Implan boleh mengurangkan gejala OCD dengan denyutan elektrik

Raman Oza/Pixabay” alt=”"Rangsangan otak yang mendalam," atau DBS, boleh menawarkan kelegaan yang ketara kepada sebanyak dua pertiga pesakit yang mengalami gangguan obsesif-kompulsif yang teruk, satu kajian baru ditemui. Foto oleh Raman Oza/Pixabay“/>

“Stimulasi otak dalam, ” atau DBS, boleh menawarkan kelegaan yang ketara kepada sebanyak dua pertiga pesakit dengan gangguan obsesif-kompulsif yang teruk, satu kajian baru ditemui. gambar dari Raman Oza/Pixabay

Apabila rawatan tradisional gagal membantu pesakit yang mengalami gangguan obsesif-kompulsif yang teruk (OCD), implan yang mengecutkan otak dengan denyutan elektrik mungkin, kajian kajian baru menunjukkan.

Ia mendapati bahawa ubat itu — dikenali sebagai “rangsangan otak dalam,” atau DBS — boleh menawarkan kelegaan yang ketara kepada sebanyak dua pertiga daripada pesakit tersebut. Secara purata, ia boleh mengurangkan simptom yang dicetuskan OCD sebanyak hampir separuh, semakan ditemui.

“[OCD involves] pemikiran yang mengganggu dan mengganggu yang tidak dapat disenyapkan oleh individu, dan paksaan yang berulang-ulang, tingkah laku ritual yang dilakukan untuk mengurangkan kebimbangan yang dihasilkan oleh paksaan,” kata pengarang kajian Dr. Sameer Sheth. Beliau ialah profesor madya bedah saraf di Kolej Perubatan Baylor di Houston.

Dianggarkan 3% daripada populasi global dianggap terjejas. Bagi mereka yang mengalami OCD teruk yang tidak terkawal, simptomnya boleh menjadi “semuanya memakan masa,” kata Sheth. Contoh OCD termasuk mencuci tangan berulang kali, memesan dan menyusun, mengulang perkataan dalam kepala seseorang, dan menyemak dan menyemak semula.

“Mereka boleh menghalang orang itu daripada dapat melakukan aktiviti lain yang diperlukan dalam kehidupan, dan oleh itu sangat melumpuhkan,” kata Sheth. “Sesetengah orang tidak boleh meninggalkan bilik atau rumah mereka kerana ritual pembersihan yang diperlukan untuk masuk semula, atau tidak boleh berinteraksi dengan orang lain kerana pemikiran tabu yang tidak henti-henti.”

Berita baiknya ialah gabungan terapi tingkah laku dan antidepresan standard — seperti serotonin reuptake inhibitors (SRIs) — membantu ramai individu.

Berita buruk: “Kira-kira 10% hingga 20% tidak bertindak balas” terhadap rawatan tersebut, kata Sheth.

Masuk DBSsistem seperti perentak jantung, untuk otak.

“Seperti perentak jantung, ia terdiri daripada stimulator yang biasanya ditanam di bawah kulit di bahagian atas dada, dan disambungkan kepada wayar (elektrod),” katanya. “Elektrod ditanam di kawasan tertentu dalam otak,” termasuk yang terlibat dalam membuat keputusan dan mengimbangi emosi.

Matlamatnya ialah dengan memulihkan aktiviti di kawasan ini kepada keadaan yang lebih seimbang, DBS menyelesaikan gejala OCD.

Tetapi adakah ia berkesan?

Untuk mengetahui, pasukan Sheth menyemak penemuan 31 kajian yang dijalankan antara 2005 dan 2021.

Secara kolektif, kajian itu melibatkan 345 pesakit OCD dewasa, pada usia purata 40 tahun. Kesemuanya telah bergelut dengan bentuk OCD yang teruk hingga melampau yang tidak bertindak balas terhadap rawatan standard.

