Ibu, 62, berkata tanda dada yang mencurigakan ternyata kanser

Seorang ibu mendakwa melakukan rawatan muka telah menyelamatkan nyawanya selepas pakar kecantikannya ternampak kesan mencurigakan yang ternyata kanser.

Jillian Murray, dari Cairns di Australia, pergi berjumpa doktor tentang kawasan yang berubah warna di atas payudara kanannya pada Jun tahun lalu – tetapi diberitahu ia tidak perlu dibimbangkan.

Bagaimanapun, semasa sesi memanjakan tiga bulan kemudian pemilik pusat jagaan kanak-kanak berusia 62 tahun itu diberitahu untuk memeriksanya semula ‘secepat mungkin’.

Pakar kecantikan enam tahun Leigh Murphy, 41, yang mengendalikan salun Terapi Kulit Rejuvie, berkata dia ‘tidak suka’ tanda yang kini menyerupai ‘lebam merah’.

Selepas temu janji dengan pakar kulit seminggu kemudian, Cik Murray disahkan menghidap kanser kulit tahap 2 di dadanya. Doktor juga mengesan kanser kulit pada hidungnya, yang tidak disedari oleh Cik Murray atau pakar kecantikannya.

Dia menjalani dua pembedahan untuk membuang sel-sel kanser itu, dan berkata jika ia dibiarkan lebih lama, ia boleh sampai ke darahnya dan merebak ke seluruh badannya.

Cik Murray berkata: ‘Sungguh menakjubkan untuk pakar kecantikan menemuinya apabila doktor terlepasnya dahulu. Dia berbaloi dengan beratnya dalam emas.

‘Saya seorang wanita yang sangat bertuah. Tanpa kepakarannya saya tidak akan berada di sini dan doktor saya berkata saya menang lotre bersamanya.’

Cik Murray bergambar selepas pembedahan. Dia menjalani dua kerana barah telah meningkat sehingga empat sentimeter (1.5 inci) dalam

Jillian Murray, 62, melihat kesan di dadanya (beredar) pada Jun lalu tetapi doktor memberitahunya supaya tidak risau. Tetapi selepas pakar kecantikannya memberitahu dia untuk mendapatkan pendapat kedua, Cik Murray pergi ke doktor sekali lagi di mana dia didiagnosis dengan kanser di dada dan hidungnya.

Ibu kepada seorang bergambar selepas pembedahan membuang kanser kulit dari dada dan hidungnya

Ibu kepada seorang bergambar selepas pembedahan membuang kanser kulit dari dada dan hidungnya

Cik Murray bergambar dengan pakar kecantikannya Leigh Murphy, 41, yang mengendalikan salon Terapi Kulit Rejuvie di Cairns, Australia. Cik Murray berkata: 'Sungguh menakjubkan untuk pakar kecantikan menemuinya apabila doktor terlepasnya dahulu. Dia berbaloi dengan beratnya dalam emas.'

Cik Murray bergambar dengan pakar kecantikannya Leigh Murphy, 41, yang mengendalikan salon Terapi Kulit Rejuvie di Cairns, Australia. Cik Murray berkata: ‘Sungguh menakjubkan untuk pakar kecantikan menemuinya apabila doktor terlepasnya dahulu. Dia berbaloi dengan beratnya dalam emas.’

Pada temu janji doktor pada bulan Oktober, Cik Murray telah didiagnosis dengan melanoma tahap 2 di dadanya.

Ini adalah apabila kanser telah merebak melalui lapisan pertama dan kedua kulit, dan berisiko untuk mencapai sistem limfa – sistem peredaran darah yang serupa dengan darah – dan merebak ke seluruh badan.

Doktor juga mengesan karsinoma sel basal pada hidungnya, sejenis kanser kulit yang berbeza yang sama sekali tidak berkaitan dengan melanoma.

Baik Cik Murray atau pakar kecantikannya tidak melihat sebarang tanda pada hidungnya bahawa ia mungkin juga menghidap kanser.

