Isteri Robin Williams Mengenai Gejala Demensia yang Disembunyikannya — Kehidupan Terbaik

Sepanjang karier legendanya, Robin Williams dihormati sebagai seorang genius komedi dan pelakon dramatik yang mahir. Dia akan dikenang selama-lamanya kerana persembahannya yang menggembirakan Persatuan Penyair Mati, Puan Doubtfire, Sangkar Burung, Memburu Kehendak Baik, dan banyak lagi filem lain. Malangnya, pada tahun 2014, selepas bergelut dengan kesihatan mental yang semakin merosot dan satu set gejala fizikal yang membingungkan, Williams meninggal dunia akibat bunuh diri pada usia 63 tahun. Kematian sebelum waktunya pelakon itu menggegarkan Hollywood dan menghancurkan peminat, tetapi juga meninggalkan seorang isteri yang bersedih, Susan Schneider Williamsdan tiga anak Williams daripada perkahwinan terdahulu.

Dua tahun selepas kematiannya, Schneider Williams menulis surat yang ikhlas kepada saintis yang berusaha memajukan penyelidikan mengenai gangguan saraf. Di dalamnya, dia mendedahkan bahawa Williams menyembunyikan satu perkara daripadanya semasa penyakitnya. Teruskan membaca untuk mengetahui gejala menyayat hati yang dialami Williams seorang diri.

BACA INI SETERUSNYA: Neil Diamond Kata Parkinson Bermakna Dia Tidak Boleh Melakukan Ini Lagi.

Lester Cohen/WireImage melalui Getty Images

Pada musim luruh tahun 2013, Williams mula mengalami “simptom ribut api,” kata Schneider Williams. Pada masa itu, mereka kelihatan tidak berkaitan dan termasuk “sembelit, kesukaran membuang air kecil, pedih ulu hati, sukar tidur dan insomnia, dan deria bau yang lemah—dan banyak tekanan. Dia juga mengalami sedikit gegaran di tangan kirinya yang akan datang dan pergi,” tulisnya.

Lama kelamaan, bintang itu juga mula mengalami perubahan ketara dalam kesihatan mentalnya, memaparkan “pancang” berkala dalam kebimbangan, khayalan, paranoia, insomnia dan ketakutan. Pada bulan Mei tahun itu, dia didiagnosis dengan penyakit Parkinson, walaupun keluarganya kemudiannya akan belajar ini adalah diagnosis yang salah.

“Sehingga laporan koroner, tiga bulan selepas kematiannya, saya akan mengetahui bahawa ia adalah LBD meresap [Lewy body dementia] itu membawanya,” Schneider Williams menjelaskan. “Keempat-empat doktor yang saya temui selepas itu dan yang telah menyemak rekodnya menunjukkan dia adalah salah satu daripada patologi paling teruk yang pernah mereka lihat.”

BACA INI SETERUSNYA: Ini Adalah Tanda Pertama Parkinson Yang Michael J. Fox Perhati.

Robin Williams dan Susan Schneider Williams
Imej Kevork Djansezian/Getty

Schneider Williams berkata bahawa pada penghujung setiap hari, pasangan itu akan berkongsi suka dan duka mereka. “Kami akan membincangkan kegembiraan dan kejayaan kami, ketakutan dan rasa tidak selamat kami, dan kebimbangan kami,” jelasnya dalam suratnya. Ini bermakna apabila masa berlalu dan simptom pelakon itu semakin teruk, mereka akan menghabiskan masa yang lama untuk membincangkan bagaimana mereka mempengaruhinya.

Walau bagaimanapun, Schneider Williams percaya ada satu perkara yang ditahan oleh suaminya pada bulan-bulan sebelum dia membunuh diri: satu gejala tertentu yang dia percaya dia tidak boleh berkongsi sendiri.

“Sepanjang pertempuran Robin, dia telah mengalami hampir semua 40 lebih gejala LBD, kecuali satu. Dia tidak pernah mengatakan dia mengalami halusinasi,” tulisnya. “Setahun selepas dia pergi, dalam bercakap dengan salah seorang doktor yang menyemak rekodnya, ia menjadi jelas bahawa kemungkinan besar dia mengalami halusinasi, tetapi menyimpannya untuk dirinya sendiri.”

Robin Williams
Abby Brack/WireImage melalui Getty Images

Hanya selepas kematiannya, Schneider Williams menyedari kemungkinan suaminya telah mengalami halusinasi. Dalam suratnya, dia berkongsi satu ingatan yang menyayat hati yang mencadangkan bahawa pelakon yang dilatih Julliard itu merendahkan gejalanya demi keluarganya.

“Apabila kami berada di pejabat pakar saraf… Robin sempat bertanya beberapa soalan yang membara. Dia bertanya, ‘Adakah saya menghidap Alzheimer? Demensia? Adakah saya skizofrenia?’ Jawapannya adalah yang terbaik yang kami dapat: Tidak, tidak, dan tidak. Tiada tanda-tanda penyakit lain ini,” katanya. “Ia jelas kepada saya sekarang bahawa dia kemungkinan besar menyimpan kedalaman gejalanya kepada dirinya sendiri,” tulis Schneider Williams.

Untuk lebih banyak berita kesihatan dihantar terus ke peti masuk anda, mendaftar untuk surat berita harian kami.

Robin Williams dan isteri
Gilbert Carrasquillo/FilmMagic melalui Getty Images

Walaupun dia berkata tidak mempunyai jawapan yang lebih jelas adalah menyakitkan, balu Williams meragui bahawa nyawa pelakon itu boleh diselamatkan melalui diagnosis. “Walaupun kami mengalami tahap keselesaan dalam mengetahui nama itu, dan harapan sekejap daripada keselesaan sementara dengan ubat-ubatan, pengganas itu masih akan membunuhnya,” tulisnya. “Tiada penawar dan penurunan tajam dan pantas Robin telah terjamin. Rasanya seperti dia lemas dalam gejalanya, dan saya lemas bersamanya.”

Schneider Williams kini berkhidmat dalam Lembaga Pengarah Yayasan Otak Amerika, dan berfungsi untuk meningkatkan kesedaran tentang gangguan saraf yang meragut nyawa suaminya. Dalam mengakhiri suratnya, dia merujuk kepada penyelidik secara eksplisit, memohon mereka untuk meneruskan kerja penting mereka: “Di sinilah anda masuk ke dalam cerita. Semoga daripada perkongsian pengalaman kami ini anda akan mendapat inspirasi untuk mengubah penderitaan Robin menjadi sesuatu yang bermakna melalui kerja anda dan kebijaksanaan,” tulisnya. “Adalah kepercayaan saya bahawa apabila penyembuhan datang daripada pengalaman Robin, dia tidak akan berjuang dan mati dengan sia-sia.

“Saya pasti ada kalanya kemajuan itu terasa amat perlahan. Jangan berputus asa. Percayalah bahawa rangkaian penawar dan penemuan akan berlaku dalam semua bidang penyakit otak dan anda akan menjadi sebahagian daripada mewujudkannya,” tulis Schneider Williams. “Kalaulah Robin boleh jumpa awak. Dia pasti cintakan awak.”

BACA INI SETERUSNYA: Cara “Gila” Mark Ruffalo Mendapati Dia Menghidapi Tumor Otak.

We wish to give thanks to the writer of this write-up for this outstanding material

Isteri Robin Williams Mengenai Gejala Demensia yang Disembunyikannya — Kehidupan Terbaik


Discover our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/