Ilusi Optik Menyeramkan Menjadikan Ia Kelihatan Seperti Lubang Hitam Akan Datang Menjemput Anda

Ilusi optik baharu boleh memperdayakan kebanyakan kita untuk melihat perkembangan lubang hitamlaporan penyelidikan baharu.

Imej itu benar-benar statik, tetapi penyelidik katakan ia memberi orang “rasa kegelapan yang semakin meningkat, seolah-olah memasuki ruang kosong tanpa cahaya”.

Pergerakan ke hadapan ilusi mungkin adalah cara minda kita untuk menyediakan kita untuk perubahan pemandangan. Dengan meramalkan perubahan daripada kecerahan kepada kegelapan, sistem visual kami boleh menyesuaikan dengan lebih cepat kepada keadaan yang berpotensi berbahaya, para penyelidik mencadangkan.

“Sama seperti silau boleh mempesonakan, terjerumus ke dalam kegelapan berkemungkinan berisiko apabila menavigasi ke persekitaran yang gelap, ” para penulis tulis dalam kertas baharu mereka.

“Walaupun, seperti dalam mana-mana ilusi, kegelapan yang berkembang maya ini dialami dengan kos kesahihanmemandangkan pemerhati tidak bergerak ke hadapan mahupun memasuki mana-mana ruang gelap, kos sedemikian mungkin kurang teruk berbanding jika tiada pembetulan apabila pemerhati benar-benar bergerak ke hadapan ke ruang gelap.”

ilusi ini baru kepada sIlusi ‘lubang mengembang’. (Laeng et al., Front. Hum. Neurosci., 2022)

Kajian pertama untuk menganalisis ilusi optik ini meneroka bagaimana warna lubang dan titik sekeliling mempengaruhi tindak balas mental dan fisiologi kita.

Untuk melakukan ini, sekumpulan 50 peserta dengan penglihatan normal dipersembahkan dengan imej ‘lubang mengembang’ pelbagai warna pada skrin. Dalam siri itu, mereka juga telah ditunjukkan versi ilusi yang diacah-acah tanpa corak yang boleh dilihat dalam cahaya atau warna.

Ilusi gerakan ke hadapan adalah paling berkesan apabila lubang itu hitam. Apabila lubang itu teduh ini, 86 peratus peserta merasakan seolah-olah kegelapan sedang menuju ke arah mereka.

Menjejaki pergerakan mata peserta mendedahkan anak mata mereka secara tidak sedar mengembang apabila melihat lubang hitam itu.

Manakala, jika lubang itu berwarna putih, anak mata mereka mengecut sedikit sahaja.

“Di sini kami menunjukkan berdasarkan ilusi baru ‘lubang mengembang’ bahawa murid bertindak balas terhadap cara kita melihat cahaya – walaupun ‘cahaya’ ini adalah khayalan seperti dalam ilusi – dan bukan hanya kepada jumlah tenaga cahaya yang sebenarnya memasuki mata,” berkata ahli psikologi Bruno Laeng dari Universiti Oslo di Norway.

“Ilusi lubang yang mengembang mendorong pelebaran yang sepadan pada murid, kerana ia akan berlaku jika kegelapan benar-benar meningkat.”

Penulis tidak pasti mengapa 14 peratus daripada kumpulan itu tidak melihat sebarang pengembangan ilusi apabila lubang itu hitam. Tetapi walaupun di kalangan mereka yang merasakan ilusi itu, kekuatan sensasi itu berbeza-beza.

Orang yang merasakan ilusi paling kuat juga adalah mereka yang diameter muridnya paling banyak berubah.

“Keputusan kami menunjukkan bahawa refleks pelebaran atau pengecutan murid bukanlah mekanisme gelung tertutup, seperti fotosel yang membuka pintu, tahan terhadap sebarang maklumat lain daripada jumlah sebenar cahaya yang merangsang fotoreseptor,” berkata Laeng.

“Sebaliknya, mata menyesuaikan diri dengan cahaya yang dirasakan dan juga dibayangkan, bukan semata-mata kepada tenaga fizikal.”

Penulis mempunyai hipotesis mengapa mata boleh melakukan ini. Apabila kawasan tengah hitam, murid-murid kami mungkin sedang menyediakan kami untuk perubahan pencahayaan dalam masa terdekat.

Daripada melihat maklumat yang dibentangkan terus di hadapan kita, rangkaian saraf visual meramalkan bagaimana maklumat itu akan berubah pada masa hadapan, menjana “‘pengembangan luar’ ilusi bagi kawasan ‘lubang’ pusat“.

Jika otak tidak melakukan ini, ia akan mengambil masa milisaat lebih lama untuk maklumat visual baharu mencapai proses yang lebih tinggi di dalam otak. Jika mengambil masa yang lama untuk anak mata kita membesar, kita mungkin tidak dapat mengharungi kegelapan dengan cekap.

Penulis kini ingin menguji sama ada haiwan lain juga ditipu oleh ilusi untuk lebih memahami bagaimana sistem visual manusia berkembang.

Kajian itu diterbitkan dalam Sempadan dalam Neurosains Manusia.

We would like to give thanks to the author of this short article for this remarkable web content

Ilusi Optik Menyeramkan Menjadikan Ia Kelihatan Seperti Lubang Hitam Akan Datang Menjemput Anda


Check out our social media profiles and other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/