Ini Mungkin Varian COVID Yang Ditakuti Para Saintis

Kes COVID-19 meningkat semula di United Kingdom, yang berpotensi menandakan lonjakan jangkitan pada masa hadapan di Amerika Syarikat dan negara lain.

Sepasang subvarian baharu bagi varian Omicron yang dominan—BA.4 dan BA.5—nampaknya mendorong peningkatan dalam kes di UK Secara membimbangkan, subvarian ini nampaknya mengelak sebahagian antibodi daripada jangkitan atau vaksinasi lampau, menjadikannya lebih mudah berjangkit daripada bentuk lain virus SARS-CoV-2.

Terdapat juga beberapa cadangan yang dimiliki oleh subvarian baharu berkembang untuk menyasarkan paru-paru—tidak seperti Omicron, yang biasanya mengakibatkan jangkitan yang kurang berbahaya pada saluran pernafasan atas.

Tetapi ada berita baik di tengah keburukan. Walaupun kes meningkat di UK, kemasukan ke hospital dan kematian meningkat dengan lebih perlahan atau malah menurun setakat ini. “Ini mungkin bermakna varian yang boleh dihantar lebih tinggi, BA.4 atau 5, sedang dimainkan, [and] varian ini adalah kurang teruk,” Edwin Michael, ahli epidemiologi di Pusat Penyelidikan Penyakit Berjangkit Kesihatan Global di Universiti South Florida, memberitahu The Daily Beast.

Trend boleh berubah, sudah tentu, tetapi penurunan dalam kematian adalah petanda yang menggalakkan bahawa, 31 bulan selepas wabak, semua imuniti yang telah kami bina–dengan kos setengah bilion jangkitan dan vaksin bernilai berpuluh bilion dolar—masih ada kebanyakannya memegang.

Setakat COVID, perkara benar-benar diperhatikan di UK sehingga baru-baru ini. Kes COVID terus menurun daripada kemuncak mereka baru-baru ini daripada 89,000 jangkitan baharu setiap hari pada pertengahan Mac. Kematian akibat gelombang Mac memuncak sebulan kemudian pada kira-kira 330 sehari.

Menjelang awal bulan Jun kes dan kematian menghampiri paras terendah pandemik mereka. Kemudian datang BA.4 dan BA.5. Cucu kepada varian asas Omicron yang pertama kali muncul pada musim luruh 2021, BA.4 dan BA.5 kedua-duanya menampilkan trio mutasi utama kepada protein spike mereka, bahagian virus yang membantunya untuk menjangkiti dan menjangkiti sel kita. .

Eric Bortz, ahli virologi Universiti Alaska-Anchorage dan pakar kesihatan awam, menyifatkan BA.4 dan BA.5 sebagai “sublineages yang berbeza secara imunologi.” Dalam erti kata lain, mereka berinteraksi dengan antibodi kita dengan cara baharu yang mengejutkan.

Pusat Pencegahan dan Kawalan Penyakit Eropah—jawapan Kesatuan Eropah kepada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS—berlabel BA.4 dan BA.5 “varian kebimbangan” kembali pada pertengahan Mei. Dua minggu kemudian kedua-dua subvarian baharu itu memulakan proses beransur-ansur memintas bentuk Omicron yang lebih lama di UK Ketika itulah kes mula meningkat semula.

Ia tidak membantu bahawa UK seperti kebanyakan negara—China merupakan pengecualian besar—telah menarik balik hampir semua sekatan ke atas sekolah, perniagaan, orang ramai dan perjalanan. Sekatan tersebut membantu mengurangkan kes, tetapi secara umumnya tidak popular dan mendatangkan kos ekonomi yang tinggi.

“Terdapat percanggahan antara hakikat bagaimana jangkitan berlaku… dan bagaimana orang membuat keputusan untuk tidak mengambil banyak langkah berjaga-jaga,” John Swartzberg, seorang profesor emeritus penyakit berjangkit dan vaksinologi di Sekolah Kesihatan Awam Universiti California-Berkeley, memberitahu Binatang Harian. Dia menyifatkannya sebagai “keletihan COVID… 100 peratus penduduk dunia mesti mengalaminya sekarang.”

Gabungan ekonomi yang dibuka semula sepenuhnya dan subvarian COVID baharu mempunyai kesan serta-merta. Agensi Keselamatan Kesihatan UK mencatatkan 62,228 jangkitan baharu pada minggu yang berakhir 10 Jun, peningkatan 70 peratus berbanding minggu sebelumnya. Kemasukan hospital COVID berkembang lebih perlahan dalam tempoh yang sama, meningkat 30 peratus kepada 4,421.

