Ini boleh menjadi salah satu musim RSV paling teruk yang terakhir

Di seluruh negara, hospital kanak-kanak ada dibungkus ke insang. Walaupun kadar melonjak sebanyak beberapa virus selsema harus dipersalahkan, seorang penjahat khususnya bertanggungjawab atas banyak kekacauan: virus pernafasan syncytial, atau dikenali sebagai RSV.

RSV biasanya menyebabkan simptom selsema tetapi juga boleh menyebabkan keradangan paru-paru atau jangkitan yang teruk pada orang yang sangat muda dan sangat tua. Dan ia bermula pada musim sejuk dengan hebat: Mulai 22 Oktober, bayi di bawah umur setahun dimasukkan ke hospital pada kadar enam kali lebih tinggi daripada mereka pada titik yang sama pada 2019, dan kadar keseluruhan kemasukan ke hospital adalah tujuh kali lebih tinggi untuk semua peringkat umur.

Setiap tahun, ratusan kanak-kanak mati akibat RSV, dan puluhan ribu lagi dimasukkan ke hospital. Tetapi untuk perubahan, tahun ini membawa beberapa berita baik: Ini mungkin kali terakhir virus itu mendatangkan malapetaka seperti ini.

Selepas beberapa dekad usaha gagal untuk menghasilkan vaksin RSV, beberapa vaksin yang sangat berkesan akhirnya hampir diluluskan. Pada hari Selasa, Pfizer diumumkan bahawa dalam percubaan, vaksinnya – yang diberikan kepada orang hamil supaya bayi dilindungi semasa lahir (lebih lanjut mengenainya kemudian) – menghalang 69 peratus kes RSV yang teruk di kalangan bayi berumur 6 bulan dan lebih muda. Juga di kaki langit adalah vaksin untuk orang dewasa yang lebih tua, dan antibodi monoklonal baharu (iaitu, protein buatan manusia yang berfungsi seperti antibodi dalam sistem imun kita) untuk membantu mencegah jangkitan.

Semua memberitahu, pakar mengatakan produk ini cukup berkesan untuk mencegah lebih daripada tiga perempat daripada penyakit teruk dalam kedua-dua kumpulan umur.

Pakar menjangkakan produk ini boleh didapati secara meluas untuk digunakan dalam tempoh satu hingga dua tahun — jika proses kelulusan dan pengesyoran ubat di Pentadbiran Makanan dan Dadah serta Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit berjalan lancar. Ini bermakna, tanpa sebarang kejutan, bayi dan orang dewasa di AS boleh bergantung pada mereka untuk perlindungan RSV sebaik sahaja musim gugur akan datang. Jangkakan pihak berkuasa vaksin global untuk mempertimbangkan produk ini tidak lama lagi.

“Sekiranya kami dapat memastikan bayi keluar dari ICU dan mengelakkan mereka daripada mati, kami telah memenangi kemenangan besar,” kata Amy Edwards, pakar penyakit berjangkit pediatrik di Rainbow Babies and Children’s Hospital di Cleveland. Tetapi ia bukan sekadar kemenangan untuk bayi: “Lebih ramai orang dewasa telah meninggal dunia akibat RSV daripada yang disedari kebanyakan orang,” katanya, “vaksin RSV boleh menjadi pengubah permainan untuk mereka juga.”

Ini semua kerana penemuan saintifik yang berlaku kurang daripada sedekad yang lalu. Begini cara rahsia pembangunan vaksin RSV ditemui dan mengapa percambahan penemuan yang dicetuskannya adalah perkara yang besar.

RSV adalah punca penyakit dan kematian yang diabaikan, tanpa pilihan pencegahan yang hebat

Penyakit RSV adalah salah satu penyakit pediatrik pertama yang dipelajari oleh pakar kanak-kanak untuk ditakuti, kata Edwards. Bayi yang dijangkiti mengalami batuk yang teruk dan mengeluarkan bunyi berdehit semasa mereka berjuang untuk memindahkan udara melalui saluran pernafasan mereka yang bengkak. “Apabila anda melihatnya, ia seperti anda tidak pernah melupakannya,” katanya.

RSV sendiri bukanlah sesuatu yang baru, terutamanya pada bulan-bulan yang lebih sejuk. “Ada musim buruk dan kurang musim buruk, tetapi sentiasa ada RSV,” kata Edwards.

