Inilah sebabnya anda mengalami sakit kepala — dan cara mencegah yang seterusnya

Terdapat bunyi yang begitu kerap dan biasa di rumah saya, saya tahu ia seperti saya tahu bunyi klik di pintu depan. Ia adalah bunyi decitan perlahan pembukaan kabinet ubat, diikuti dengan bunyi sebotol pil bersaiz jumbo. Beberapa kali seminggu, sekurang-kurangnya seorang di rumah saya mengalami sakit kepala. Adakah anda juga mengalami sakit kepala saat ini, walaupun semasa anda membaca perkataan ini? Kemungkinan besar yang anda lakukan.

Pada bulan April, tinjauan naratif dari Universiti Sains dan Teknologi Norway dan diterbitkan dalam The Journal of Headache and Pain mendedahkan bahawa setiap hari “15.8% penduduk dunia mengalami sakit kepaladan hampir separuh daripada individu tersebut melaporkan migrain (7%).” Australian Standard dengan jelas menyatakan, “itu bermakna 1.1 bilion orang mengalami sakit kepala hari ini.” Dan sebagai pengarang utama kajian itu, Lars Jacob Stovner, berkata dalam siaran berita, “kelaziman gangguan sakit kepala kekal tinggi di seluruh duniadan beban pelbagai jenis mungkin memberi kesan kepada banyak orang.”

“Setiap hari, 15.8% penduduk dunia mengalami sakit kepala, dan hampir separuh daripada individu tersebut melaporkan migrain.”

Selama bertahun-tahun, saya telah datang untuk mengambil sakit kepala begitu sahaja dalam hidup saya sehingga saya jarang memikirkannya. saya laparSaya makan. saya penat, Saya berehat. Saya mendapat sakit kepala, saya mengambil Excedrin. Begitulah hari-hari berlalu kan? Tetapi pada petang yang terlalu cerah baru-baru ini, saya mendapati diri saya antara 7% orang di seluruh dunia setiap hari yang diserang migrain. Semasa saya memejamkan mata dan menangis teresak-esak di bar snek Sasaran tempatan, saya teringat bahawa hanya kerana keadaan adalah perkara biasa, itu tidak menjadikannya tidak dapat dielakkan — atau mudah diurus.

Lebih separuh daripada kita mengalami sakit kepala pada tahun lalu, dan seperti yang dilaporkan Northwestern Medicine, mereka mengalami sakit kepala “lebih biasa, tahan lebih lama dan kerap berlaku pada wanita.” Kami juga jauh lebih berkemungkinan mengalami migrain. Ia bukan hanya COVID-19 menghantar Acetaminophen terbang dari rakitu kepala kita.

BERKAITAN: Satu perlima orang dewasa Amerika hidup dengan kesakitan kronik. Mengapa kita tidak bercakap mengenainya lebih lanjut?

Tetapi adakah sakit kepala sebenarnya semakin meningkat, atau adakah ia hanya terasa seperti itu sepanjang masa di bawah wajah tegang kita? Pengarang kajian Norway, yang menyemak penemuan 357 penerbitan, berhati-hati untuk membuat kesimpulan. Mereka memerhati bahawa walaupun “gangguan sakit kepala kekal sangat berleluasa di seluruh dunia,” dan bahawa mereka “mendapati peningkatan ketara dalam kelaziman migrain,” terdapat “variasi besar antara penemuan kajian.” Populasi yang mempunyai kesedaran yang lebih tinggi tentang gangguan migrain, sebagai contoh, secara tidak mengejutkan melaporkan kelaziman yang lebih tinggi daripada mereka.

Walau bagaimanapun, apa yang kelihatan tidak dapat dipertikaikan ialah kami mencipta banyak keadaan yang menyebabkan sakit kepala untuk diri kami sendiri di seluruh tempat. Kami biasanya berbelanja lebih daripada dua belas jam setiap hari pada peranti kami, merenung teks dan menyedut cahaya biru. Kami menelan banyak kafein — 93% daripada kita memakannya sekurang-kurangnya kadang-kadang, dan di kalangan mereka yang memanjakan diri, 25% daripada kita mempunyainya tiga atau lebih kali sehari.

Mungkin itu salah satu sebab kenapa kita kurang tidur. Kajian Ball State University 2019 mendapati 35.6% responden mengatakan mereka mendapat kurang daripada tujuh jam tidur semalaman, dengan pegawai polis dan pekerja penjagaan kesihatan melaporkan bahawa mereka akan berjaya pada lima atau enam tahun. Jumlah tersebut tidak bertambah baik dalam dua tahun lalu – tinjauan HealthDay awal tahun ini mendapati bahawa satu pertiga daripada responden mengatakan mereka lebih letih sekarang berbanding pada permulaan wabak itu. Dan 28.5% mengatakan mereka kurang tidur.


Inginkan lebih banyak cerita kesihatan dan sains dalam peti masuk anda? Langgan surat berita mingguan Salon Saintis Vulgar.


