Inilah sebabnya mengapa nyamuk tertarik kepada sesetengah orang lebih daripada yang lain | CNN

Daftar untuk surat berita sains Teori Wonder CNN. Terokai alam semesta dengan berita tentang penemuan yang menarik, kemajuan saintifik dan banyak lagi.CNN

Jika anda sentiasa mengesyaki bahawa anda mungkin hanya magnet nyamuk, saintis kini mempunyai bukti untuk anda: Nyamuk sememangnya tertarik kepada manusia tertentu lebih daripada yang lain, menurut satu kajian baru.

Pasukan penyelidik yang diketuai oleh Leslie Vosshall, seorang profesor di Universiti Rockefeller dan ketua makmal neurogenetik dan tingkah lakunya, berusaha untuk mengenal pasti mengapa orang tertentu kelihatan menarik lebih banyak nyamuk daripada yang lain. Dapatan kajian ialah diterbitkan dalam jurnal Cell pada 18 Oktober.

Sepanjang tiga tahun, penyelidik meminta sekumpulan 64 sukarelawan memakai stoking nilon di lengan mereka selama enam jam sehari selama beberapa hari. Maria Elena De Obaldia, pengarang pertama kajian itu dan bekas rakan pasca doktoral di Universiti Rockefeller, membina “ujian olfaktorometer dua pilihan” – ruang kaca akrilik di mana penyelidik meletakkan dua stoking. Pasukan kajian kemudian melepaskan nyamuk demam kuning, secara saintifik dipanggil Aedes aegypti, ke dalam bilik dan memerhatikan stok mana yang menarik lebih banyak serangga.

Ujian ini membenarkan penyelidik untuk memisahkan peserta kajian menjadi “magnet nyamuk,” yang stokingnya menarik banyak nyamuk, dan “penarik rendah,” yang kelihatan tidak menarik kepada serangga. Para saintis meneliti kulit magnet nyamuk dan mendapati 50 sebatian molekul yang lebih tinggi dalam peserta ini daripada yang lain.

“Kami tidak mempunyai tanggapan prasangka tentang apa yang akan kami temui,” Vosshall, yang juga ketua pegawai saintifik Institut Perubatan Howard Hughes, memberitahu CNN. Tetapi satu perbezaan adalah sangat tersendiri: Magnet nyamuk mempunyai kadar asid karboksilik yang lebih tinggi pada kulit mereka daripada penarik yang rendah.

Asid karboksilik terdapat dalam sebum, bahan berminyak yang mewujudkan penghalang dan membantu mengekalkan kulit kita lembap.

Asid karboksilik adalah molekul besar, jelas Vosshall. Mereka “tidak begitu berbau dengan sendirinya,” katanya. Tetapi bakteria berfaedah pada kulit “mengunyah asid ini, yang menghasilkan bau ciri manusia” – yang mungkin menjadi tarikan nyamuk, menurut Vosshall.

Seorang peserta, yang dikenal pasti hanya sebagai Subjek 33, adalah yang paling menarik untuk nyamuk: Stoking subjek adalah 100 kali lebih menarik untuk nyamuk daripada peserta yang paling kurang menarik.

Dan tahap tarikan manusia seolah-olah kekal agak berterusan dari masa ke masa untuk peserta yang dipantau dalam tempoh tiga tahun, kata Vosshall.

Subjek 33, misalnya, “tidak pernah mengambil cuti daripada menjadi manusia yang paling menarik,” yang mungkin “berita buruk untuk magnet nyamuk.”

Apabila bercakap mengenai Aedes aegypti, nyamuk betina lebih suka menggunakan darah manusia untuk menjana pengeluaran telur mereka, sekali gus memberi keutamaan kepada usaha mereka untuk mencari manusia untuk dimangsa. Dan pemangsa mini ini menggunakan pelbagai mekanisme untuk mengenal pasti dan memilih manusia yang mereka gigit, kata Vosshall.

Asid karboksilik hanyalah sebahagian daripada teka-teki dalam menerangkan bagaimana serangga menjengkelkan boleh memilih sasaran mereka. Panas badan dan karbon dioksida yang kita keluarkan apabila kita bernafas juga menarik nyamuk kepada manusia.

Para saintis masih tidak tahu mengapa asid karboksilik nampaknya menarik nyamuk dengan begitu kuat, kata Vosshall. Tetapi langkah seterusnya mungkin untuk meneroka kesan mengurangkan asid karboksilik pada kulit.

“Anda tidak boleh menanggalkan pelembap semula jadi dari kulit sepenuhnya, itu akan memudaratkan kesihatan kulit anda,” katanya. Bagaimanapun, Vosshall berkata produk dermatologi mungkin dapat meminimumkan paras asid karboksilik dan mengurangkan gigitan nyamuk.

“Setiap gigitan nyamuk ini meletakkan orang ramai dalam bahaya kesihatan awam,” katanya. “Nyamuk aedes aegypti adalah vektor untuk denggi, demam kuning, dan Zika. Orang yang bermagnet itu akan lebih berkemungkinan dijangkiti virus.”

Matthew DeGennaro, seorang profesor bersekutu di Florida International University yang pakar dalam neurogenetik nyamuk, memberitahu CNN bahawa hasil kajian itu membantu menjawab soalan lama mengenai faktor spesifik yang menyebabkan nyamuk lebih menyayangi manusia berbanding yang lain. Dia tidak terlibat dalam kajian itu.

“Kajian ini jelas menunjukkan bahawa asid ini penting,” katanya. “Sekarang, bagaimana nyamuk melihat asid karboksilik ini adalah menarik kerana bahan kimia tertentu ini sangat berat, jadi ia sukar untuk dihidu dari jauh.

“Mungkin bahan kimia ini sedang diubah oleh, katakanlah mikrobiom kulit, dan ia menyebabkan jenis bau tertentu. Atau mungkin faktor lain dalam persekitaran memecah sedikit bahan kimia ini, jadi ia lebih mudah untuk dikesan oleh nyamuk.”

Hasilnya juga “contoh yang sangat bagus tentang bagaimana serangga boleh berbau,” tambah DeGennaro. “Serangga ini telah berkembang untuk memburu kita.”

Bagi DeGennaro, daya tahan daya tarikan manusia tertentu adalah salah satu aspek penyelidikan yang paling menarik.

“Kami tidak tahu bahawa terdapat pilihan nyamuk yang sangat stabil untuk orang tertentu,” katanya. “Ia boleh mencadangkan bahawa mikrobiom kulit adalah penting, walaupun mereka tidak menanganinya.”

Penyelidikan lanjut perlu meneroka mikrobiom yang hidup pada kulit manusia untuk memahami mengapa nyamuk tertarik kepada sebatian tertentu berbanding yang lain, katanya. Dan itu boleh membawa kepada produk yang lebih baik untuk mengurangkan gigitan nyamuk dan penyebaran penyakit.

“Saya fikir jika kita memahami mengapa nyamuk mencari perumah, kita boleh mereka bentuk penghalau baru yang akan menghalang nyamuk daripada merasakan bahan kimia tersebut,” kata DeGennaro. “Dan ini boleh digunakan untuk menambah baik penghalau semasa kami.”

We would love to thank the author of this post for this outstanding material

Inilah sebabnya mengapa nyamuk tertarik kepada sesetengah orang lebih daripada yang lain | CNN


Explore our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/