Kematian COVID sebenarnya menurun, bagaimanapun—menurun 10 peratus kepada 283. Kematian cenderung melambatkan jangkitan selama beberapa minggu, jadi tidak hairanlah jika kadar kematian mendatar atau meningkat pada akhir bulan ini atau awal bulan depan.

Tetapi mungkin tidak. Ya, BA.4 dan BA.5 lebih mudah ditularkan, disebabkan oleh protein spike bermutasi itu. Tetapi itu tidak bermakna mereka akan membunuh ramai orang. Walaupun kualiti luar biasa mereka, mungkin BA.4 dan BA.5 sebenarnya tidak lebih berbahaya daripada subvarian sebelumnya.

Bortz melakarkan satu kemungkinan, bahawa BA.4 dan BA.5 adalah “cukup mengelak imun untuk menjangkiti, tetapi secara amnya tidak cukup mengelak untuk mengatasi imuniti yang diperoleh daripada vaksin dan/atau jangkitan terdahulu.”

Sudah tentu, imuniti berbeza dari komuniti ke komuniti, negara ke negara. 67 juta orang di UK telah membina imuniti yang cukup serius sejak dua setengah tahun yang lalu.

Puluhan juta penduduk UK mempunyai antibodi semula jadi daripada jangkitan masa lalu. 87 peratus daripada populasi telah diberi vaksin sepenuhnya. 68 peratus dirangsang. Semua antibodi itu mungkin tidak menghalang jangkitan terobosan, tetapi mereka cenderung untuk mencegah serius jangkitan terobosan.

Seberapa teruk lonjakan semasa dalam kes bergantung pada tahap yang besar pada ketahanan antibodi tersebut. Kekebalan, sama ada dari jangkitan atau vaksin yang lalu, cenderung merosot dari semasa ke semasa. Tetapi berapa cepat ia berkurangan, dan apa kesannya, tidak dapat diramalkan.

Imuniti berkemungkinan meluas dan gelombang BA.4 dan BA.5 yang membengkak di UK memuncak dalam beberapa minggu tanpa membuat lebih ramai orang sakit—atau membunuh mereka. Itulah senario terbaik memandangkan kekurangan kehendak politik, dan sokongan orang ramai, untuk pusingan baharu sekatan. “Jika kes yang lebih tinggi tidak akan membawa kepada penyakit atau kematian yang ketara, maka kita mungkin boleh hidup dengan virus ini,” kata Michael.

Senario terburuk ialah BA.4 dan BA.5 terbukti lebih mampu mengelak antibodi kita daripada jangkaan pakar pada masa ini. Perhatikan statistik kemasukan ke hospital. Jika kemasukan ke hospital COVID mula meningkat mengikut perkadaran dengan pertumbuhan kes, ini adalah petanda sublineage baharu mengelak imuniti kita yang dimenangi susah payah.

Dalam kes itu, lonjakan besar dalam kematian pasti akan menyusul.

Itu boleh menjadi bendera merah besar untuk Amerika. Varian COVID cenderung bergerak dari timur ke barat, secara global. Varian dan subvarian baharu cenderung muncul di Amerika Syarikat beberapa minggu selepas menjadi dominan di UK Pada masa ini, BA.4 dan BA.5 menyumbang hanya satu perlima daripada kes baharu di AS Jangkakan perkadaran itu meningkat.

Masalah bagi rakyat Amerika ialah mereka kurang dilindungi daripada warga Britain. Ya, rakyat Amerika mempunyai banyak antibodi daripada jangkitan lampau, tetapi mereka juga berkemungkinan kecil untuk divaksinasi—dan juga kurang berkemungkinan akan dirangsang. Hanya 67 peratus rakyat Amerika telah divaksin sepenuhnya. Lebih kurang satu pertiga daripada penduduk AS telah mendapat penggalak.

Jadi jika BA.4 dan BA.5 akhirnya menyebabkan lonjakan kematian di UK, mereka berkemungkinan akan menyebabkan lebih besar jumlah kematian di seberang Lautan Atlantik. “Kami berada di zon ini sekarang, antara dan antara,” kata Swartzberg. “Tidak jelas ke arah mana keadaan akan pergi.”

We wish to say thanks to the author of this write-up for this incredible content

Ini Mungkin Varian COVID Yang Ditakuti Para Saintis


Check out our social media accounts as well as other pages related to it.https://paw6.info/related-pages/