Hospital kanak-kanak, yang melimpahi pesakit pernafasan, pertimbangkan untuk menghubungi Pengawal Kebangsaan

HARTFORD, Sambungan (WTNH) – Beberapa hospital kanak-kanak di seluruh negara sedang dilanda pesakit yang menghidap penyakit pernafasan.

Respiratory Syncytial Virus (RSV) khususnya semakin meningkat, menurut data terkini daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Kes telah meningkat, terutamanya dalam Timur Laut dan Selatan.

Sejak beberapa minggu lepas, Hospital Kanak-kanak Connecticut di Hartford telah melebihi kapasiti kerana semakin ramai kanak-kanak kecil telah dimasukkan untuk RSV. Hospital itu kini sedang berbincang dengan Pengawal Kebangsaan dan FEMA tentang mendirikan khemah di luar untuk mengembangkan kapasiti.

“Kami tidak mempunyai banyak katil penjagaan kritikal [for children] kerana kami mempunyai katil penjagaan kritikal dewasa semata-mata kerana kami biasanya tidak memerlukannya,” kata Dr. Juan Salazar, ketua doktor Pusat Perubatan Kanak-kanak Connecticut.

Kes mula meningkat pada awal September dan meningkat dengan pesat, katanya, sesuatu yang tidak pernah dilihatnya sebelum ini.

“Hospital kami penuh,” kata Salazar. “Katil pesakit dalam pediatrik tradisional kami, kami mempunyai tiga tingkat dengan 25 katil di setiap lokasi, kami boleh mengembangkan kepada 28. Semuanya penuh pagi ini.”

Di Hospital Kanak-kanak Yale New Haven, kes RSV di jabatan kecemasan meningkat hampir dua kali ganda pada minggu lepas, daripada 57 kepada 106. Tiga puluh kanak-kanak dimasukkan ke sana untuk RSV setiap hari. Sebaliknya, mereka hanya melihat 1 hingga 3 kanak-kanak setiap hari di jabatan kecemasan dengan COVID-19.

Beberapa hospital kawasan DC juga telah beroperasi selama berminggu-minggu, laporan Washington Post.

“Hakikat bahawa anda perlu melihat ibu bapa dan mengatakan anak anda memerlukan penjagaan peringkat ICU tetapi kami tidak mempunyai katil untuk mereka: Itu perbualan yang sangat sukar untuk dilakukan,” Sofia Teferi, pakar pediatrik di Pusat Perubatan MedStar Montgomery, memberitahu Pos.

Berita NBC mendapati hospital di California, Illinois, Massachusetts, North Carolina dan Rhode Island juga mengalami tekanan akibat kemasukan pesakit RSV.

Bagi kebanyakan kanak-kanak, RSV biasanya menyebabkan gejala seperti selsema ringan, termasuk hidung berair, kesesakan dan demam ringan. Salazar berkata ia boleh menjadi lebih teruk bagi kanak-kanak yang lemah imun atau mengalami kecacatan jantung.

“Mengapa begitu banyak pada bulan September dan Oktober? Kami tidak tahu,” kata Salazar. “Kami mempunyai teori: imuniti kumpulan, penindasan imun, dan semua orang mendapatnya pada masa yang sama – ia adalah ribut yang sempurna di jabatan kecemasan kami.”

Ibu bapa harus melihat perubahan dalam pernafasan anak-anak mereka, yang boleh menjadi tanda RSV. Tanda-tanda lain termasuk:

  • Nafas cepat atau pendek
  • Bunyi dengusan
  • Dada berombak dengan setiap hembusan nafas
  • Kulit menjadi biru atau ungu kerana kekurangan oksigen. Pada kulit yang lebih gelap, cari perubahan pada bibir, lidah, gusi dan sekitar mata

Tiada vaksin untuk RSV, tetapi Salazar menggalakkan ibu bapa yang prihatin tentang anak mereka untuk bertanya kepada pakar pediatrik mereka tentang terapi imunoglobulin. Untuk kes RSV ringan, pemulihan biasanya mengambil masa beberapa hari.

Dengan Hospital Kanak-Kanak Connecticut sudah berada pada kapasiti maksimumnya, Salazar juga bimbang influenza boleh meletakkan mereka di luar batas.

“Jangan tunggu, tolong,” kata Salazar. “Dapatkan kanak-kanak diberi vaksin selesema. Ia adalah sesuatu yang anda perlu lakukan, ia sangat penting untuk keluarga mereka, dan anda membantu hospital kanak-kanak mengurangkan bilangan kanak-kanak yang masuk.”

Salazar berkata mereka sudah mempunyai dua anak dimasukkan ke hospital akibat selesema, yang menurutnya sangat luar biasa pada bulan Oktober. Beliau menjangkakan kes selesema akan meningkat dengan ketara pada minggu-minggu akan datang dan semasa cuti.

We want to give thanks to the writer of this post for this awesome web content

Hospital kanak-kanak, yang melimpahi pesakit pernafasan, pertimbangkan untuk menghubungi Pengawal Kebangsaan


Check out our social media profiles as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/