Ingin Menyembuhkan Usus Anda? Buat Langkah Mudah Ini Dahulu

Fikirkan usus anda sebagai mesin yang seimbang dengan teliti dengan sambungan ke aspek lain kesihatan anda secara keseluruhan. Mikrobiom usus, khususnya, telah menjadi topik hangat dalam dunia kesihatan kerana penyelidik terus membongkar pautannya kepada fungsi pencernaan, kesihatan mental dan banyak lagi.

The mikrobiom merujuk kepada trilion mikroorganisma (juga dipanggil mikrob) yang hidup dalam badan anda, seperti bakteria, virus dan kulat. Mikrobiom usus merujuk secara khusus kepada mikrob dalam usus anda, terutamanya usus besar. Mikrob ini membantu kita memetabolismekan makanan yang tidak dapat kita hadam, meningkatkan fungsi imun dan mengawal keradangan. Mereka juga menjana metabolit (bahan yang digunakan oleh badan kita untuk memecahkan makanan), termasuk vitamin, enzim dan hormon, menurut Gail Cresci, penyelidik mikrobiom dan pakar diet berdaftar dengan gastroenterologi pediatrik, hepatologi dan jabatan pemakanan Cleveland Clinic.

Cresci memberitahu CNET anda harus menganggap mikrobiom usus sebagai “haiwan peliharaan kecil yang tinggal di dalam saluran usus anda.” Apa yang kita makan memberi mereka makan, yang mungkin menjejaskan kesihatan kita sendiri.

Berikut ialah beberapa petua untuk memastikan usus anda sihat dan cara mengesannya yang mungkin tidak berpuas hati.

Tanda-tanda usus tidak sihat

“Jika anda kembung atau anda mempunyai banyak gas, anda mungkin mempunyai komposisi dan fungsi mikrobiom usus yang terganggu, ” kata Cresci sambil menambah bahawa satu-satunya cara untuk mengetahui dengan pasti adalah dengan memilikinya diukur.

Tanda-tanda lain usus yang tidak sihat mungkin termasuk muntah atau sakit perut, keletihan, masalah tidur, kerengsaan kulit, intoleransi makanan dan gejala lain. Walaupun penting untuk berjumpa doktor untuk mengetahui punca kebimbangan kesihatan anda dan mengetepikan keadaan lain, membuat perubahan pada diet atau rutin anda yang boleh meningkatkan usus anda, dan kesihatan keseluruhan anda, adalah langkah pertama yang baik.

Tetapi ia juga penting untuk diingat bahawa tidak ada piawaian yang tepat untuk mikrobiom usus yang sihat sempurna, kata Cresci, kerana komposisi setiap orang sangat berbeza.

Ilustrasi mikrobiom usus, dibesarkan oleh kaca pembesar

Imej Carol Yepes/Getty

1. Makan makanan mesra usus ini

Logo Petua Kesihatan

Mikrobiom usus lebih suka makanan yang tidak dapat kita hadam. Ini termasuk makanan dengan banyak serat, seperti buah-buahan segar, sayur-sayuran, bijirin penuh, kekacang, biji-bijian dan kacang — makanan yang kita sedia maklum harus kita makan untuk sifat pemakanannya.

Menurut Cresci, makanan yang perlu dikeluarkan dari usus anda, atau makan dalam jumlah yang lebih rendah, termasuk makanan yang tinggi gula dan lemak serta rendah serat.

“Ini semua dikaitkan dengan pengambilan diet Barat, yang juga dikaitkan dengan mikrobiom yang terganggu,” katanya.

Di luar diet yang menyihatkan usus, yang tidak secara kebetulan bertepatan dengan a diet yang menyihatkan jantung, makan makanan yang ditapai boleh membantu menggantikan mikrob yang baik dan metabolitnya. Cresci menyenaraikan yogurt, kombucha dan kefir sebagai contoh.

2. Catatkan ubat-ubatan yang anda ambil

Ia adalah fakta yang diketahui bahawa mengambil antibiotik mengganggu, sekurang-kurangnya buat sementara waktu, keluarga bakteria “baik”. berkembang pesat dalam badan anda. Sebahagian kesan sampingan biasa mengambil antibiotik termasuk loya, cirit-birit dan jangkitan yis. Jika anda diberi antibiotik atau mengalami jangkitan berulang yang menyebabkan anda kerap mengambil antibiotik, tanya doktor anda tentang perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu meminimumkan gangguan pada mikrobiom anda.

