Ibu baru ini gagal dalam ujian dadah selepas mempunyai segala-galanya bagel. Inilah sebabnya.

Seorang wanita hamil diuji positif untuk opioid selepas memakan segala sesuatu bagel, yang mempunyai biji popi. (Imej Getty)

Kebanyakan ibu mengandung mempunyai idea umum tentang bagaimana mereka mahu proses bersalin berjalan. Bagi Caitlyn Marie Ricci, senario idealnya tidak termasuk berbilang lawatan daripada perkhidmatan perlindungan kanak-kanak — tetapi itulah yang dia dapat.

Penduduk New Jersey, yang mengalu-alukan anak pertamanya pada 2 Okt, memberitahu Yahoo Life bahawa pengalaman bersalinnya mula menurun pada 1 Okt. Dia tiba di hospital untuk induksi dan diminta memberikan sampel air kencing. “Saya sama sekali tidak memikirkannya kerana saya tidak mengambil sebarang ubat dan tidak perlu risau,” kata Ricci. Tetapi beberapa jam kemudian, seorang jururawat masuk ke dalam biliknya dan memberitahunya bahawa sampel air kencingnya telah kembali positif untuk opioid.

“Dia bertanya sama ada saya telah makan sebarang biji popi baru-baru ini dan ketika itulah saya menyedari bahawa saya mempunyai segala-galanya bagel untuk sarapan pagi itu,” ingat Ricci. “Dia berkata, ‘Kami melihat perkara ini kerap berlaku, jangan tertekan. Kami akan menguji air kencing bayi apabila dia dilahirkan. Selagi dia negatif, tidak akan ada sebarang masalah.'” Ricci berkata dia juga diberitahu bahawa sebagai sedikit sebanyak satu sudu teh biji popia sudah cukup untuk menunjukkan positif palsu pada ujian dadah.

Anak lelaki Ricci dilahirkan pada malam berikutnya selepas 40 jam bersalin yang mengakibatkan C-section. Pada ketika itu, dia diberitahu bahawa bayinya diuji negatif untuk opioid, tetapi kerana dia telah diuji positif, dia perlu dilaporkan kepada pegawai negeri. Ricci juga diberitahu seseorang dari negeri itu akan datang menemu bualnya sebelum dia meninggalkan hospital.

“Merasa seperti kami perlu mematuhi, kami berkata, ‘Tidak apa-apa,’ kerana kami sememangnya tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan,” kata Ricci. Dia berkata dia telah ditemu bual oleh seorang pegawai dari perkhidmatan perlindungan kanak-kanak kurang daripada 36 jam selepas bersalin dan diberitahu bahawa pegawai itu perlu melihat rumahnya sebelum dia boleh meninggalkan hospital bersama bayinya.

“Suami saya terpaksa meninggalkan diri saya dan bayi baru kami di hospital untuk pemeriksaan rumah ini,” kata Ricci. “Selepas melihat kami mempunyai rumah yang sangat sesuai, [the official] memberitahu kami dia perlu kembali sekali lagi untuk melihat bayi secara fizikal di rumah kami. Kami sekali lagi akur.”

Semasa lawatan itu – yang kurang daripada 24 jam selepas Ricci pulang dari hospital – dia diberitahu dia perlu mengambil ujian lain dan meminta seseorang memerhatinya secara fizikal dalam proses itu. “Sejak itu, kami tidak pernah mendengar daripada sesiapa,” kata Ricci, sambil menambah bahawa dia “menganggap tiada berita adalah berita baik dalam situasi seperti ini.”

Ricci berkongsi pengalamannya di Tik tok, dan beberapa orang dalam ulasan mengatakan mereka mempunyai pengalaman yang sama. “Saya baru sahaja mengalami pengalaman yang hampir sama dengan kelahiran anak saya tiga minggu lalu. Ia merosakkan saya sehingga menyakitkan,” kongsi seorang ibu baharu. “Perkara ini berlaku kepada saya! Trauma betul!!” seorang lagi berkata.

