Ibuprofen dicampur dengan ubat tekanan darah tinggi boleh merosakkan buah pinggang: kajian

Pesakit yang diberi ubat diuretik dan perencat sistem renin-angiotensin (RSA), seperti perencat enzim penukar angiotensin (ACE) atau penyekat reseptor angiotensin (ARB), untuk mengawal hipertensi mereka (tekanan darah tinggi), harus mengelak daripada mengambil ibuprofen, menurut penyelidikan baru yang diterbitkan dalam jurnalBiosains Matematik.

Diuretik dan perencat RSA boleh didapati dengan preskripsi di bawah pelbagai jenama farmaseutikal manakala ubat penahan sakit seperti ibuprofen kebanyakannya boleh didapati di kaunter di bawah jenama nama yang berbeza seperti Advil atau Motrin.

Penyelidik di Universiti Waterloo melihat interaksi diuretik, RSA, dan ibuprofen menggunakan ujian dadah simulasi komputer. Penyiasat mendapati bahawa dalam sesetengah pesakit dengan profil perubatan tertentu, gabungan tiga ubat boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang, yang dalam beberapa kes boleh kekal, menurut kepada siaran berita.

“Diuretik adalah keluarga ubat yang membuat badan menahan lebih sedikit air,” Anita Layton, profesor matematik gunaan di Waterloo dan Pengerusi Penyelidikan 150 Kanada dalam biologi matematik dan perubatan berkata dalam siaran itu.

Layton menjelaskan lagi dalam laporan itu, “Menjadi dehidrasi adalah faktor utama dalam kecederaan buah pinggang akut, dan kemudian perencat RAS dan ibuprofen memukul buah pinggang dengan tiga kali ganda ini. Jika anda menggunakan ubat hipertensi ini dan memerlukan ubat penahan sakit, pertimbangkan acetaminophen sebaliknya.”

Siaran itu menjelaskan bahawa ujian dadah simulasi komputer boleh memberikan penyelidik dengan keputusan lebih cepat daripada ujian klinikal manusia. Layton dan pasukan penyelidiknya menggunakan matematik dan sains komputer untuk menyediakan pengamal perubatan “permulaan utama dengan isu-isu seperti komplikasi dadah,” kata siaran itu.

Profesor Anita Layton menasihati pesakit untuk mengambil ubat penahan sakit yang mempunyai “acetaminophen sebaliknya,” – seperti Tylenol.
Scott Olson/Getty Images

Layton mencatatkan dalam keluaran itu, “Bukan semua orang yang mengambil gabungan ubat ini akan menghadapi masalah,” dan menambah, “Tetapi penyelidikan menunjukkan ia sudah cukup menjadi masalah yang perlu anda berhati-hati.”

Kajian itu menyatakan bahawa terapi ubat tiga kali ganda, yang dikenali sebagai “triple whammy,” dikaitkan dengan peningkatan risiko 31% untuk kecederaan buah pinggang akut, berbanding pesakit yang dirawat dengan diuretik dan perencat ACE/ARB sahaja. Laporan yang diterbitkan juga menyatakan bahawa kecederaan buah pinggang akut triple whammy (AKI) berlaku dalam 0.88%-22% pesakit rawatan tiga kali ganda.

“Hasil simulasi kami mendedahkan peranan utama tindak balas miogenik dalam menentukan risiko AKI,” kata penulis kajian dalam laporan yang diterbitkan. Tindak balas miogenik ialah mekanisme di mana diameter saluran darah mengecut selepas peningkatan tekanan dan peningkatan diameter selepas penurunan tekanan ini untuk mengekalkan aliran darah yang sesuai, jelas pakar.

Tablet ibuprofen di New York.
Pakar kesihatan menasihati orang ramai untuk berunding dengan doktor mereka sebelum menggunakan ubat tanpa preskripsi.
Foto AP/Patrick Sison

“Kami membuat hipotesis bahawa individu yang mengalami tindak balas miogenik terjejas mungkin sangat terdedah kepada AKI tiga kali ganda. Selain itu, sensitiviti dadah yang meningkat atau pengambilan air yang rendah boleh menyebabkan pesakit mendapat AKI tiga kali ganda, “tulis penyiasat dalam kajian mereka.

Pakar kesihatan memberitahu Fox News adalah penting bagi sesiapa yang mengambil ubat untuk memeriksa dengan doktor atau ahli farmasi mereka sebelum mengambil ubat atau suplemen di kaunter untuk mengelakkan sebarang interaksi ubat.

We would love to give thanks to the writer of this short article for this remarkable web content

Ibuprofen dicampur dengan ubat tekanan darah tinggi boleh merosakkan buah pinggang: kajian


Find here our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/