Di AS, jangkitan membawa kepada kira-kira 58,000 dimasukkan ke hospital dan 100 hingga 300 kematian di kalangan kanak-kanak kecil setiap tahun, menjadikannya punca utama kemasukan ke hospital di negara ini pada bayi. Walaupun ia adalah jangkitan yang sangat berisiko untuk bayi yang dilahirkan pramatang dan bagi mereka yang mempunyai masalah paru-paru atau kelainan jantung, kira-kira 40 peratus bayi Amerika yang meninggal dunia akibat RSV sejak beberapa dekad yang lalu adalah sihat.

RSV juga merupakan punca radang paru-paru yang kurang diiktiraf pada orang dewasa, menyebabkan sehingga 120,000 kemasukan ke hospital tahunan dalam kalangan orang yang berumur lebih dari 65 tahun. Ini sebahagiannya diabaikan kerana doktor dewasa tidak menganggapnya sebagai penyakit dewasa, kata Helen Chu, doktor penyakit berjangkit Universiti Washington dan penyelidik yang pakar dalam penyakit pernafasan yang baru muncul. Walaupun apabila orang dewasa yang dimasukkan ke hospital diuji positif untuk RSV, dia berkata, butiran itu sering diabaikan daripada kod keluar hospital (yang memainkan peranan besar dalam pengebilan insurans tetapi juga digunakan untuk memantau trend penyakit).

Dalam satu ceramah di persidangan Persatuan Penyakit Berjangkit Amerika pada akhir Oktober, Chu membandingkan kesan RSV dan influenza ke atas rakyat Amerika lebih 65 tahun, dengan menyatakan bahawa RSV menyebabkan sebanyak 12,700 kematian di kalangan warga emas setiap tahun — tidak segan silu 21,000 kematian disebabkan oleh selesema setiap tahun.

Walau bagaimanapun teruknya RSV di Amerika Syarikat, ia lebih teruk di peringkat global. Setiap tahun, ia menyebabkan anggaran 120,000 kematian bayi di seluruh dunia dan sebanyak 55,000 kematian dewasakebanyakan mereka tertumpu dalam kalangan orang yang hidup dalam kemiskinan dan menghirup udara tercemar.

Pada masa ini tiada rawatan antivirus yang diluluskan untuk RSV sama ada pada orang dewasa atau kanak-kanak, dan satu pilihan pencegahan yang wujud pada masa ini adalah jauh dari sempurna.

Pilihan itu ialah palivizumab (nama jenama Synagis), antibodi monoklonal yang dibangunkan 25 tahun lalu untuk melindungi bayi berisiko tinggi. Walau bagaimanapun, ia perlu diberikan setiap bulan semasa musim RSV, dan kebanyakan syarikat insurans memerlukan doktor untuk menjalaninya proses kelulusan yang panjang untuk mendapatkan perlindungan kos ubat yang tinggi untuk pesakit mereka. Tambahan pula, walaupun ia tidak menghalang kemasukan ke hospital pada bayi berisiko tinggi, tidak jelas caranya kos efektif ia adalah.

Bayi memerlukan sesuatu yang lebih baik — sesuatu yang berpatutan yang boleh melindungi semua bayi, bukan sahaja yang berisiko tinggi, daripada bencana bermusim ini. Orang dewasa juga memerlukan sesuatu untuk melindungi mereka daripada virus yang boleh menyebabkan sejumlah besar penyakit — idealnya, sesuatu yang sebaik suntikan selesema atau lebih baik.

Vaksin RSV sangat berkesan, dan tidak lama lagi, ia akan menjadi untuk semua orang

Kali pertama saintis cuba membangunkan vaksin RSV, pada tahun 1960-an, ia gagal teruk, sebenarnya membawa kepada jangkitan RSV yang lebih teruk pada bayi yang menerimanya.

Walaupun tragedi itu agak melambatkan pembangunan vaksin, ia tidak sepenuhnya menghalang penyelidik. Tetapi dalam beberapa dekad akan datang, mereka membuat sedikit kemajuansebahagian besarnya disebabkan oleh beberapa ciri unik protein permukaan RSV.