Ubat-ubatan lain yang boleh mengganggu mikrobiom kita, kata Cresci, termasuk ubat-ubatan yang mengubah PH perut dan menghilangkan asid. Contohnya termasuk perencat pam proton (PPI) dan antagonis reseptor H2 histamin (penyekat H2), yang digunakan untuk mengurangkan gejala refluks asid dan mungkin boleh didapati di kaunter.

Dengan menjejaki ubat yang anda ambil, anda boleh membantu menentukan punca simptom anda dan mengambil langkah yang sesuai untuk meningkatkan kesihatan usus anda.

3. Cari betul probiotik atau suplemen

Selain memasukkan lebih banyak yogurt atau makanan yang ditapai ke dalam diet mereka, sesetengah orang mungkin cari probiotik dengan harapan dapat mengimbangi usus mereka, kerana ia direka untuk meniru mikrobiota yang utuh. Jika anda sedang mempertimbangkan untuk mengambil suplemen, termasuk probiotik, Cresci memberitahu CNET adalah penting untuk mengetahui bahawa probiotik adalah khusus ketegangan, dan “setiap strain mempunyai kaedah tindakan mereka sendiri.”

Sebagai contoh, sesetengah probiotik direka bentuk untuk membantu orang yang mengalami cirit-birit yang disebabkan oleh antibiotik, tetapi itu tidak akan berkesan untuk seseorang yang mengambilnya untuk kerap membuang air besar.

“Anda mahu mengambil yang telah dikaji untuk apa sahaja masalah anda,” katanya.

Juga, malangnya, perlu diingat bahawa probiotik tidak akan mengatasi sepenuhnya apa yang anda makan.

“Jika anda mempunyai diet yang buruk, dan anda ingin terus makan diet yang tidak baik tetapi ingin meningkatkan mikrobiom anda, probiotik tidak akan membantu anda,” kata Cresci. “Anda perlu melakukan bahagian lain juga.”

Lakaran usus yang dikelilingi oleh makanan yang sihat

Bijirin penuh, buah-buahan dan sayur-sayuran adalah pilihan makanan yang bagus jika anda ingin mula menyembuhkan usus anda.

piotr_malczyk/Getty Images

4. Dapatkan lebih banyak tidur dan gerakkan badan anda

“Tidur lebih lena” atau “bersenam lebih banyak” mungkin kedengaran seperti nasihat yang letih, tetapi meningkatkan kebersihan tidur anda dan memerah dalam lebih banyak aktiviti fizikal adalah cara yang dicuba dan benar untuk meningkatkan kesihatan anda, termasuk kesihatan usus anda.

Mendapatkan tidur yang nyenyak adalah satu lagi nasihat kesihatan umum yang terikat secara langsung dengan kesihatan usus kita. Secara khusus, menurut Cresci mikrobiom kami mematuhi irama sirkadian, juga. Dan jika kita makan semasa mikrobiom usus kita tidak bersedia, kita tidak akan disediakan untuk memproses nutrien makanan kita dengan betul.

Kurang tidur juga mencetuskan peningkatan tekanan dan kortisol, yang telah mental negatif dan kesan fizikal.

“Terdapat banyak perkara yang berlaku dengan interaksi usus-otak, supaya memberi isyarat kembali kepada mikrobiom, dan sebaliknya, ” kata Cresci.

Mungkin yang paling asas adalah hakikat bahawa apabila kita letih, kita tidak mempunyai tenaga untuk memeriksa banyak perkara yang membuat kita sihat, termasuk bersenam atau mencari makanan yang berkhasiat – kedua-duanya memberi kesan kepada kesihatan usus kita.

“Apabila anda mengantuk, letih, letih, anda cenderung untuk tidak melakukan perkara yang kami tahu baik untuk mikrobiom, ” kata Cresci. “Jadi ia mengekalkan dirinya sendiri.”

Maklumat yang terkandung dalam artikel ini adalah untuk tujuan pendidikan dan maklumat sahaja dan tidak bertujuan sebagai nasihat kesihatan atau perubatan. Sentiasa berunding dengan doktor atau pembekal kesihatan bertauliah lain mengenai sebarang soalan yang anda ada tentang keadaan perubatan atau objektif kesihatan.

We want to thank the author of this article for this outstanding web content

Ingin Menyembuhkan Usus Anda? Buat Langkah Mudah Ini Dahulu


You can view our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/