Doula kawasan Dallas Misty Gigler memberitahu Yahoo Life bahawa cerita seperti Ricci adalah sebab mengapa dia memberi amaran kepada pelanggannya supaya menjauhi biji popi, terutamanya dalam tempoh empat minggu terakhir kehamilan. “Akibat ujian positif berpotensi menyebabkan bayi mereka diambil dari mereka,” katanya.

“Ramai wanita tidak tahu bahawa mereka sedang menguji darah mereka untuk ubat semasa dimasukkan ke hospital, ” kata Gigler. “Lucu, mereka akan memberi anda fentanyl semasa bersalin tetapi membawa bayi anda pergi jika anda makan biji popi.”

Gigler betul — kebanyakan wanita tidak tahu bahawa mereka sedang diuji untuk dadah apabila mereka melawat hospital untuk melahirkan anak. Tetapi pakar kesihatan wanita Dr Jennifer Wider menunjukkan bahawa ujian dadah disyorkan oleh kedua-dua Kolej Pakar Obstetrik dan Ginekologi Amerika (ACOG) dan Persatuan Perubatan Ketagihan Amerika. (Perlu diperhatikan: ACOG mengesyorkan agar ujian dijalankan dengan persetujuan ibu.)

“Tujuannya adalah untuk memastikan wanita dan bayi mereka diberi peluang terbaik untuk hasil yang optimum semasa dan selepas kehamilan,” kata Wider. “Setelah berkata demikian, penting untuk diperhatikan bahawa ujian tanpa persetujuan adalah dianggap tidak mengikut perlembagaan oleh Mahkamah Agung pada tahun 2001, dan amalan itu telah menjadi punca kontroversi.” (Walau bagaimanapun, ada kemungkinan maklumat mengenai perkara ini boleh dikuburkan dalam kertas kerja yang ditandatangani oleh ibu mengandung apabila memasuki hospital.)

Wider mengatakan bahawa “makan biji popi pada bagel atau dalam mufin sebelum ujian dadah ialah faktor risiko yang diketahui untuk skrin opioid positif palsu,” menunjukkan bahawa “biji popi boleh mempunyai jumlah surih opiat.” Terdapat juga risiko ujian yang rosak yang memberikan positif palsu, katanya.

Satu-satunya cara untuk mengurangkan risiko anda berlaku ini adalah untuk mengelakkan makanan dengan biji popi pada peringkat akhir kehamilan anda, kata Wider. “Mungkin simpan muffin biji popi atau segalanya bagel untuk hidangan pertama anda selepas bayi anda dilahirkan,” Dr Christine Grevesseorang ob-gyn di Hospital Winnie Palmer untuk Wanita dan Bayi di Orlando, Fla., memberitahu Yahoo Life.

Adalah penting untuk menunjukkan bahawa bukan hanya biji popi yang boleh mencetuskan ujian dadah positif palsu: Satu laporan kes memperincikan bagaimana tiga wanita hamil yang mengambil labetalol, ubat biasa untuk merawat tekanan darah tinggi, diuji positif menggunakan amphetamine. Greves menegaskan bahawa positif palsu ini tidak berlaku begitu kerap. Tetapi, jika anda bimbang, dia berkata anda boleh bertanya kepada pembekal penjagaan kesihatan anda jika sebarang ubat yang anda gunakan atau makanan yang anda makan boleh menyebabkan anda diuji positif untuk dadah terlarang.

Ricci berkata pengalaman itu “benar-benar mengejutkan.” Dia menambah, “Walaupun saya gembira prosedur ini disediakan untuk memastikan bayi selamat, saya fikir pejabat OB perlu melakukan kerja yang lebih baik untuk memberitahu wanita hamil bahawa ini adalah sesuatu yang boleh berlaku.”

Dia juga berkata pengalaman itu “membuat saya berasa seperti ibu yang buruk, walaupun saya tahu saya tidak melakukan apa-apa kesalahan.”

Kesihatan, keibubapaan, imej badan dan banyak lagi: Kenali WHO di belakang hoo dengan surat berita Yahoo Life. Daftar di sini.

We would love to thank the author of this article for this awesome material

Ibu baru ini gagal dalam ujian dadah selepas mempunyai segala-galanya bagel. Inilah sebabnya.


Our social media pages here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/