Gejala karsinoma sel basal termasuk benjolan berkilat, berwarna kulit dan tompok bersisik rata pada kawasan kulit.

Menangkap dan membuang kanser kulit sebelum ia merebak ke bahagian lain badan adalah penting untuk memaksimumkan peluang pesakit bertahan.

Kira-kira 98 peratus pesakit melanoma hidup selama lima tahun atau lebih jika kanser itu ditangkap pada peringkat 1 atau 2 — ketika ia masih berada di dalam kulit.

Tetapi ini menurun kepada 63 peratus apabila ia mencapai sistem peredaran darah – peringkat 3 – dan 15 hingga 20 peratus apabila ia mencapai bahagian lain badan – peringkat 4.

Karsinoma sel basal jarang merebak ke bahagian lain badan, dan hampir semua orang yang didiagnosis dengannya pada peringkat awal masih hidup. Tetapi ini dikurangkan jika ia merebak ke kawasan lain.

Cik Murray menjalani pembedahan pertamanya untuk membuang kedua-dua kanser pada penghujung November.

Tetapi barah di dadanya telah menjadi sangat dalam sehingga pembedahan kedua diperlukan dua minggu kemudian, di mana doktor memotong 4cm dalam dadanya untuk mengeluarkannya.

Menggambarkan saat jurusoleknya melihat kanser itu, Cik Murray berkata: ‘Saya sedang membersihkan kulit saya dan dia berkata dia tidak suka tanda di dada saya.

Dada Cik Murray digambarkan sejurus selepas rawatan

Dada Cik Murray beberapa minggu selepas rawatan

Cik Murray terus menerima rawatan di salon selepas pembedahan untuk membantu kulitnya pulih. Tetapi dia berkata akan sentiasa ada parut

Cik Murray bergambar dengan luka yang sembuh dengan baik

Cik Murray menggambarkan selepas kulitnya sembuh di dada dan hidungnya. Dia berkata dia akan mempunyai parut seumur hidup

Dada Cik Murray digambarkan selepas pembedahan dengan luka hampir sembuh sepenuhnya, dan selepas ia sembuh pada kedua-dua dada dan hidungnya

‘Ia kelihatan seperti lebam merah. Sebaik sahaja dia melihatnya, dia berkata saya perlu melihatnya secepat mungkin.

‘Sebelum itu, kira-kira enam bulan sebelum itu, saya berjumpa doktor lain dan mereka memberitahu saya untuk meletakkan krim padanya dan berkata apa-apa yang perlu dirisaukan, tidak mengapa.

‘Saya telah berjumpa dengan Leigh selama beberapa tahun. Dia pergi ke atas saya seperti sikat gigi halus. Dia memberitahu saya pada hari Jumaat bahawa tanda itu perlu dilihat jadi saya menempah pada minggu berikutnya.

‘Apabila saya memberitahu dia bahawa dia telah menyelamatkan nyawa saya, dia merinding, dia terharu dan dia sangat gembira kerana latihannya telah mengajarnya apa yang perlu dilakukan.’

Cik Murray berkata selepas pembedahan dia mengalami kesakitan yang ‘tidak masuk akal’, dan beberapa bulan kemudian perasaan itu masih belum kembali pada payudara atau dada kanannya.

Apabila ia mula-mula didiagnosis, dia berkata bahawa dia ‘bergetar’ dan ‘berfikir hidupnya telah berakhir’ dan bahawa ia ‘akan berada dalam sistem darah’.

‘Saya tidak tahu sejauh mana mengerikannya. Ia benar-benar teruk. Jika ia masuk ke dalam aliran darah anda, ia adalah buruk.

‘(Tetapi) saya berada di luar margin jadi mereka tidak perlu mengeluarkan nodus limfa saya dan saya perlu diperiksa setiap tiga bulan.’

