Ibu Utah merenung tentang rawatan kanser iodin radioaktif, yang telah bertahan dalam ujian masa

Sebotol berbilang dos iodin radioaktif dengan pil yang mengandungi satu dos. Iodin radioaktif digunakan untuk merawat kanser tiroid dan penyakit. (Universiti Kesihatan Utah)

Anggaran masa membaca: 6-7 minit

SALT LAKE CITY – Shirley Crepeaux agak teragak-agak apabila doktor mencadangkan iodin radioaktif sebagai rawatan untuk kanser tiroidnya kira-kira 12 tahun lalu. Dia mempercayai doktornya di Institut Kanser Huntsman, tetapi dia masih takut dan takut.

“Apabila berdepan meninggalkan seorang remaja berusia 12 tahun bersendirian dan suami saya duda atau minum racun, saya akan minum sedikit racun,” katanya.

Crepeaux, kini 54, adalah ibu kepada empat orang anak. Apabila dia disahkan menghidap kanser, anak bongsunya berumur 12 tahun.

“Kami cuba menjadikan diagnosis barah sebagai satu perkara yang tidak penting setakat yang kami boleh,” katanya.

Rawatan iodin radioaktif, bagaimanapun, pastinya satu peristiwa.

Dia diberi botol kecil untuk diminum semasa bersendirian di dalam bilik tertentu dan diberi banyak amaran melalui sistem pembesar suara yang memberitahunya supaya tidak menumpahkan atau menjatuhkannya. Dia kata rasanya masin.

Selepas meminumnya, dia diberitahu untuk menjauhkan diri daripada orang hamil dan kanak-kanak selama seminggu. Dia menghabiskan seminggu di bilik tidurnya. Crepeaux berkata ia “agak menyedihkan,” tetapi suaminya melakukan apa yang dia mampu untuk membantunya kekal berhubung dengan keluarga, termasuk panggilan video ke meja sarapan dan melambai melalui tingkap.

“Dalam skema besar perkara, ia adalah seminggu dari hidup saya dan kemudian saya kembali menjadi diri saya sendiri,” katanya.

Bagaimana ia berfungsi

Kanser tiroid adalah salah satu kanser yang lebih biasa, dan salah satu yang paling mudah untuk dirawat – sebahagiannya disebabkan oleh iodin radioaktif.

Dr Dev Abraham di Institut Kanser Huntsman berkata iodin radioaktif pertama kali digunakan pada 1930-an dan 1940-an, pada masa yang sama kemoterapi sedang dibangunkan, dan rawatan itu menjadi popular pada 1960-an. Ia merawat kanser dan gangguan tiroid dan penyakit Graves, yang menyebabkan tiroid mengeluarkan hormon secara berlebihan.

“Ia bertahan dalam ujian masa,” kata Abraham.

Apa yang berubah sepanjang masa ia digunakan ialah dos, Abraham berkata terdapat lebih banyak laporan baru-baru ini menunjukkan peningkatan yang kecil tetapi ketara secara statistik menunjukkan terlalu banyak iodin radioaktif boleh menyebabkan risiko kanser lain yang lebih tinggi, menyebabkan dos diturunkan dalam lima hingga 10 tahun yang lalu.

Iodin radioaktif digunakan untuk merawat kanser dan gangguan tiroid. Kerana ia adalah bahan radioaktif, banyak langkah berjaga-jaga diambil untuk mengurangkan pendedahan.
Iodin radioaktif digunakan untuk merawat kanser dan gangguan tiroid. Kerana ia adalah bahan radioaktif, banyak langkah berjaga-jaga diambil untuk mengurangkan pendedahan. (Foto: Kesihatan Universiti Utah)

Iodin radioaktif ditadbir dalam kapsul atau minuman, dan Abraham berkata ia adalah rawatan sasaran yang unik. Tisu tiroid, termasuk tisu daripada kanser tiroid yang telah merebak ke seluruh badan, akan dimusnahkan oleh rawatan sebaik sahaja ia memasuki sel. Sel-sel lain yang bersentuhan dengan iodin radioaktif dalam darah tidak akan terjejas.

“Ia adalah rawatan yang ditentukan secara khusus oleh keupayaan tisu untuk mengambil, atau mengambil, atau memerangkap iodin. Jadi tisu yang memerangkap iodin secara khusus terdedah kepada dibunuh oleh radioaktiviti gred rendah ini,” kata Abraham.

Sebelum mengambil dos iodin radioaktif, doktor seperti Abraham akan membantu pesakit kelaparan tiroid dan tisu kanser tiroid mereka daripada iodin dengan mengelakkan makanan tertentu untuk menjadikannya supaya sel-sel tersebut lapar dan akan menyerap lebih banyak iodin radioaktif.

Selalunya, rawatan digunakan selepas kebanyakan kanser dikeluarkan dalam pembedahan untuk menangani sisa tisu tiroid yang mungkin mempunyai sel kanser atau sel kanser yang telah merebak, sesuatu yang lebih biasa dalam kanser tiroid berbanding banyak kanser lain.