Ini membawa kita kepada wabak di dalam bilik. Kajian 2021 daripada Persatuan Psikologi Amerika mendapati hampir separuh daripada mereka yang ditinjau berkata mereka begitu lebih tertekan sekarang berbanding tahun-tahun sebelumnya. Tekanan adalah pembawa sakit kepala sendiri, tetapi kemudian anda boleh meningkatkan masalah dengan membuang semua tekanan yang dibawa bersamanya. Seperti yang dilaporkan oleh NPR, “Lebih 40% [of respondents] berkata mereka telah menambah berat badan semasa wabak itu. Hampir satu perempat mengatakan mereka minum lebih banyak. Hampir dua pertiga tidur terlalu banyak atau terlalu sedikit.”

Kemudian ada COVID-19 itu sendiri. Pada bulan Januari, Institut Kesihatan Nasional menyeru untuk “meningkatkan penyelidikan mengenai punca utama Long Covid dan kemungkinan cara untuk merawat gejalanya,” termasuk neurologi seperti sakit kepala. “Kepala saya rasa macam nak meletup,” seorang pesakit sedemikian memberitahu CBC pada bulan April, “dan tiada ubat yang mencukupi untuk menjadikannya lebih baik.”

Tidak hairankah kepala anda terbelah? Saya akan terkejut jika ia tidak. Namun mungkin seperti saya, anda sudah terbiasa dengan kesakitan yang anda telah menormalkannya. Janganlah. Migrain saya baru-baru ini adalah satu peringatan bahawa ia tidak sepatutnya menjadi teruk sebelum saya mengambil serius tentang kesihatan saya sendiri, dan bahawa mencegah kesakitan adalah jauh lebih kurang mengganggu daripada gangguan neurologi yang membunuh hujung minggu.

Hormon, penyakit, masalah penglihatan dan beban psikologi yang sah untuk menjalani detik ini dalam sejarah tidak selalu dapat dikawal. Sudah tentu, sakit kepala yang berterusan, sengit atau sebaliknya mengenai sakit kepala harus dinilai oleh doktor. Tetapi terdapat langkah-langkah yang cukup mudah yang boleh kita ambil untuk mengurangkan risiko sakit kepala biasa yang melanda ramai di antara kita, kebanyakannya kita mungkin sudah tahu.

Inilah helah menyekat sakit kepala yang paling tidak dijangka — pertimbangkan semula berapa banyak ubat sakit kepala yang anda makan.

Sebagai Klinik Mayo menasihati, Dapatkan tidur yang mencukupi. Perhatikan penggunaan kafein anda. Bersenam dan mengekalkan jadual makan yang tetap. Usahakan pengurangan tekanan anda. Itu adalah asas, tetapi ada yang lain. Tanam kesedaran tentang pencetus individu anda sendiri. Adakah makanan tertentu nampaknya mengganggu anda? Adakah lampu terang atau berkelip menjadi masalah? (Itulah punca utama migrain terakhir saya.) Tetapi inilah helah menyekat sakit kepala yang paling tidak dijangka – pertimbangkan semula berapa banyak ubat sakit kepala yang anda makan.

Menggunakan ubat sakit kepala, termasuk produk di kaunter seperti acetaminophen serta ubat migrain preskripsi, “lebih daripada beberapa hari seminggu” boleh menyebabkan sakit kepala pulih, menurut Mayo Clinic. Harvard Health menyifatkan masalah itu sebagai “kitaran ganas,” yang saya telah menjadi mangsa, apabila “ubat yang sama yang pada mulanya melegakan sakit kepala boleh sendiri mencetuskan sakit kepala seterusnya jika ia digunakan terlalu kerap.”

Kebimbangan tentang hubungan antara penggunaan berlebihan dan peningkatan kesakitan juga menjadi tajuk utama minggu ini apabila kajian Universiti McGill yang diterbitkan dalam jurnal Science Translational Medicine memberi amaran bahawa “data klinikal menunjukkan bahawa penggunaan ubat anti-radang dikaitkan dengan peningkatan risiko kesakitan yang berterusanmencadangkan bahawa rawatan anti-radang mungkin mempunyai kesan negatif terhadap tempoh kesakitan.” Walaupun kajian itu memfokuskan pada sakit belakang, implikasi untuk bentuk kesakitan lain memerlukan penyiasatan yang lebih mendalam.

Saya telah melakukan yang terbaik sejak kebelakangan ini untuk mengelakkan empat lagi migrain penggera dalam masa terdekat. Saya juga sedang menjalankan tweak mudah sehari-hari untuk mengelakkan sakit kepala biasa yang saya fikir saya perlu hidup dengannya, dengan mematikan komputer riba saya sedikit lebih awal pada waktu petang dan tidur lebih awal. Tetapi perubahan terbesar ialah saya cuba membuka kabinet ubat dengan lebih jarang sekarang, dengan harapan bahawa lebih sedikit ketukan botol Excedrin mungkin, entah bagaimana pada masanya, membawa kepada lebih sedikit keadaan yang saya rasa ingin mencapainya.

Lebih lanjut mengenai kesakitan dan cara merawatnya:

We wish to say thanks to the writer of this write-up for this awesome content

Inilah sebabnya anda mengalami sakit kepala — dan cara mencegah yang seterusnya


Explore our social media accounts and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/