Cik Murray bersama suami Paul, 58 tahun

Cik Murray bersama anak perempuan Hayley, 32 tahun

Cik Murray dan suami Paul, 58, (kiri). Pasangan itu menjalankan pusat jagaan kanak-kanak bersama di Cairns, Australia. Dia digambarkan betul-betul bersama anak perempuannya Hayley, 32

Bercakap tentang pemulihannya, dia berkata: ‘Saya kelihatan menjijikkan tetapi saya sedang sembuh sekarang.

‘Muka saya baik tetapi solekan menutupnya, dada saya agak teruk. Saya masih berparut dan saya akan kekal selama-lamanya.’

Cik Murray dan Cik Murray kini telah menjadi kawan baik, dengan Cik Murray berkata dia sentiasa membual tentang salun Terapi Kulit Rejuvie.

Dalam talian ia digambarkan sebagai perniagaan ‘kecil, milik keluarga’ di Australia. Ia mempunyai satu ulasan Google lima bintang daripada pelanggan yang mengatakan mereka telah melawat selama lebih daripada setahun, dan lebih daripada 1,500 pengikut di Instagram.

Cik Murphy berkata: ‘Saya sangat gembira kerana dapat membantu rakan saya kerana pakar onkologi menasihatkan bahawa jika ia dibiarkan lebih lama ia akan masuk ke dalam nodus limfanya.’

Cik Murray mengusahakan pusat jagaan kanak-kanak bersama suami Paul, 58. Dia juga mempunyai seorang anak perempuan Hayley, 32, yang telah membantu ibunya dalam pemulihannya.

Melanoma: Bentuk kanser kulit yang paling berbahaya

Melanoma adalah bentuk kanser kulit yang paling berbahaya. Ia berlaku selepas DNA dalam sel kulit rosak (biasanya disebabkan oleh sinaran UV yang berbahaya) dan kemudian tidak dibaiki sehingga mencetuskan mutasi yang boleh membentuk tumor malignan.

punca

 • Pendedahan matahari: Sinaran UV dan UVB dari matahari dan katil penyamakan berbahaya kepada kulit
 • Tahi lalat: Lebih banyak tahi lalat yang anda ada, lebih besar risiko untuk mendapat melanoma
 • Jenis kulit: Kulit yang lebih cerah mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat melanoma
 • Warna rambut: Kepala merah lebih berisiko daripada yang lain
 • Sejarah peribadi: Jika anda pernah menghidap melanoma sekali, maka anda berkemungkinan besar untuk mendapatnya semula
 • Sejarah keluarga: Jika saudara terdahulu telah didiagnosis, maka itu meningkatkan risiko anda

Rawatan

Ini boleh dilakukan dengan membuang keseluruhan bahagian tumor atau oleh pakar bedah membuang lapisan kulit demi lapisan. Apabila pakar bedah membuangnya lapisan demi lapisan, ini membantu mereka mengetahui dengan tepat di mana kanser berhenti supaya mereka tidak perlu mengeluarkan lebih banyak kulit daripada yang diperlukan.

Pesakit boleh membuat keputusan untuk menggunakan cantuman kulit jika pembedahan telah meninggalkan perubahan warna atau inden.

 • Imunoterapi, rawatan sinaran atau kemoterapi:

Ini diperlukan jika kanser mencapai tahap III atau IV. Ini bermakna sel-sel kanser telah merebak ke nodus limfa atau organ lain dalam badan.

Pencegahan

 • Gunakan pelindung matahari dan jangan terbakar
 • Elakkan menyamak di luar dan di atas katil
 • Sapukan pelindung matahari 30 minit sebelum keluar
 • Jauhkan bayi baru lahir dari matahari
 • Periksa kulit anda setiap bulan
 • Lihat doktor anda setiap tahun untuk pemeriksaan kulit

Sumber: Yayasan Kanser Kulit dan Persatuan Kanser Amerika

We would love to say thanks to the writer of this article for this awesome web content

Ibu, 62, berkata tanda dada yang mencurigakan ternyata kanser


We have our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/