Protein tersebut adalah pemindah bentuk, mengambil bentuk yang berbeza bergantung pada sama ada ia telah menyerang — atau bergabung dengan — sel manusia. Dan untuk merumitkan keadaan, bentuk pra-gabungan mereka sangat tidak stabil. Ini bermakna bahawa untuk masa yang lama, satu-satunya pilihan penyelidik adalah menggunakan bentuk pasca gabungan protein sebagai sasaran untuk vaksin baharu.

Akibatnya, selama bertahun-tahun, vaksin RSV hanya dapat mengenali zarah virus selepas itu mereka telah menceroboh sel – sudah terlambat untuk membuat banyak perubahan. Untuk membuat vaksin yang lebih baik, saintis benar-benar memerlukan gambaran yang jelas tentang rupa protein permukaan tersebut sebelum ini pencerobohan sel.

Pada tahun 2013, ahli biologi struktur Jason McLellan, kini di Universiti Texas di Austin, memikirkan cara untuk mendapatkan gambaran itu: Dia mencari satu cara untuk menstabilkan protein permukaan dalam bentuk pra-gabungannya, kemudian menerangkannya dengan terperinci. Penemuan itu bermakna penyelidik kini boleh mencipta vaksin yang menyasarkan peringkat awal jangkitan RSV. Dan mereka melakukannya, dengan hasil yang luar biasa.

Dalam ceramah persidangannya, Chu membentangkan data mengenai lima vaksin berbeza untuk kegunaan orang dewasa dan enam produk untuk digunakan dalam populasi yang lebih muda, termasuk vaksin untuk orang hamil dan kedua-dua antibodi dan vaksin monoklonal untuk bayi dan kanak-kanak.

Apa yang diterangkannya kemudiannya kelihatan tidak dapat dibayangkan beberapa tahun lalu.

Chu membentangkan data daripada ujian fasa tiga — kajian vaksin lanjutan yang menguji keselamatan dan keberkesanan produk. Secara keseluruhannya, produk ini menyingkirkannya dari taman, menghalang kes RSV yang lebih teruk pada julat keberkesanan 70 hingga 86 peratus. Tulis besar, ini bermakna mereka mempunyai potensi besar untuk menghalang kemasukan ke hospital dalam kebanyakan orang yang paling terdedah kepada kesan terburuk RSV.

Pemvaksinan ibu semasa mengandung akan melindungi bayi mereka

Daripada banyak pilihan yang sedang dibangunkan untuk melindungi bayi daripada jangkitan RSV yang teruk, satu yang mungkin paling banyak digunakan ialah vaksin yang akan diberikan bukan kepada bayi sendiri, tetapi kepada orang yang membawa mereka sebelum mereka dilahirkan, katanya. Edwards.

Apabila seseorang diimunisasi terhadap RSV semasa mengandung, antibodi yang mereka hasilkan sebagai tindak balas akan dipindahkan dalam kuantiti yang banyak kepada bayi mereka, memberikan dinding perlindungan yang kuat sepanjang beberapa bulan pertama kehidupan mereka. “Vaksinasi ibu – maksud saya, itulah antibodi monoklonal muktamad,” kata Edwards, dan “ramai ibu sudah terbiasa dengannya.” strateginyayang bergantung pada antibodi yang dipindahkan secara semula jadi daripada orang hamil kepada janin semasa mereka dalam kandungan, digunakan untuk melindungi bayi daripada difteria, tetanus dan pertusis (dengan vaksin Tdap ibu), selesema dan SARS-CoV-2.

Khususnya, calon vaksin RSV Pfizer untuk orang hamil menghalang 85 peratus kes RSV pada bayi mereka daripada menjadi teruk sehingga memerlukan membawa mereka ke klinik atau hospital.

Tetapi walaupun ibu bapa yang mengandung tidak mendapat vaksin, masih ada pilihan untuk melindungi bayi mereka: Beberapa pilihan antibodi monoklonal mungkin akan disediakan, yang menghalang antara 70 dan 75 peratus daripada gejala yang lebih teruk. Berbeza dengan vaksin ibu, ini bertujuan untuk diberikan terus kepada bayi selepas lahir. Yang penting, kedua-dua vaksin ibu dan antibodi monoklonal akan tersedia untuk melindungi semua bayi, sama ada mereka mempunyai keadaan perubatan atau tidak.

