Ibu yang diserang kanser kulit mendedahkan krim kemo membuatkan dia kelihatan seperti ‘mangsa serangan asid’

Honore Stark dari Toronto mesti memakai krim kemoterapi selama sekurang-kurangnya enam jam sehari yang dikatakan membuatkan dia kelihatan seperti ‘mangsa serangan asid’

Seorang ibu yang menghidap kanser telah berkongsi gambar mengejutkan yang menggambarkan bagaimana krim kemoterapinya membuatkan dia kelihatan seperti ‘mangsa serangan asid’.

Honore Stark dari Toronto di Kanada, pada mulanya menolak ‘tempat luar biasa’ di dahinya yang ditemuinya pada 2008 sebagai ekzema, sehingga ia mula memakan dagingnya.

Tempat yang ‘besar’ itu ternyata adalah sejenis kanser kulit.

Lesi ‘tidak terkira’ telah timbul di seluruh badan lelaki berusia 53 tahun itu sejak didiagnosis.

Walaupun telah menjalani kira-kira 30 pembedahan untuk membuangnya, Cik Stark masih perlu menggunakan krim kemoterapi untuk menghalangnya daripada mendapat lesi kanser yang lain.

Tetapi ibu kepada empat anak itu menyifatkan krim pelawan kanser itu sama seperti ‘mencurahkan asid’ pada kulitnya kerana ia menyebabkannya diselaputi kudis merah yang menyakitkan.

Membincangkan kesan sampingan krim, yang mesti dipakainya selama enam jam sehari, dia berkata: ‘Nampaknya saya telah diserang asid.

‘[Using chemo cream] adalah seperti mencurah asid pada kulit anda dan kulit anda menggelegak. Itu betul-betul apa yang dirasai dan begitulah rupanya.’

Cik Stark mendakwa kudis, yang boleh menutupi banyak bahagian muka dan lehernya, menyebabkan sesetengah orang menyangka dia telah diserang atau mempunyai penyakit berjangkit.

‘Saya telah meminta orang menjauhi saya. Ia pernah menyakiti perasaan saya dan saya pernah merasa dijauhi,’ katanya.

‘Orang ramai akan menunjuk saya dan hanya tidak faham sama ada saya menghidap penyakit berjangkit, atau seseorang telah menyakiti saya dengan ganas atau saya telah mengalami kemalangan kereta.’

Setelah tidak pernah memberi amaran pelindung matahari sebelum diagnosis kanser kulitnya, Cik Stark kini cuba meningkatkan kesedaran tentang penyakit itu dan cara mengelakkannya.

Cik Stark, yang disahkan menghidap sejenis kanser kulit pada 2009, telah menjalani lebih 30 pembedahan untuk membuang lesi dari badannya namun perlu menggunakan krim setiap hari untuk memastikan tisu kanser terkawal.

Cik Stark, yang disahkan menghidap sejenis kanser kulit pada 2009, telah menjalani lebih 30 pembedahan untuk membuang lesi dari badannya namun perlu menggunakan krim setiap hari untuk memastikan tisu kanser terkawal.

Cik Stark kini berusaha untuk meningkatkan kesedaran tentang kanser kulit dan menggesa orang ramai menggunakan pelindung matahari dan memakai topi untuk mengelakkan diagnosis yang serupa dengannya

Cik Stark kini berusaha untuk meningkatkan kesedaran tentang kanser kulit dan menggesa orang ramai menggunakan pelindung matahari dan memakai topi untuk mengelakkan diagnosis yang serupa dengannya

BAGAIMANA UNTUK KEKAL SELAMAT DI DALAM MATAHARI

Selaran matahari meningkatkan risiko kanser kulit seseorang.

Ia boleh berlaku di luar negara atau di UK.

Untuk memastikan keselamatan matahari, pakar mengesyorkan orang:

  • Dapatkan tempat teduh antara 11 pagi dan 3 petang, iaitu apabila sinaran matahari biasanya paling kuat
  • Pakai sekurang-kurangnya pelindung matahari SPF 30
  • Sapukan pelindung matahari 30 minit, dan sekali lagi sebelum, pendedahan UV
  • Pilih pelindung matahari kalis air jika perlu dan sapukan semula selepas berenang, berpeluh atau menggunakan tuala
  • Tutup dengan pakaian pelindung, topi bertepi lebar dan cermin mata hitam
  • Lebih berhati-hati dengan bayi dan kanak-kanak kecil. Bayi di bawah enam bulan harus dijauhkan dari cahaya matahari langsung
  • Jangan gunakan kerusi berjemur atau lampu matahari
  • Periksa tahi lalat dan kulit untuk sebarang perubahan

Sumber: Pilihan NHS

Perjalanan kanser kulit Cik Stark bermula pada tahun 2008 apabila dia melihat ‘lekukan bersaiz sen’ dengan tekstur bersisik di bahagian atas dahinya.

‘Dalam beberapa bulan pertama saya melihatnya, saya fikir ia adalah kulit kering atau ekzema,’ katanya.

Bagaimanapun, dia berkata ia gagal hilang dan mula menunjukkan tanda-tanda yang membimbangkan.

‘Ia memakan kulit dan tisu saya dan semakin hampir dengan tulang di dahi saya dan itu menakutkan saya untuk berjumpa doktor,’ katanya.

Cik Stark, yang menganggur, teringat kejutan diagnosis awal dengan karsinoma sel basal, dan kekurangan empati daripada doktor pertama yang dia jumpa.

