Ini adalah tanda dan gejala selesema, RSV dan Covid pada kanak-kanak

Apabila suhu mula menurun, segelintir virus pernafasan sedang merebak pada tahap yang luar biasa tinggi di AS dan mendaratkan kanak-kanak di hospital, dan doktor menggesa ibu bapa untuk mengetahui gejala yang menandakan penyakit serius.

Kes kanak-kanak selesema dan RSV, atau virus pernafasan syncytial, semakin meningkat. Kes Covid semakin berkurangan pada kanak-kanak, tetapi coronavirus juga beredar pada tahap yang tinggi.

Kebanyakan kanak-kanak harus pulih sendiri daripada jangkitan Covid, RSV atau selesema, terutamanya dengan rehat dan banyak cecair, kata Dr. Paul Offit, pakar pediatrik dan pakar vaksin di Hospital Kanak-kanak Philadelphia. Tetapi sesetengahnya, termasuk kanak-kanak yang sangat kecil dan mereka yang mempunyai masalah paru-paru yang mendasari, mungkin memerlukan penjagaan tambahan.

Berikut adalah tanda-tanda dan gejala yang perlu diberi perhatian jika anak anda mempunyai virus pernafasan.

Adakah anak saya mempunyai RSV, Covid atau selesema?

Kerana setiap virus biasanya bermula sebagai jangkitan saluran pernafasan atas, ia boleh menjadi sukar – jika tidak mustahil – untuk ibu bapa mengetahui yang mana yang mereka hadapi lebih awal, kata Dr Kristin Moffitt, pakar penyakit berjangkit di Hospital Kanak-kanak Boston. Malah bagi doktor, satu-satunya cara untuk menentukan virus mana yang menyebabkan jangkitan adalah dengan menggunakan ujian.

Gejala awal Covid, RSV dan selesema boleh kelihatan serupa untuk kebanyakan kanak-kanak, termasuk:

  • Kesesakan
  • batuk
  • Hidung berair
  • Sakit otot
  • Demam
  • Sakit kepala

Sakit tekak, kata Moffitt, boleh menjadi tanda Covid, kerana doktor telah menyedari bahawa jangkitan dengan subvarian omicron selalunya bermula dengan sakit tekak.

Ujian Covid di rumah boleh membantu ibu bapa menentukan sama ada Covid adalah punca penyakit anak mereka, walaupun keputusan ujian negatif pada ujian pantas tidak selalu bermakna seseorang itu berada dalam keadaan jelas.

Kanak-kanak juga boleh diuji untuk RSV atau selesema di pejabat doktor, biasanya dengan apa yang dipanggil ujian multiplex, kata Moffitt.

Ia juga mungkin, katanya, untuk kanak-kanak dijangkiti lebih daripada satu virus pada masa yang sama, dikenali sebagai mengalami koinfeksi.

Mengapakah virus pernafasan berbahaya untuk kanak-kanak yang sangat kecil?

Semuanya berpunca daripada anatomi: Bayi dan kanak-kanak mempunyai saluran udara yang jauh lebih kecil daripada kanak-kanak yang lebih tua dan remaja. Ini bermakna apabila mereka jatuh sakit dengan virus pernafasan, saluran udara mereka boleh mengisi dengan lendir dengan cepat, yang membawa kepada masalah pernafasan, kata Dr Deanna Behrens, seorang doktor penjagaan kritikal kanak-kanak di Hospital Kanak-kanak Advocate di Chicago.

Kanak-kanak dengan keadaan kesihatan yang mendasariseperti penyakit paru-paru kronik atau masalah jantung, mungkin juga berisiko lebih tinggi untuk penyakit teruk akibat virus pernafasan, kata Dr Nusheen Ameenuddin, pakar pediatrik di Mayo Clinic di Rochester, Minnesota.

Moffitt berkata jika ibu bapa tidak pasti sama ada anak mereka memerlukan lebih banyak bantuan untuk pulih daripada jangkitan, mereka harus menghubungi pakar pediatrik mereka.

“Pejabat pakar pediatrik sangat responsif pada masa ini cuba mengurangkan tekanan yang dirasai oleh penjagaan segera dan tetapan jabatan kecemasan pediatrik,” katanya. Mereka sering “membuka slot sakit dan perkara seperti itu untuk dapat menilai kanak-kanak yang tidak bertambah baik dan ibu bapa mereka bimbang tetapi tidak cukup memenuhi kriteria untuk penilaian jabatan kecemasan.”

Bilakah kanak-kanak harus pergi ke bilik kecemasan?

Gejala yang memerlukan perjalanan segera ke bilik kecemasan termasuk kanak-kanak enggan makan, mengalami kesukaran membuang air kecil atau bernafas secara tidak normal, kata Behrens.

Itu amat penting, katanya, untuk “bayi dan mungkin juga kanak-kanak kecil yang tidak dapat memberitahu ibu bapa apa yang salah dengan mereka.”

Pernafasan yang tidak normal boleh ditunjukkan sebagai nafas yang cepat, berdehit yang kuat atau perjuangan untuk menarik udara, kata Behrens.

Masalah pernafasan juga boleh nyata apabila bibir menjadi biru atau otot antara tulang rusuk menarik ke dalam pada setiap nafas, kata Ameenuddin, dari Mayo Clinic.

Jika tidak dirawat, kes Covid, RSV atau selesema yang teruk boleh berkembang menjadi radang paru-paru, jangkitan pada paru-paru, kata Dr Peter Hotez, pengarah bersama Pusat Pembangunan Vaksin di Hospital Kanak-kanak Texas.

RSV, kata Hotez, juga diketahui menyebabkan bronchiolitis, keradangan saluran udara kecil di dalam paru-paru. Kedua-dua keadaan boleh membawa maut, terutamanya pada kanak-kanak dengan keadaan kesihatan yang mendasari.

Adakah terdapat rawatan untuk RSV?

Seorang kanak-kanak yang sakit dengan Covid mungkin diberi steroid atau remdesivir ubat antivirus, kata Moffitt. Begitu juga, segelintir antivirus mungkin diberikan untuk selesema, termasuk Tamiflu.

Tiada rawatan untuk RSV, bagaimanapun, jadi kanak-kanak yang dijangkiti virus dan cukup sakit untuk pergi ke hospital biasanya hanya ditawarkan penjagaan sokongan, yang boleh termasuk diberi oksigen, kata Moffitt.

Tiada juga vaksin untuk RSV, kata Hotez. Segelintir sedang dalam pembangunan, salah satunya dari Pfizer.

Dan kanak-kanak tertentu dengan keadaan kesihatan yang mendasari mungkin layak suntikan antibodi monoklonal untuk mengelakkan RSV teruk.

Hotez turut menggesa ibu bapa supaya memberi vaksin kepada anak-anak mereka terhadap Covid dan selesema.

“Terdapat tiga virus yang beredar,” katanya, “dan jika anda boleh menghapuskan satu atau dua daripadanya dari meja dengan memberi anak anda vaksin, itu menjadikan perkara lebih mudah.”

Ameenuddin berkata ibu bapa boleh melindungi anak-anak mereka yang terlalu muda untuk mendapatkan vaksin dengan mewujudkan “kepompong” di mana semua orang di sekeliling kanak-kanak itu diberi vaksin, mengurangkan kemungkinan jangkitan dan penyakit yang teruk.

Ikut KESIHATAN NBC pada Twitter & Facebook.We would like to say thanks to the writer of this post for this outstanding material

Ini adalah tanda dan gejala selesema, RSV dan Covid pada kanak-kanak


Check out our social media profiles as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/