“Ia sememangnya mencabar dan membimbangkan”: Doktor Oishei merawat bayi lelaki dengan penyakit hepatitis yang misteri

BUFFALO, NY (WIVB) – Berita 4 didengar dari Hospital Kanak-kanak Oishei tentang cara doktor merawat seorang bayi dengan kes misteri hepatitis — kes disyaki pertama dilaporkan di kawasan itu.

The CDC sedang menyiasat 109 kes hepatitis pada kanak-kanak, termasuk lima kematiandi 25 negeri dan wilayah, tetapi pakar tidak pasti mengapa kanak-kanak semakin sakit.

Dr Osama Almadhoun, ketua bahagian gastroenterologi dan pemakanan Kanak-kanak Oishei, yang merawat budak lelaki itu, berkata bayi itu berada dalam keadaan sihat. Selepas tiga hari rawatan bulan lalu, keluarga bayi itu dibenarkan membawanya pulang.

Bayi itu pada mulanya mempunyai simptom yang tiada ibu bapa mahu lihat – demam, muntah dan cirit-birit.

Didapati bayi tersebut menghidap hepatitis, iaitu keradangan hati.

“Sebab kemasukan adalah gastroenteritis virus akut, atau pepijat perut dan kebimbangan dehidrasi,” kata Almadhoun, “Hanya dengan melakukan kerja darah kami menyedari bahawa enzim hati bayi meningkat dengan ketara.”

Doktor mengikat bayi itu dengan IV.

“Tiada rawatan khusus untuk hepatitis seperti itu, selain rawatan sokongan, seperti memberi cecair untuk dehidrasi dan pemantauan dan memastikan status pemakanan kanak-kanak itu baik,” kata Almadhoun.

Banyak perkara boleh menyebabkan hepatitis, seperti penggunaan alkohol yang berlebihan, ubat-ubatan dan jangkitan tertentu, tetapi kes hepatitis baru-baru ini dilihat pada kanak-kanak di seluruh negara tidak diketahui puncanya.

“Ia sememangnya mencabar dan membimbangkan — satu-satunya berita baik ialah kes ini sangat jarang berlaku,” kata Almadhoun.

Mengenai apa yang boleh dilakukan oleh ibu bapa, doktor mengatakan mereka harus berhati-hati gejala tertentu seperti demam, keletihan dan hilang selera makandan mengikuti perkembangan kebersihan dan pemvaksinan anak mereka.

“Mereka hanya perlu terus berwaspada tentang kesihatan anak-anak mereka, dan jika mereka sakit, adalah lebih baik untuk menghubungi penyedia penjagaan kesihatan anda,” kata Dr. Thomas Russo dari Sekolah Perubatan Jacobs UB.

Hospital Kanak-kanak Oishei berkata, keluarga bayi lelaki itu cepat bertindak balas terhadap gejala.

Sesuatu yang boleh ditolak oleh doktor ialah kes hepatitis ini tidak dikaitkan dengan COVID-19. Setakat ini, pegawai kesihatan negeri tidak menyatakan berapa banyak kes yang mereka siasat di negeri ini.

Jabatan kesihatan negeri hanya akan mengeluarkan kenyataan ini:

Jabatan Kesihatan Negeri New York, bekerjasama dengan Jabatan Kesihatan & Kebersihan Mental NYC dan CDC, telah menyiasat kes hepatitis kanak-kanak untuk menentukan sama ada ada yang berkaitan dengan penyakit yang telah dilaporkan di Eropah dan Amerika Syarikat.”

Jabatan Kesihatan Negeri New York

Daripada kanak-kanak yang telah jatuh sakit, CDC mengatakan bahawa lebih separuh daripada pesakit telah diuji positif untuk adenovirus, dengan lebih daripada 90% dimasukkan ke hospital dan 14% telah menjalani pemindahan hati.

Setakat ini, kami telah mendengar daripada beberapa jabatan kesihatan daerah tempatan yang mengatakan tiada kes yang disyaki telah dilaporkan kepada mereka. Daerah tersebut ialah daerah Niagara, Chautauqua, Orleans dan Genesee.

CDC akan menjadi membincangkan lebih lanjut siasatan mereka minggu depan dalam panggilan Zoom.

Jeff Preval ialah sauh dan wartawan yang memenangi anugerah yang menyertai pasukan News 4 pada Disember 2021. Lihat lebih banyak karya beliau di sini.

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this amazing content

“Ia sememangnya mencabar dan membimbangkan”: Doktor Oishei merawat bayi lelaki dengan penyakit hepatitis yang misteri


You can view our social media profiles here as well as other pages related to them here.https://paw6.info/related-pages/