaan dan FEMA untuk mendirikan khemah bagi mengembangkan kapasiti.

Di Texas, doktor di hospital Cook Children di Fort Worth memberitahu ABC News mereka merawat kira-kira 300 pesakit RSV sehari.

“Tahun lalu, lebih ramai orang memakai topeng muka dan kanak-kanak lebih cenderung untuk tinggal di rumah semasa sakit,” Dr Laura Romano berkata dalam penerbitan dalaman Cook Children.

“Tahun ini, ibu bapa menghantar anak mereka ke taska dan sekolah buat kali pertama selepas dua tahun wabak itu. … Kanak-kanak yang sebelum ini tidak terdedah kepada virus pernafasan semakin sakit,” kata Romano.

Pegawai kesihatan di King County, Wash., juga cemas kerana mereka bersiap sedia untuk lebih banyak kes apabila musim sejuk melanda. Dr. Russell Migita bersama Hospital Kanak-Kanak Seattle memberitahu King 5 News mereka melihat kira-kira 20 hingga 30 kes positif setiap hari, sambil menambah bahawa itu adalah angka “belum pernah berlaku sebelum ini”.

Cara RSV muncul

Gejala RSV adalah serupa dengan selesema dan boleh menjadi tidak berbahaya pada orang dewasa, tetapi CDC mengatakan kanak-kanak di bawah umur 5 tahun adalah kumpulan yang paling terjejas. Menurut agensi itu data, setiap tahun kira-kira 58,000 kanak-kanak dalam lingkungan umur tersebut dimasukkan ke hospital untuk RSV. Kumpulan yang paling terdedah seterusnya adalah orang dewasa lebih 65 tahun, di mana jangkitan menyebabkan 14,000 kematian setahun.

RSV boleh membawa kepada bronchiolitis, jangkitan yang menyebabkan saluran pernafasan meradang dan tersumbat dengan lendir, menjadikannya sukar untuk bernafas. Jika jangkitan merebak ke kantung paru-paru, ia boleh mengakibatkan radang paru-paru.

Dr. Sara Goza, pakar perubatan dan bekas presiden American Academy of Pediatrics, bercakap dengan NPR tahun lepas tentang bagaimana jangkitan berlaku pada bayi.

“Ramai bayi di bawah umur setahun akan mengalami masalah bernafas. Mereka berhenti makan kerana mereka tidak boleh bernafas dan makan pada masa yang sama. Dan mereka berdehit, jadi mereka mengalami masalah pernafasan,” kata Goza.

Gejala lain termasuk batuk, tidur berlebihan dan lesu.

Tiada vaksin untuk mencegah RSV, tetapi doktor menggesa pesakit untuk mendapatkan suntikan selesema. Ia tidak menghalang jangkitan tetapi ia boleh menyelamatkan orang daripada gejala yang lebih agresif dan menghalang mereka daripada mendapatkan rawatan perubatan di hospital yang sudah tegang.

We would like to say thanks to the author of this post for this amazing content

Hospital kanak-kanak bergelut dengan lonjakan jangkitan RSV di seluruh negara


Explore our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/