Inilah 3 Sebab Anda Sangat Memerlukan Suntikan Selesema Tahun Ini

Selama dua tahun kebelakangan ini, selesema pada dasarnya adalah MIA, dengan kes-kes yang merudum seiring dengan penjarakan sosial, pemakaian topeng dan langkah lain yang perlu diambil oleh orang ramai untuk memperlahankan penyebaran COVID.

Tetapi tahun ini virus influenza, walaupun berkarat dan berdebu, nampaknya akan kembali berderu – dan ini bermakna adalah lebih penting daripada sebelumnya untuk mendapatkan suntikan selesema anda, kata pakar.

Biasanya dicirikan oleh demam, sakit otot, sakit kepala, dan keletihan, selesema boleh menjadi serius atau mengancam nyawa, terutamanya bagi bayi dan orang yang lemah imun, hamil dan orang tua. Ia boleh menyebabkan komplikasi seperti radang paru-paru dan keradangan jantung, otak atau tisu otot. Virus ini juga boleh memburukkan lagi keadaan perubatan kronik seperti asma dan penyakit jantung.

Kira-kira 20,000 hingga 40,000 orang boleh mati influenza setiap musim selesema, yang biasanya bermula pada bulan Oktober dan mungkin menjangkau hingga Mei. (Bulan puncak biasanya Disember hingga Februari.) Musim 2017-2018 amat teruk, dengan 52,000 kematian.

Bagaimanapun, jumlah itu menurun kepada anggaran 5,000 hingga 14,000 kematian pada 2021-2022, yang lebih rendah daripada mana-mana 10 musim selesema sebelum wabak. Tahun sebelum itu, aktiviti influenza sangat rendah sehingga CDC bahkan tidak dapat menjana anggaran bebanyang dilakukan setiap tahun.

Dengan kes yang dijangka meningkat musim ini, suntikan selesema boleh membantu mengelakkan risiko. Terdapat sekurang-kurangnya dua sebab utama mengapa anda perlu mendapatkan satu setiap tahun: imuniti anda daripada vaksinasi dan jangkitan berkurangan dari semasa ke semasa, dan virus selesema sentiasa berubah, bermakna sebarang perlindungan yang anda perolehi dari musim sebelumnya boleh bermakna zip tahun ini.

Satu lagi sebab mengapa ia mungkin lebih penting untuk mendapatkan suntikan selesema tahun ini ialah perlindungan anda terhadap virus itu, secara relatifnya, bukanlah yang terbaik selepas dua tahun pendedahan yang sedikit atau tiada.

“Dengan kata lain, vaksinasi menjadikan lebih ramai orang tahan terhadap jangkitan pada tahun berikutnya kerana mereka mempunyai imuniti yang disebabkan oleh vaksin yang kemudiannya mungkin dirangsang oleh jangkitan,” kata pakar virologi Johns Hopkins Andrew Pekosz. “Tetapi tanpa [getting infected] selama beberapa tahun, kami menghadapi risiko mempunyai lebih ramai orang yang terdedah kepada selesema daripada biasanya, dan itulah sebab lain mengapa kami bimbang tentang musim selesema yang besar jika selesema kembali.”

Berikut adalah segala-galanya untuk mengetahui tentang suntikan selesema pada musim influenza ini.

Mengapa anda perlu mendapatkan suntikan selesema tahun ini

AS melihat musim selesema Hemisfera Selatan, yang berlaku lebih awal daripada di Utara, untuk mendapatkan gambaran tentang bagaimana virus itu mungkin berkelakuan. Malangnya, pertarungan Australia dengan influenza tahun ini amat “membimbangkan,” kata Pekosz.

Bukan sahaja negara mempunyai bilangan kes yang tinggi, tetapi ia juga mengalaminya lebih awal daripada biasa.

“Kedua-dua perkara itu membimbangkan kami kerana kami kini memikirkan cara untuk membuat persediaan menghadapi musim selesema yang berpotensi bersama-sama dengan beberapa peningkatan COVID,” kata Pekosz kepada BuzzFeed News, “terutamanya kerana kami semua kembali bekerja di dalam, sekolah adalah sepenuh masa. , dan kami tidak melakukan banyak campur tangan kesihatan awam kami lagi.”

Dan berdasarkan data Australia setakat ini, kanak-kanak di AS mungkin lebih terdedah kepada selesema musim ini, Pekosz berkata: “Mereka adalah orang yang tidak pernah terdedah kepada selesema, tidak pernah melihat banyak penyakit. musim selesema, dan mungkin lebih terdedah daripada bahagian populasi yang lebih tua.”

Langkah pencegahan COVID seperti penyamaran juga menurun dengan ketara berbanding dua tahun lepas.

Vaksinasi biasanya menawarkan perlindungan untuk tempoh musim selesema. Anda masih boleh jatuh sakit, tetapi suntikan selesema harus mengurangkan kemungkinan anda memerlukan bantuan perubatan kecemasan. Kajian 2021 mendapati bahawa orang dewasa yang menerima suntikan selesema mempunyai a 26% dan 31% risiko lebih rendah dimasukkan ke ICU dan masing-masing meninggal dunia akibat selesema, berbanding dengan orang dewasa yang tidak divaksinasi.

Vaksin selesema melindungi daripada empat virus selesema yang mungkin beredar dalam musim tertentu. Jadi jika vaksin gagal melindungi anda dengan betul daripada salah satu daripadanya, ia mungkin masih melindungi anda daripada yang lain.