Secara purata, para peserta telah menghabiskan hampir 25 tahun melawan gejala OCD yang melumpuhkan. Ramai juga yang mengalami kemurungan, kebimbangan dan/atau gangguan personaliti.

Kajian menunjukkan bahawa selepas tempoh rawatan purata kira-kira dua tahun, DBS telah menghasilkan peningkatan gejala yang ketara dalam dua pertiga daripada pesakit. Secara purata, gejala mereda 47%, para penyelidik melaporkan.

Pelepasan kemurungan yang ketara juga dikaitkan dengan rawatan DBS. Kajian mendapati ia menghapuskan masalah pada separuh daripada pesakit yang menjadi kebimbangan.

Kajian mendapati kelemahan kepada terapi DBS, juga.

Kira-kira satu daripada lima pesakit mengalami sekurang-kurangnya satu kesan sampingan DBS yang serius, kajian itu dijumpai. Ini boleh termasuk peningkatan risiko untuk sawan, percubaan bunuh diri, strok, dan gejala OCD baharu yang dikaitkan dengan DBS itu sendiri.

Namun, Sheth menegaskan bahawa peningkatan sukar untuk diabaikan, dengan menyatakan bahawa tahap kelegaan gejala yang dikaitkan dengan DBS “biasanya membolehkan orang berfungsi semula,” di sekolah, di tempat kerja dan dalam perhubungan.

“Pesakit hampir tidak pernah menjadi lebih teruk,” tambahnya, “jadi sebenarnya terdapat sedikit risiko DBS untuk pesakit yang dipilih dengan sewajarnya.”

Sheth’s takeaway: “DBS untuk OCD ialah rawatan yang berkesan dan selamat, seperti yang kini kami tunjukkan dengan analisis rapi terhadap ratusan pesakit di beberapa negara.” Dari masa ke masa, DBS berkemungkinan akan menjadi lebih berkesan, kerana “konsisten dalam penambahbaikan akan meningkat,” tambahnya.

Dua pakar yang tidak terlibat dengan kajian ini sebahagian besarnya bersetuju.

“Sejak [DBS] elektrod ditanam di kawasan otak yang menyumbang kepada OCD, ia tidak mengejutkan bahawa ia berfungsi,” kata Dr Gopalkumar Rakesh, penolong profesor psikiatri di Kolej Perubatan Universiti Kentucky, di Lexington.

Apa yang diperlukan sekarang, kata Rakesh, ialah penggunaan “pendekatan perubatan ketepatan” untuk penggunaan DBS, supaya doktor dan saintis lebih baik dalam meramalkan apa yang membuatkan seseorang yang menghidap OCD bertindak balas dengan baik terhadapnya.

Dr. Jeffrey Borenstein, presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Penyelidikan Otak & Tingkah Laku di New York City, mengulangi pemikiran itu.

“Walaupun ia bukan terapi baharu, DBS benar-benar berada dalam peringkat pembangunan yang lebih memerlukan penyelidikan,” kata Borenstein. “Jadi saya akan mengatakan bahawa hasil kajian ini menunjukkan keperluan untuk lebih banyak penyelidikan, untuk menentukan pesakit mana yang lebih mungkin mendapat manfaat, dan untuk benar-benar memperhalusi rawatan itu supaya mendapat manfaat yang paling besar.”

Kajian semula penyelidikan itu diterbitkan dalam talian pada hari Selasa di Jurnal Neurologi, Neurosurgeri & Psikiatri.

Maklumat lanjut

Terdapat lebih banyak tentang rangsangan otak dalam untuk OCD di Gunung Sinai.

Hak Cipta © 2022 HealthDay. Hak cipta terpelihara.

1651386693 494 Otak beralih pada masa remaja untuk menapis suara ibu bapa

We would like to thank the author of this post for this amazing web content

Implan boleh mengurangkan gejala OCD dengan denyutan elektrik


Take a look at our social media accounts as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/