Imbasan mendedahkan pertumbuhan awal otak, penurunan lewat dan kebolehubahan yang mengejutkan

Para saintis telah menganalisis sejumlah besar imbasan otak untuk mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana otak berkembang, dari peringkat bayi hingga akhir hayat.

Keith Srakocic/AP


sembunyikan kapsyen

togol kapsyen

Keith Srakocic/AP


Para saintis telah menganalisis sejumlah besar imbasan otak untuk mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana otak berkembang, dari peringkat bayi hingga akhir hayat.

Keith Srakocic/AP

Otak manusia bermula dengan dentuman dan berakhir dengan rengekan.

Itulah kesimpulan projek yang menggunakan lebih daripada 120,000 imbasan otak untuk mencatatkan perubahan organ sepanjang jangka hayat. Keputusan muncul dalam jurnal terbitan 6 April alam semula jadi.

Antara penemuan utama:

  • Otak mencapai 80% saiz maksimumnya pada usia 3 tahun.
  • Isipadu bahan kelabu, yang mewakili sel-sel otak, memuncak sebelum umur 6 tahun.
  • Isipadu jirim putih — satu cara untuk mengukur hubungan antara sel otak — memuncak sebelum umur 29 tahun.
  • Kehilangan jirim putih semakin cepat selepas umur 50 tahun.

Kajian berterusan akhirnya boleh membawa kepada carta pertumbuhan otak yang membolehkan doktor mencari tanda-tanda perkembangan atipikal pada pesakit muda. Tetapi buat masa ini, hasilnya ditujukan untuk saintis yang mengkaji pertumbuhan otak biasa atau gangguan otak seperti skizofrenia dan penyakit Alzheimer.

Satu matlamat adalah untuk “menggunakan sejumlah besar data sedia ada ini untuk membantu memahami dan merawat penyakit psikiatri,” kata salah seorang pengarang kajian. Dr Aaron Alexander-Blochpakar psikiatri di Universiti Pennsylvania dan Hospital Kanak-kanak Philadelphia.

Projek itu bermula lebih enam tahun lalu apabila dua penyelidik muda di persidangan saintifik mula bercakap tentang soalan mudah: Bagaimanakah otak seseorang berubah semasa jangka hayat mereka?

Mereka menyedari tiada jawapan yang baik kerana kebanyakan kajian yang melibatkan imbasan otak MRI telah dihadkan kepada sebilangan kecil orang pada satu-satu masa. Selain itu, kajian menggunakan reka bentuk yang berbeza dan menyimpan data mereka dalam bentuk yang berbeza.

Jadi penyelidik mempunyai idea.

Penyelidik memutuskan untuk menjadikan lebih daripada 100 kajian kecil menjadi satu kajian besar

“Kami hanya boleh mencantumkan semua kajian lain ini dan semua set data biasa ini untuk mencipta semacam kebenaran asas dan bahasa yang sama,” kata Richard Bethlehemsekutu penyelidik dalam jabatan psikiatri di Universiti Cambridge.

Betlehem dan Jakob Seidlitzseorang penyelidik pasca doktoral di Universiti Pennsylvania dan Hospital Kanak-kanak Philadelphia, mula bertanya kepada penyelidik lain jika mereka akan menyumbang data kajian mereka kepada usaha itu.

“Dan benar-benar semua orang kembali dan berkata, ‘Ini kelihatan hebat, kita pasti akan melakukan ini,'” kata Seidlitz.

Pasangan itu mengumpulkan pasukan antarabangsa dan memulakan kerja keras untuk mengubah lebih daripada 100 kajian kecil menjadi satu yang besar.

“Richard dan saya menghabiskan berbulan-bulan secara literal hanya menyusun banyak set data ini, ” kata Seidlitz.

Mereka mula menyedari betapa berbezanya otak

Akhirnya, mereka mempunyai data imbasan otak daripada lebih daripada 100,000 individu, daripada janin hingga berusia seratus tahun. Dan apabila mereka menganalisis data, mereka mula menyedari betapa berbezanya otak.

“Salah satu perkara asas yang kami mula lihat hanyalah kebolehubahan semata-mata betapa besarnya otak sepanjang pembangunan, ” kata Seidlitz.

Pasukan itu juga mendapati variasi dalam corak pertumbuhan beberapa dozen kawasan berbeza pada lapisan terluar otak dan dalam jumlah jirim putih, jirim kelabu, jirim kelabu subkortikal dan dalam rongga berisi cecair yang dikenali sebagai ventrikel.

Walaupun saiznya yang besar, kajian itu masih mempunyai jurang, kata para penyelidik, termasuk kekurangan kepelbagaian kaum dan etnik. “Itulah salah satu perkara yang kami telah merendahkan diri,” katanya.

We would like to say thanks to the writer of this write-up for this incredible content

Imbasan mendedahkan pertumbuhan awal otak, penurunan lewat dan kebolehubahan yang mengejutkan


Explore our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/