Walau bagaimanapun, seperti vaksin COVID, perlindungan itu boleh berkurangan dari semasa ke semasa. Analisis CDC tentang keberkesanan vaksin selesema dari 2011 hingga 2015 mendapati bahawa perlindungan menurun kira-kira 6-11% sebulan, bergantung kepada strain virus yang terlibat, dan kekal utuh selama kira-kira lima hingga enam bulan selepas vaksinasi. Secara amnya, keberkesanan vaksin berkurangan sedikit lebih cepat untuk orang berumur 65 tahun ke atas.

Apa yang perlu diketahui tentang suntikan selesema tahun ini

Pertama sekali, semua orang yang berumur 6 bulan ke atas harus mendapatkan suntikan selesema, kata pegawai kesihatan, dengan beberapa cadangan atau pengecualian khusus berdasarkan umur, status kesihatan, dan sejarah alahan.

Dan ya, anda boleh mendapatkan mana-mana satu daripada vaksin COVID anda dan/atau penggalak pada masa yang sama dengan suntikan selesema anda. Kebanyakan pakar kesihatan, termasuk Pekosz, mengesyorkannya, kebanyakannya kerana kemudahannya. (Jangan ambil suntikan jika anda masih menghidap COVID; tunggu sehingga anda pulih supaya anda tidak menjangkiti sesiapa dalam proses itu.)

Masa terbaik untuk mendapatkan suntikan selesema anda ialah pada bulan Oktober, tetapi jika anda terlepas tetingkap itu, anda masih perlu mendapatkannya secepat mungkin. Ia lebih baik lewat daripada tidak sama sekali kerana musim selesema menjadi lebih tidak dapat diramalkan dan secara amnya berubah untuk berlaku pada akhir tahun ini, kata CDC, dengan beberapa musim memuncak selewat-lewatnya Mac.

Dan sama seperti vaksinasi COVID, anda masih perlu mendapatkan suntikan selesema walaupun anda telah dijangkiti influenza kerana vaksin itu mungkin melindungi anda daripada virus selesema yang beredar.

Tahun ini, CDC mengesyorkan orang yang berumur 65 tahun ke atas menerima a dos yang lebih tinggi atau vaksin selesema dengan adjuvant (bahan tambahan yang meningkatkan tindak balas imun): Fluzone, Flublok, atau Fluad — kesemuanya boleh menyebabkan lebih banyak kesan sampingan sementara seperti sakit kepala, keletihan, sakit otot dan sakit di tapak suntikan selama kira-kira satu hingga tiga hari. Pengesyoran baharu adalah berdasarkan bukti yang menunjukkan tangkapan ini lebih berkesan pada orang dewasa yang lebih tua daripada yang standard, yang masih disyorkan untuk semua kumpulan umur yang lain.

Panduan ini amat penting kerana orang yang berumur 65 tahun ke atas lebih berkemungkinan mengalami akibat yang teruk daripada selesema. CDC mengatakan bahawa kira-kira 70-85% kematian berkaitan selesema dan 50-70% kemasukan ke hospital telah berlaku dalam kumpulan umur ini.

Orang lain berisiko mendapat jangkitan selesema yang teruk adalah mereka yang mempunyai keadaan perubatan kronik seperti penyakit jantung, diabetes, atau asma, mereka yang hamil, dan kanak-kanak di bawah umur lima tahun, terutamanya mereka yang berumur di bawah dua tahun.

Berita baik setakat ini ialah suntikan selesema tahun ini nampaknya sepadan dengan virus yang sedang beredar, kata Pekosz, tetapi memandangkan kekurangan kes selesema dalam musim-musim kebelakangan ini, “kami benar-benar bimbang bahawa kami tidak mendapat strain yang mencukupi. untuk benar-benar memahami keadaan virus semasa wabak itu.”

Ia biasanya mengambil masa kira-kira sembilan bulan antara apabila saintis memutuskan virus yang mereka mahu vaksin selesema tahun depan disasarkan dan apabila tiba masanya untuk memberi vaksin kepada orang, kata Pekosz, yang bermaksud mereka membuat keputusan sebelum musim selesema semasa berakhir. “Itu bukan tempat yang ideal,” tambahnya, terutamanya kerana virus selesema yang beredar masih boleh bermutasi menjelang akhir musim.

Kelewatan akhirnya berpunca daripada cara vaksin selesema dibuat, yang merupakan proses yang lebih lama daripada vaksin COVID. Kedua-dua Moderna dan Pfizer, syarikat di sebalik tangkapan coronavirus, adalah menjalankan ujian klinikal untuk vaksin influenza mereka sendiri — perkembangan yang akan menjadi “penukar permainan sebenar,” menurut Pekosz, kerana “kita boleh menunggu sehingga akhir musim selesema untuk membuat keputusan tentang jenis virus yang betul dan lebih bersedia untuk musim selesema berikutnya.”

Dalam pada itu, ia pasti akan membantu memakai topeng muka apabila berada di kawasan tertutup yang sesak dan tinggal di rumah apabila sakit. Dan ingat: Terdapat empat yang berbeza dan berkesan ubat antivirus yang boleh membantu anda berasa lebih baik dan mencegah penyakit serius; ia berfungsi dengan baik jika diambil dalam masa 48 jam selepas gejala anda bermula, kata CDC.

“Lebih banyak yang anda boleh lakukan untuk membantu melindungi anda daripada penyakit yang teruk, lebih baik,” kata Pekosz.

We would like to say thanks to the writer of this post for this remarkable material

Inilah 3 Sebab Anda Sangat Memerlukan Suntikan Selesema Tahun Ini


Check out our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/