Ia Bukan Sekadar Alkohol! Bagaimana Soda, Kurang Tidur dan Tabiat Biasa Lain Memudaratkan Hati Anda

Umum mengetahui bahawa minum berlebihan boleh membawa kepada pelbagai masalah kesihatan: Tekanan darah tinggi, penyakit jantung, masalah penghadaman, penyakit hati dan senarainya berterusan.

Selain daripada pengambilan alkohol yang berlebihan, terdapat tabiat lain yang boleh membahayakan hati anda juga—kebanyakannya mungkin mengejutkan anda. Kami bercakap dengan pakar untuk mengetahui aspek gaya hidup anda yang boleh menggunakan beberapa tweak.

Tabiat Yang Boleh Memudaratkan Hati Anda

Diet yang tidak baik

Penyakit hati berlemak bukan alkohol adalah penemuan yang agak biasa. Malah, ia adalah sebab paling biasa orang ramai telah meningkatkan ujian fungsi hati di makmal. Ia kadangkala boleh menyebabkan steatohepatitis bukan alkohol, sirosis dan kegagalan hati, yang merupakan keadaan yang boleh membawa maut, Dr. Allison Edwards, MD, Pengarah Perubatan di Sesame, menerangkan. Ia dikaitkan dengan obesiti, diabetes dan rintangan insulin, tetapi berita baiknya ialah dengan memantau diet anda dengan teliti, anda selalunya boleh mendahului perkembangan ini jika ditangkap lebih awal.

Berkaitan: Kajian Baharu Menemui Satu Lagi Sebab Mengapa Diet Mediterranean dan Keto Boleh Dicuba

Terlalu banyak gula halus boleh menyebabkan penyakit hati, jadi hadkan pengambilan soda andagula-gula dan makanan yang diproses.

Tidak mendapat maklumat terkini tentang vaksin anda

Mendapatkan imunisasi adalah penting atas pelbagai sebab, termasuk perlindungan hati.

Terdapat vaksin hepatitis A dan hepatitis B yang secara mendadak boleh mengurangkan risiko dijangkiti virus hepatitis yang boleh merosakkan hati dengan ketara. Lebih-lebih lagi, hepatitis B kronik boleh membawa kepada sirosis dan mungkin kanser hati, jadi ini adalah vaksin yang sebenarnya boleh mencegah kanser, Dr Edwards menyatakan.

Menelan bahan semula jadi beracun

Adalah penting untuk diingat bahawa semula jadi tidak bermakna tidak toksik.

Berhati-hati dengan herba, cendawan dan perkara lain yang berlaku secara semula jadi alam semula jadi—beberapa perkara ini boleh menjadi toksik kepada hati pada dos yang berbeza-beza, jelas Dr. Edwards.

Mengabaikan label dan gagal mengikut arahan pakej

Ikut label untuk item di kaunter dan bijak tentang penggunaannya. Sebilangan kecil item dijual sebagai ubat tanpa kaunter atau dijual sebagai makanan tambahan—seperti vitamin Apasti teh hijau ekstrak dan lain-lain yang dipasarkan sebagai diet atau alat bantu angkat berat—sebenarnya boleh membahayakan hati apabila tidak diambil mengikut arahan pakej, Dr Edwards menyatakan.

Sentiasa ikuti arahan pakej apabila mengambil ubat tanpa kaunter, dan kekalkan indeks syak wasangka yang tinggi apabila mengambil suplemen, kerana kebanyakannya tidak dikawal atau dipantau untuk kesan atau bahaya.

Membersih dan “detoks” elixir

Hati anda adalah organ yang kuat yang melakukan yang terbaik apabila, terus terang, kita membiarkannya begitu sahaja.

Kebanyakan perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu hati anda menyihatkan badan anda ialah membekalkannya dengan makanan yang sihat dan lengkap dan mengelakkan rejimen pembersihan dan detoks yang belum diuji. Walaupun kebanyakannya tidak akan membahayakan hati anda secara terang-terangan, mereka tidak perlu dan boleh memukul buku poket dengan kuat, jelas Dr. Edwards.

Berkaitan: Mempertimbangkan Pembersih Jus untuk Menurunkan Berat Badan? Ini Semua Yang Anda Perlu Tahu Sebelum Anda Bermula

Kurang tidur

Terdapat data untuk menunjukkan bahawa OSA (obstructive sleep apnea), sebenarnya boleh menyebabkan Penyakit Hati Berlemak Bukan Alkohol. Ini nampaknya berlaku berdasarkan peningkatan tahap rintangan insulin, atau ketidakseimbangan lipid (seperti kolesterol (LDL DAN HDL) dan trigliserida, Dr Michael Breus, Ph.D., ahli psikologi klinikal yang pakar dalam penyelidikan tidur dan pendidikan, menyatakan. Jika pesakit OSA juga mempunyai sindrom metabolik dan obesiti, ini boleh memburukkan NAFLD.

Kurang tidur juga boleh menyebabkan rintangan insulin, yang membawa kepada disfungsi hati, tambah Dr. Breus. Terdapat banyak kajian untuk menunjukkan hubungan ini.

Cara Menjaga Hati Anda Sihat

Ini Apa nak buat jika anda ingin memastikan hati anda sihat:

Amalkan pemakanan yang sihat

Makan diet yang sihat adalah penting untuk kesihatan keseluruhan, dan ia juga boleh membantu melindungi hati. Elakkan makanan yang diproses dan makan banyak buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh dan protein tanpa lemak, Alice Williams, MDmenerangkan.

Bersenam dengan kerap

Bersenam mempunyai banyak faedah, termasuk mengekalkan hati anda dalam keadaan terbaik.

“Senaman boleh membantu untuk mencegah obesiti dan masalah kesihatan lain yang boleh merosakkan hati,” kata Dr Williams.

Dapatkan tidur yang mencukupi

Tidur membantu badan untuk membaiki dan menjana semula, jadi penting untuk mendapatkan rehat yang cukup. Tidur yang kurang baik boleh menyebabkan peningkatan perasaan tekanan dan penambahan berat badan, yang boleh merosakkan hati, kata Dr. Williams.

Hadkan penggunaan alkohol

Sebagai punca kerosakan hati yang paling terkenal, adalah penting untuk mengambil berat tentang pengambilan alkohol anda dan tidak berlebihan.

“Jika anda minum alkohol, lakukan secara sederhana. Pengambilan alkohol yang berlebihan adalah punca utama penyakit hati,” kata Dr. Williams.

Jangan merokok

Merokok merosakkan hati dalam beberapa cara. Jika anda merokok, berhenti adalah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk kesihatan anda. Ingat, sebungkus rokok sehari boleh mengambil cuti anda selama bertahun-tahun kehidupanDr Williams menerangkan.

Seterusnya: Inilah Cara Menjaga Hati Anda Sihat

Sumber

We want to thank the writer of this short article for this outstanding web content

Ia Bukan Sekadar Alkohol! Bagaimana Soda, Kurang Tidur dan Tabiat Biasa Lain Memudaratkan Hati Anda


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/