Ivermectin tidak bernilai terhadap COVID dalam percubaan klinikal terbesar setakat ini

Besarkan / Sekotak ubat Ivermectina yang dikeluarkan oleh Vitamedic di Brazil.

Percubaan klinikal terbesar setakat ini mengenai penggunaan ubat antiparasit ivermectin terhadap COVID-19 menyimpulkan bahawa ubat itu tidak berkesan sepenuhnya untuk merawat penyakit pandemik itu, menurut keputusan yang diterbitkan dalam The New England Journal of Medicine pada hari Rabu.

Percubaan klinikal double-blind, rawak, terkawal plasebo direka terutamanya untuk menguji sama ada ivermectin dapat mengurangkan keperluan kemasukan ke hospital dalam kalangan 1,358 pesakit COVID-19 yang berisiko tinggi menghidap penyakit yang teruk. Ivermectin tidak, menurut pasukan penyelidik antarabangsa di sebalik percubaan itu, digelar BERSAMA. “Kami tidak menemui risiko yang lebih rendah secara signifikan atau klinikal yang bermakna untuk kemasukan perubatan ke hospital atau pemerhatian jabatan kecemasan yang berpanjangan dengan ivermectin,” lapor penyelidik.

Orang-orang dengan TOGETHER juga mendapati bahawa ubat itu gagal mengurangkan semua hasil sekunder COVID-19 yang lain, termasuk masa untuk pulih, masa untuk pembersihan virus pada ujian PCR, masa yang dihabiskan di hospital, keperluan untuk pengudaraan mekanikal, tempoh pengudaraan mekanikal, kematian, atau masa untuk mati. “Kami tidak menemui kesan penting rawatan dengan ivermectin pada hasil sekunder, ” tulis para penyelidik.

Serius, awak semua

Penemuan sejajar dengan beberapa ujian yang lebih kecil dan konsensus perubatan semasa bahawa ivermectin tidak terbukti berkesan dalam merawat COVID-19. Namun ivermectin—ubat yang biasanya digunakan oleh manusia untuk merawat parasit gastrousus dan rabun sungai dan biasa digunakan dalam perubatan veterinar untuk menyahcacing kuda, lembu, kucing dan anjing—telah menjadi rawatan COVID-19 yang sangat popular.

Populariti Ivermectin didorong oleh maklumat yang salah, politik Republikan, dan data yang meragukan. Awal mengkaji menggunakan sel dalam piring petri mencadangkan bahawa ivermectin mempunyai sifat antivirus pada kepekatan yang sangat tinggi dan boleh menghalang pandemik coronavirus, SARS-CoV-2. Tetapi hasil ujian dan kajian klinikal lain telah bercampur dengan terbaik. Beberapa kajian kecil—kebanyakan daripadanya berkualiti rendah—mendakwa bahawa ivermectin mempunyai manfaat terhadap COVID-19. Beberapa meta-analisis, termasuk kajian yang dipersoalkan itu, juga telah memberikan venir keberkesanan.

Ini telah membawa kepada perdebatan sengit tentang ivermectin dalam talian serta penggunaan yang meroket. Pada Disember 2020, preskripsi ivermectin di AS meningkat 964 peratus berbanding tahap preskripsi prapandemik. Peningkatan gergasi ini dianggarkan membebankan syarikat insurans kesihatan lebih daripada $129 juta setahun. Tidak semua orang yang terdesak untuk mengambil ubat itu telah menerima preskripsi, jadi ada yang beralih kepada formulasi veterinar. Ini menyebabkan pancang dalam keracunan dan mengetuai Pentadbiran Makanan dan Dadah mengeluarkan amaran luar biasa: “Anda bukan kuda. awak bukan lembu. Serius, awak semua. Berhenti.”

Penyelidik di sebalik percubaan baharu itu berkata, data mereka akhirnya harus menghentikan penggunaan ivermectin terhadap COVID-19—walaupun mereka tidak menjangkakan perkara itu akan berlaku.

