Insulin dalam Tab? Para saintis di Kanada Semakin Dekat

Pen insulin.

An pen insulin.
Foto: Sajjad Hussain/AFP (Imej Getty)

Satu pasukan saintis di Kanada mengatakan bahawa mereka adalah seorang langkah utama lebih dekat kepada mencipta tablet insulin oral yang mudah diambil. Dalam penyelidikan barumereka mendapati bahawa tikus yang diberi dos dengan tablet boleh larut mereka seolah-olah menyerap insulin dengan cara yang sama seperti yang mereka lakukan apabila diberi suntikan insulin biasa. Sekiranya kerja mereka membuahkan hasil, ia boleh membawa kepada rawatan yang lebih menjimatkan kos, atau sekurang-kurangnya rawatan yang kurang menyakitkan bagi kebanyakan pesakit kencing manis.

Ia telah berlaku lebih daripada satu abad memandangkan insulin pertama kali diasingkan dan kemudiannya disintesis sebagai ubat untuk orang yang memerlukannya untuk menguruskan gula darah mereka (orang yang menghidap diabetes jenis 1 perlu mengambilnya sepanjang hidup mereka, kerana mereka tidak dapat menghasilkan hormon itu sendiri, manakala ramai dengan jenis 2 memerlukannya apabila penyakit mereka berlanjutan). sayan semua Pada masa itu, kaedah asas penghantaran insulin melalui suntikan terus tidak berubah. Kini terdapat pen boleh suntikan automatik yang boleh memudahkan proses ini, tetapi formulasi ini masih menyebabkan sedikit ketidakselesaan, dan ia selalunya lebih mahal daripada versi insulin yang lain.

Salah satu matlamat yang paling dicari dalam perubatan diabetes ialah bentuk insulin yang lebih mudah, seperti yang dihantar secara lisan. Setakat ini, usaha ini tidak membawa kepada kejayaansebahagian besarnya kerana asid perut kita memusnahkan insulin yang dimakan sebelum ia sampai ke hati, yang mana ia perlu pergi untuk melakukan sihirnya. Tetapi penyelidik di Universiti British Columbia kini percaya bahawa mereka lebih dekat daripada sentiasa dalam mencari penyelesaian yang berkesan.

Versi mereka bukan pil yang boleh ditelan melainkan tablet yang diletakkan di antara gusi dan pipi. Apabila tablet larut, selaput yang agak nipis di sepanjang kawasan mulut sepatutnya membenarkan insulin mengetepikan perut sepenuhnya dan mencapai hati yang kebanyakannya utuh. Dan dalam percubaan terbaru mereka dengan tikus, kaedah penghantaran percubaan nampaknya berfungsi seperti yang dimaksudkan. Penemuan terbaru pasukan pada tablet mereka ialah diterbitkan dalam Jun dalam jurnal Laporan Saintifik.

“Walaupun selepas dua jam bersalin, kami tidak menemui sebarang insulin dalam perut tikus yang kami uji. Semuanya ada di hati dan ini adalah sasaran ideal untuk insulin—itu benar-benar yang kami mahu lihat,” kata penulis utama dan calon PhD Yigong Guo dalam kenyataan dari universiti.

Terdapat rumusan oral insulin lain dalam pembangunan, termasuk beberapa yang telah baru-baru ini dicapai ujian klinikal pada manusia. Tetapi memandangkan kebanyakan rawatan eksperimen akhirnya gagal, adalah penting untuk mempunyai seberapa banyak pilihan yang berbeza di atas meja untuk mencari satu yang boleh membuat ke garisan penamat. Pada masa kini, terdapat banyak bentuk insulin yang sesuai dengan keperluan manusia yang berbeza-beza, seperti versi yang boleh diserap dengan cepat dalam masa setengah jam. Dan pasukan UBC percaya bahawa formulasi mereka akan setara dengan suntikan insulin bertindak pantas, yang boleh menjadikannya menonjol berbanding tablet lain yang menyerap lebih perlahan dalam pembangunan.

Ia akan mengambil lebih banyak data dan pembiayaan untuk produk insulin pasukan UBC untuk mencapai ujian klinikal dan, dari situ, orang ramai. Tetapi sekiranya versi mereka atau orang lain berjaya, ia akan menjadi a rahmat untuk ramai orang yang menghidap diabetes hari ini.

“Keputusan yang menarik ini menunjukkan bahawa kami berada di landasan yang betul dalam membangunkan formulasi insulin yang tidak perlu lagi disuntik sebelum setiap kali makan, meningkatkan kualiti hidup, serta kesihatan mental, lebih daripada sembilan juta pesakit diabetes jenis 1 sekitar. dunia,” kata Anubhav Pratap-Singh, penyelidik utama projek dan profesor di fakulti tanah dan sistem makanan UBC.

We wish to thank the writer of this article for this outstanding web content

Insulin dalam Tab? Para saintis di Kanada Semakin Dekat


Visit our social media accounts and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/