‘Saya agak gementar dan tidak tahu apa-apa tentang kanser kulit, dan apabila dia segera melihat ke dahi saya dan berkata “anda menghidap kanser. Kami perlu menetapkan tarikh untuk pembedahan untuk membuangnya”,’ katanya.

‘Saya sangat kecewa dengan kekurangan empatinya dan agak kecewa. Saya mula menangis.’

Berganti doktor, Cik Stark kini telah menjalani lebih 30 pembedahan untuk membuang pelbagai lesi sejak 2010, dengan barah juga muncul di lengan leher dan dada.

‘Saya telah mengalami banyak lesi selama bertahun-tahun, saya tidak dapat mengira jumlahnya,’ katanya.

‘Saya mempunyai kulit seorang wanita berusia 70 atau 80 tahun.’

Sebagai sebahagian daripada rawatan berterusannya, Cik Stark mesti memakai pelindung matahari dalam semua cuaca dan tidak boleh lagi terdedah kepada cahaya matahari langsung.

Cik Stark percaya kansernya adalah akibat dia tidak pernah menggunakan pelindung matahari atau mengambil langkah lain untuk mencuba dan melindungi kulitnya.

‘Saya meletakkan pelindung matahari pada anak-anak saya namun saya tidak memakai pelindung matahari langsung,’ katanya.

‘Saya mempunyai pelindung matahari di rumah saya tetapi ia bukan sesuatu yang saya fikirkan setiap pagi sebelum saya keluar.

‘Saya tidak memakai topi atau berdiri di bawah payung, dan itulah sebabnya saya menghidap kanser sebanyak ini.’

Setelah tidak bekerja sejak diagnosisnya, dia kini cuba meningkatkan kesedaran tentang kanser kulit dan cara kekal selamat di bawah sinar matahari melalui pembikinan video TikTok, dan telah mengumpulkan lebih 240,000 suka dan pengikut dengan berbuat demikian.

Tanda pertama kanser kulit yang ditemui ibu kepada empat anak itu ialah 'bintik luar biasa' di dahi yang ditemuinya pada 2008 tetapi dia pada mulanya menolaknya sebagai ekzema. Bagaimanapun, berikutan diagnosanya, lesi serupa telah muncul pada leher, lengan dan dadanya

Tanda pertama kanser kulit yang ditemui ibu kepada empat anak itu ialah ‘bintik luar biasa’ di dahi yang ditemuinya pada 2008 tetapi dia pada mulanya menolaknya sebagai ekzema. Bagaimanapun, selepas diagnosanya, lesi yang serupa telah muncul di leher, lengan dan dadanya

Lelaki berusia 53 tahun itu berkata dia tidak pernah memakai pelindung matahari atau menggunakan topi apabila berada di bawah sinar matahari dan itulah sebabnya dia kini mempunyai kulit 'wanita berusia 70 atau 80 tahun'

Lelaki berusia 53 tahun itu berkata dia tidak pernah memakai pelindung matahari atau menggunakan topi apabila berada di bawah sinar matahari dan itulah sebabnya dia kini mempunyai kulit ‘wanita berusia 70 atau 80 tahun’

‘Saya mahu orang ramai memahami bahawa tingkah laku kecil yang mereka boleh masukkan ke dalam rutin mereka boleh menghalang perkara ini daripada berlaku,’ katanya.

‘Jadi anda memakai topi, saya melihat bayi di luar di bawah sinar matahari yang terang tanpa topi dan saya fikir sendiri ‘itu menakutkan saya’, kerana bagaimana rupa masa depan mereka.’

Kanser kulitnya dipanggil karsinoma sel basal, dan merupakan bentuk penyakit yang paling biasa. Ia biasanya tidak merebak ke bahagian lain badan, walau bagaimanapun.

Kira-kira 156,000 kes didiagnosis di UK setiap tahun, meningkat kepada kira-kira 3.6 juta setahun di AS.

Mereka kebanyakannya muncul di kawasan kulit yang kerap terdedah kepada matahari, seperti hidung, dahi dan pipi serta belakang atau kaki bawah.

Kanser kulit secara kasar dibahagikan kepada dua jenis, bukan melanoma dan melanoma, dengan kanser kulit sel basal menjadi yang pertama.

Kanser kulit melanoma dianggap lebih berbahaya kerana ia boleh merebak ke organ dan tisu manakala kanser kulit bukan melanoma sangat jarang berlaku.

Karsinoma sel basal hampir selalu boleh disembuhkan, namun sesetengah pesakit seperti Cik Stark memerlukan rawatan berterusan atau lanjut.

Kematian akibat kanser kulit bukan melanoma jarang berlaku dengan hanya 720 di UK setiap tahun, mewakili kurang daripada 1 peratus daripada semua kematian akibat kanser.

Kadar kanser kulit di UK dan AS telah meningkat sejak sedekad yang lalu.

Krim kemoterapi, seperti jenis rawatan kanser yang lain, boleh menyebabkan kesan sampingan, walaupun tidak semua pesakit mengalaminya.

Sama ada pesakit kemoterapi mengalami kesan sampingan daripada rawatan mereka boleh bergantung kepada ubat atau ubat tertentu yang mereka ambil.

Banyak kesan sampingan kemoterapi juga boleh dirawat atau dicegah dan kebanyakannya berhenti sebaik sahaja rawatan tamat.

We would like to thank the writer of this write-up for this incredible material

Ibu yang diserang kanser kulit mendedahkan krim kemo membuatkan dia kelihatan seperti ‘mangsa serangan asid’


Our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/