Beliau berkata dalam banyak kanser, merebak ke kawasan lain membawa kepada prognosis yang lebih teruk. Tetapi dengan iodin radioaktif, penyebaran kanser tiroid tidak semestinya bermakna prognosis yang lebih buruk.

Kesan jangka panjang

Abraham berkata walaupun satu kematian adalah terlalu banyak, tidak begitu ramai pesakit yang mati akibat kanser tiroid. The American Cancer Society menganggarkan terdapat kira-kira 43,800 kes baharu kanser tiroid pada tahun 2022 dan kira-kira 2,230 kematian.

Matlamat utama iodin radioaktif adalah untuk mengurangkan kekerapan berulangnya kanser tiroid, katanya.

Crepeaux terus mengadakan temu janji dengan Abraham setiap tahun, dia berkata dia telah menjaganya selama bertahun-tahun dan nampaknya dia akan terus melakukannya dengan baik dan rawatan iodin radioaktif itu berkesan.

Crepeaux adalah salah satu daripada beberapa pesakit kanser tiroid yang mempunyai sisa penyakit, sejumlah kecil kanser yang ditinggalkan yang tidak berkembang. Abraham berkata ini mungkin sel kanser tiroid yang hampir mati, dan dalam kebanyakan pesakit, sel kanser yang tinggal tetapi tidak berkembang adalah sebaik ubat.

Kerana rawatan iodin radioaktif, Crepeaux sentiasa berurusan dengan hidung, tekak dan mata yang kering. Dia berkata dia sentiasa membawa botol airnya dan menggunakan produk untuk membantu menambah kelembapan.

Abraham berkata ini adalah salah satu sebab rawatan harus disesuaikan dengan pesakit, menggunakan dos berkesan terkecil. Beliau berkata dua dos kadangkala digunakan dalam kes yang teruk, tetapi jarang tiga.

Jika barah itu kembali dan Crepeaux memutuskan untuk mengambil dos kedua iodin radioaktif, dia berkata ia akan menyebabkan dia tidak mempunyai air mata, ludah atau air liur – lebih banyak ketidakselesaan.

Optimisme

Crepeaux adalah pendandan rambut selama 30 tahun, tetapi kini dia bersekolah untuk menjadi pembantu perubatan.

“Ini adalah sesuatu yang berlaku kepada saya. Ia bukan siapa saya. Saya Shirley dan saya akan sentiasa menjadi Shirley. Sedikit masin. Sedikit cabul. … Saya tidak mengambil ejekan daripada sesiapa. Dan jika saya mencintai awak , Saya menyayangi awak dengan segala-galanya. … Saya tidak akan membiarkan kanser atau apa-apa lagi mengubahnya atau menentukan saya,” katanya.

Dia berkata terima kasih kepada doktor utamanya bahawa dia mendapat saringan untuk kanser tiroid. Jika dia tidak, dia boleh mati dalam beberapa tahun. Apabila ia ditemui, ia berada di antara tahap tiga dan empat dan telah merebak ke dalam paru-parunya. Satu-satunya simptomnya sehingga ketika itu ialah sakit bahu dan kesukaran menelan.

Kini, Crepeaux menggalakkan semua orang merasakan ketulan pada tiroid mereka melakukan pemeriksaan sendiri, atau meminta doktor mereka melakukan pemeriksaan semasa fizikal tahunan.

Crepeaux diberitahu selepas pembedahannya dia akan mempunyai suara yang sangat berbisik, garau, tetapi terapi dan suaranya yang lantang membantu menyelamatkan suaranya — walaupun dia berkata ia memerlukan lebih banyak usaha sekarang untuk menghasilkan suara yang boleh didengar.

“Nasib baik, saya adalah salah seorang daripada mereka yang mempunyai suara yang kuat sebelum pembedahan, jadi sekarang saya hanya mempunyai suara biasa,” katanya.

Ketawanya, walau bagaimanapun, masih ketawa kuat yang sama, ketawa yang membawa lebih banyak ketawa dari orang lain di dalam bilik itu.

Secara keseluruhan, Crepeaux berkongsi mesej bahawa ada harapan dan menggalakkan orang lain yang melalui situasi yang sama untuk bersyukur dan memberi tumpuan kepada perkara kecil yang membawa kebahagiaan kepada mereka.

“Kebanyakan penghidap kanser hidup dengannya, mereka tidak mati dengannya,” katanya.

Kisah Kesihatan terkini

Emily Ashcraft menyertai KSL.com sebagai wartawan pada tahun 2021. Dia meliputi mahkamah dan hal ehwal undang-undang, serta berita kesihatan, kepercayaan dan agama.

Lebih banyak cerita yang mungkin anda minati

We want to thank the writer of this post for this awesome material

Ibu Utah merenung tentang rawatan kanser iodin radioaktif, yang telah bertahan dalam ujian masa


Discover our social media profiles as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/