Insiden nasional diisytiharkan selepas pegawai kesihatan UK mengesan virus polio dalam sampel kumbahan London

Pihak berkuasa kesihatan UK berkata mereka “segera” menyiasat penemuan virus polio yang jarang berlaku dalam sampel kumbahan di London.

Perikatan Gambar | Imej Getty

Pihak berkuasa kesihatan UK berkata mereka sedang menyiasat segera penemuan virus polio yang jarang berlaku dalam sampel kumbahan di London, yang berpotensi meletakkan status bebas polio Britain dalam risiko buat kali pertama dalam hampir dua dekad.

Sebilangan sampel sisa dari kerja-kerja rawatan kumbahan Beckton di Newham, London timur diuji positif virus polio hasil vaksin antara Februari dan Mei, Agensi Keselamatan Kesihatan UK berkata pada hari Rabu.

Virus itu sejak itu terus berkembang dan kini diklasifikasikan sebagai virus polio jenis 2 “berpunca daripada vaksin”, kata UKHSA, sambil menambah bahawa ia sedang mencari untuk menentukan sama ada penularan komuniti berlaku.

Agensi itu telah mengisytiharkan insiden nasional dan memaklumkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia tentang situasi itu.

“Kami sedang menyiasat segera untuk lebih memahami tahap penularan ini dan NHS telah diminta untuk melaporkan dengan pantas sebarang kes yang disyaki kepada UKHSA, walaupun tiada kes dilaporkan atau disahkan setakat ini,” Dr. Vanessa Saliba, pakar epidemiologi perunding di UKHSA , kata Rabu.

Polio ialah virus yang jarang berlaku yang kadangkala boleh menyebabkan penyakit serius, seperti lumpuh, pada orang yang tidak diberi vaksin sepenuhnya. Penyakit ini sebelum ini biasa di UK pada tahun 1950-an, tetapi negara itu diisytiharkan bebas polio pada tahun 2003.

UKHSA berkata risiko kepada orang ramai adalah sangat rendah, tetapi menggesa ibu bapa memastikan anak-anak mereka telah mendapat imunisasi sepenuhnya terhadap penyakit itu. Adalah menjadi amalan biasa di UK untuk kanak-kanak menerima vaksin polio yang tidak aktif sebagai sebahagian daripada mereka program vaksinasi rutin; dengan tiga pukulan diberikan sebelum umur satu dan satu lagi pukulan diberikan pada umur tiga dan 14 tahun.

“Kebanyakan penduduk UK akan dilindungi daripada vaksinasi pada zaman kanak-kanak, tetapi dalam sesetengah komuniti dengan liputan vaksin yang rendah, individu mungkin kekal berisiko,” kata Saliba.

Setiap tahun, lazimnya satu hingga tiga virus polio “seperti vaksin” dikesan dalam sistem kumbahan Britain.

Pengesanan sedemikian sentiasa menjadi penemuan sekali sahaja, dan sebelum ini berlaku apabila individu yang divaksinasi di luar negara dengan vaksin polio oral hidup kembali atau mengembara ke UK dan secara ringkas “menurunkan” kesan virus polio seperti vaksin dalam najis mereka.

Walau bagaimanapun, ini menandakan kali pertama kumpulan sampel berkaitan genetik telah dikenal pasti berulang kali selama beberapa bulan.

Status vaksinasi

Para saintis mengatakan bahawa ini menunjukkan terdapat beberapa komuniti yang tersebar antara individu yang berkait rapat di utara dan timur London.

Setakat ini, virus itu hanya dikesan dalam sampel kumbahan, dan tiada kes lumpuh yang berkaitan telah dilaporkan, menurut UKHSA.

Walaupun vaksinasi terhadap polio adalah perkara biasa di UK, kadar imunisasi berbeza-beza di seluruh negara, dengan komuniti dengan pengambilan yang lebih rendah berisiko lebih tinggi.

Liputan vaksin untuk vaksin kanak-kanak, khususnya, telah berkurangan secara nasional dan terutamanya di bahagian London sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan UK berkata ibu bapa perlu menghubungi pembedahan doktor mereka untuk memeriksa vaksin anak mereka adalah terkini.

“Majoriti warga London dilindungi sepenuhnya daripada Polio dan tidak perlu mengambil apa-apa tindakan lanjut, tetapi NHS akan mula menghubungi ibu bapa kanak-kanak berumur bawah 5 tahun di London yang tidak terkini dengan vaksinasi Polio mereka untuk menjemput mereka untuk dilindungi,” kata Jane Clegg, ketua jururawat untuk NHS di London.

“Sementara itu, ibu bapa juga boleh menyemak status vaksinasi anak mereka dalam Buku Merah mereka dan orang ramai harus menghubungi pembedahan GP mereka untuk menempah vaksin, sekiranya mereka atau anak mereka tidak mendapat maklumat terkini,” tambahnya.

Pada tahun 2004, Britain beralih daripada menggunakan vaksin polio oral kepada vaksin polio yang tidak aktif, yang diberikan melalui suntikan dan mencegah jangkitan.

Secara amnya, mereka yang dijangkiti polio tidak menunjukkan sebarang gejala, walaupun ada yang boleh menghidap penyakit seperti selesema sehingga tiga minggu kemudian. Dalam kes yang jarang berlaku, virus boleh menyerang saraf di tulang belakang dan pangkal otak, yang berpotensi menyebabkan lumpuh. Kadangkala, ia boleh menyerang otot yang digunakan untuk bernafas, yang boleh membawa maut.

Pakar perubatan berkata pengesanan awal virus itu penting untuk memantau penyebarannya dan mencegah kes yang lebih teruk.

“Dalam populasi yang mempunyai pengambilan vaksin yang rendah, ada kemungkinan vaksin polio hidup boleh merebak dari satu orang ke orang lain. Jika ini berterusan, dari masa ke masa (satu atau dua tahun) virus yang diperolehi vaksin ini boleh bermutasi menjadi ganas sepenuhnya dan boleh bermula. menyebabkan lumpuh pada orang yang belum diberi vaksin,” kata Paul Hunter, profesor perubatan di University of East Anglia.

We would like to give thanks to the writer of this short article for this outstanding material

Insiden nasional diisytiharkan selepas pegawai kesihatan UK mengesan virus polio dalam sampel kumbahan London


You can view our social media profiles here as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/