Individu yang sangat ruminatif dengan kemurungan menunjukkan keabnormalan dalam pemprosesan saraf interoception gastrik

Gangguan kemurungan utama dikaitkan dengan interoception yang diubah – atau keupayaan untuk merasakan keadaan dalaman badan anda. Kini, penyelidikan pengimejan otak baharu memberikan bukti bahawa individu yang tertekan cenderung untuk mempamerkan “kerosakan” pemprosesan saraf interosepsi gastrik, terutamanya dalam kalangan mereka yang mempunyai tahap ruminan yang tinggi. Penemuan telah diterbitkan dalam Jurnal Penyelidikan Psikiatri.

“Pemikiran negatif berulang (RNT), biasanya dirujuk sebagai ‘pemikiran’ pada orang yang mengalami kemurungan, adalah masalah klinikal yang sangat ketara,” jelas pengarang kajian Salvador M. Guinjoan, penyiasat utama di Institut Penyelidikan Otak Laureate dan profesor bersekutu di Pusat Sains Kesihatan Universiti Oklahoma di Tulsa.

“Alasannya ialah apabila ia teruk dan berterusan, RNT memberi peluang yang lebih tinggi untuk kemurungan berulang dan dikaitkan dengan sisa simptom selepas rawatan, lebih biasa berlaku pada orang yang tidak bertindak balas terhadap rawatan, malah berkaitan dengan bunuh diri. Komunikasi khusus ini merujuk kepada satu daripada siri projek dalam makmal kami yang cuba memahami ruminasi.

“Dalam komunikasi sebelum ini, kami melaporkan fakta bahawa ruminasi yang tinggi dikaitkan dengan kebolehan pembelajaran emosi yang lemah,” kata Guinjoan. “Dan satu mekanisme yang mungkin untuk ini berlaku ialah maklum balas interoceptive (iaitu, maklumat daripada badan yang menyampaikan emosi) adalah rosak pada orang yang mengalami kemurungan.”

Kajian itu termasuk 48 individu tertekan yang mendapat markah tinggi pada Skala Respons Ruminatif dan 49 individu tertekan yang mendapat markah rendah pada skala. Orang yang mendapat markah tinggi pada skala melaporkan bahawa mereka kerap terlibat dalam pelbagai jenis renungan, seperti memikirkan kekurangan mereka, memikirkan perasaan mereka sendirian dan berfikir “Mengapa saya selalu bertindak demikian?” Para penyelidik juga merekrut 27 sukarelawan yang sihat, yang berkhidmat sebagai kumpulan kawalan.

Untuk menilai korelasi saraf kesedaran interoceptive, para peserta diarahkan untuk secara selektif memperhatikan sensasi yang berasal dari jantung dan perut mereka sementara penyelidik menggunakan teknologi pengimejan resonans magnetik berfungsi untuk memantau aktiviti otak mereka.

Berbanding dengan kawalan, individu yang tertekan mempamerkan pemprosesan pusat maklumat interoceptive perut di beberapa kawasan otak, termasuk kawasan hadapan medial kiri dan korteks insular, korteks perirhinal, dan nukleus caudate. Ini adalah benar tanpa mengira tahap ruminasi.

Walau bagaimanapun, individu yang tertekan dengan tahap ruminan yang tinggi juga menunjukkan pengurangan pemprosesan sensasi perut dalam hippocampus, amigdala, dan korteks entorhinal. Kawasan otak ini memainkan peranan penting dalam ingatan, pemprosesan maklumat emosi, dan persepsi.

“Kami mendapati bahawa orang yang mengalami kemurungan mempunyai masalah dengan pemprosesan pusat maklumat interoceptive yang berasal secara khusus dalam usus, berhubung dengan kecenderungan yang lebih besar untuk merenung,” kata Guinjoan kepada PsyPost. “Kami membuat hipotesis bahawa dalam keadaan ini, maklumat interoceptive memberikan maklum balas yang tidak mencukupi, atau salah, tentang persepsi dan pembelajaran emosi, dan ini mungkin seterusnya menghalang orang yang sangat ruminatif dengan kemurungan menghentikan pemikirannya yang berulang-ulang dan sarat negatif. .”

Para penyelidik terkejut apabila mendapati bahawa keabnormalan dalam pemprosesan saraf interoception adalah terhad kepada perut.

“Kami entah bagaimana menjangkakan keabnormalan interoceptive akan lebih ketara di wilayah jantung,” jelas Guinjoan. “Tetapi ternyata interoception dari perut lebih terjejas. Mengimbas kembali, ini masuk akal kerana ramai orang yang mengalami kemurungan sebenarnya mengalami simptom yang dirujuk kepada perut, termasuk pesakit yang berjumpa doktor penjagaan primer atau pakar gastroenterologi kerana aduan perut mereka. Sebaliknya, orang yang mempunyai kebimbangan nampaknya lebih menumpukan pada sistem kardiovaskular.”

Kajian itu, “Pemprosesan interoceptive yang dilemahkan pada individu yang mengalami gangguan kemurungan utama dan pemikiran negatif berulang yang tinggi“, telah dikarang oleh Heekyeong Park, Stella M. Sanchez, Rayus Kuplicki, Aki Tsuchiyagaito, Sahib S. Khalsa, Martin P. Paulus, dan Salvador M. Guinjoan.

We would like to say thanks to the writer of this post for this awesome web content

Individu yang sangat ruminatif dengan kemurungan menunjukkan keabnormalan dalam pemprosesan saraf interoception gastrik


Explore our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/