Walaupun dengan vaksin dan antibodi, masih terdapat beberapa cabaran. Perlindungan bayi daripada vaksinasi ibu atau antibodi monoklonal berlangsung kurang daripada setahun. Walau bagaimanapun, sesetengah kanak-kanak – seperti mereka yang mempunyai keadaan perubatan seperti keabnormalan jantung – memerlukan perlindungan yang tahan lama. (Kebanyakan kanak-kanak berisiko tinggi mendapat RSV buruk dalam enam bulan pertama kehidupan mereka, dan harus dilindungi dengan baik oleh vaksin dan antibodi ibu.)

Strategi untuk menyegarkan imuniti mereka masih diperkatakan, kata Chu. Ia mungkin melibatkan mendapatkan dos berulang antibodi monoklonal – atau akhirnya mungkin melibatkan pemberian vaksin kepada anak kecil secara langsung. Dua calon untuk itu kini dalam peringkat awal penyiasatan dan oleh itu tidak akan tersedia secara meluas selama beberapa tahun. Terpulang kepada FDA dan CDC untuk menentukan cara terbaik untuk memastikan bayi dilindungi pada tahun-tahun awal mereka.

Sementara itu, tiga vaksin untuk orang dewasa telah digunakan fasa 3 percubaan, dan sekurang-kurangnya dua lagi calon berada di peringkat awal pembangunan. Tiga yang paling hampir dengan garisan penamat menghalang 80 hingga 86 peratus jangkitan RSV yang teruk pada orang yang berumur lebih 60 tahun.

Di AS, semua yang ada di antara vaksin ini dan orang yang memerlukannya ialah menyelesaikan ujian (bagi yang masih dalam proses), menyerahkan data untuk semakan kepada agensi persekutuan dan kelulusan serta pengesyoran oleh FDA dan CDC.

Musim RSV semasa menunjukkan betapa teruknya produk ini diperlukan

Chu mengesyaki manfaat vaksin ini akan mengejutkan ramai rakyat Amerika. “Saya tidak fikir orang awam sama ada menyedari RSV atau menyedari betapa besarnya perubahan ini,” katanya. Dia juga menekankan betapa pentingnya sains asas yang mendasari beberapa vaksin ini. Penemuan penstabilan protein McLellan juga membantu memudahkan pembangunan vaksin Covid-19 dengan menyediakan teknik untuk menstabilkan protein spike SARS-CoV-2. “Ia adalah satu pencapaian penting bahawa mereka dapat melakukannya – dan begitulah keadaan bergerak dengan begitu pantas,” katanya, merujuk kepada kadar kilat pengeluaran vaksin Covid-19 yang pertama.

Tujuan asal penemuan itu — untuk membolehkan pembangunan vaksin RSV — juga akan memberi manfaat yang besar. “Saya sangat teruja, dan atas pelbagai sebab,” kata Edwards. “Satu: bayi tidak sepatutnya mati,” katanya. Tetapi juga, apabila produk ini tersedia, dia berkata, “kebanyakan daripada kita percaya bahawa kita akan melihat pengurangan kemasukan ke hospital – dan itu hanya boleh memihak kepada kita.”

Sekiranya kita mempunyai vaksin dan antibodi ini pada tahun ini. RSV kini melonjak, dan hospital yang dilumpuhkan oleh wabak sedang bergelut untuk memenuhi keperluan itu. Banyak hospital menambah kakitangan mereka pada masa tahun ini, kata Edwards, tetapi itu menjadi lebih sukar untuk dilakukan kerana kekurangan di seluruh profesion perubatan.

“Memang, musim ini lebih teruk daripada kebanyakan,” katanya. “Kami tidak semestinya menjangka akan mengalami musim buruk ini setiap tahun.”

“Tetapi apabila kekurangan kakitangan semakin meruncing di seluruh negara, kami menjangkakan lonjakan yang lebih kecil dan lebih kecil akan melumpuhkan hospital,” katanya.

Dalam erti kata lain, kami tidak pernah memerlukan vaksin RSV lebih segera daripada yang kami lakukan sekarang.

We would love to give thanks to the author of this short article for this outstanding content

Ini boleh menjadi salah satu musim RSV paling teruk yang terakhir


Check out our social media profiles as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/