“Jumlah keseluruhan peristiwa yang berlaku dalam percubaan kami adalah lebih besar daripada bilangan semua peristiwa gabungan dalam meta-analisis ini,” kata penyelidik TOGETHER. “Hasil percubaan ini, oleh itu, akan mengurangkan saiz kesan meta-analisis yang telah menunjukkan sebarang faedah.” Tetapi, mereka meneruskan, “Memandangkan minat orang ramai terhadap ivermectin dan sokongan penggunaannya oleh kumpulan paramedik, kami mengesyaki bahawa akan ada kritikan tambahan bahawa rejimen pentadbiran kami tidak mencukupi.”

Reka bentuk percubaan

Percubaan dijalankan di 12 klinik kesihatan awam di Brazil dari 23 Mac 2021 hingga 6 Ogos 2021, dengan mendaftarkan 1,359 pesakit COVID-19 secara keseluruhan. Daripada jumlah itu, 679 telah ditugaskan secara rawak untuk mendapatkan ivermectin, dan 679 telah diberikan plasebo secara rawak. Kesemua pesakit yang didaftarkan berumur 18 tahun ke atas, disahkan positif COVID-19 pada ujian pantas dan mengalami simptom COVID-19 dalam masa tujuh hari. Kesemua mereka mempunyai sekurang-kurangnya satu keadaan yang meletakkan mereka berisiko tinggi untuk mendapat COVID-19 yang teruk, seperti berumur lebih dari 50 tahun atau menghidap diabetes, tekanan darah tinggi, kanser atau penyakit paru-paru. Kesemua pesakit dipantau selama 28 hari, dengan sentuhan pada hari 1, 2, 3, 4, 5, 7, 10, 14, dan 28 dari masa rawak mereka. Orang dalam kumpulan ivermectin menerima dos 400 mikrogram sekilogram untuk tiga hari pertama.

Para penyelidik menyatakan mereka pada mulanya merancang untuk memberi pesakit dos ivermectin yang lebih kecil untuk hanya satu hari. Tetapi selepas menerima “maklum balas daripada kumpulan advokasi,” mereka melanjutkan rawatan eksperimen kepada tiga hari pada dos yang agak tinggi. Mereka juga menyemak untuk memastikan bahawa pesakit dalam percubaan itu tidak mempunyai sejarah penggunaan ivermectin, memandangkan popularitinya di Brazil.

Matlamat utama percubaan adalah untuk melihat sama ada mengambil ivermectin pada awal jangkitan boleh mengurangkan risiko kemasukan ke hospital dalam pesakit berisiko tinggi. Walau bagaimanapun, Brazil mempunyai tempoh apabila hospital dipenuhi pesakit, menjauhkan beberapa pesakit. Oleh itu, penyelidik juga mengira lawatan ke jabatan kecemasan apabila pesakit disimpan untuk pemerhatian selama enam jam atau lebih kerana gejala COVID-19 yang semakin teruk, yang dianggap sebagai proksi untuk kemasukan ke hospital jika kapasiti hospital tidak terhad.

Secara keseluruhannya, para penyelidik tidak melihat perbezaan yang ketara dalam bilangan kemasukan ke hospital atau lawatan jabatan kecemasan yang berpanjangan antara kumpulan ivermectin dan plasebo. Tepat 100 peserta (15 peratus) dalam kumpulan ivermectin mengalami hasil itu, manakala 111 (16 peratus) kumpulan plasebo mengalaminya. Penemuan itu tidak berubah apabila penyelidik mengecilkan analisis mereka untuk mengecualikan segelintir orang yang pergi ke hospital dalam masa 24 jam selepas memulakan percubaan dan orang yang tidak melaporkan 100 peratus pematuhan dengan rejimen ivermectin atau plasebo mereka. Para penyelidik juga tidak melihat faedah di kalangan hasil sekunder. Dan dalam analisis subkumpulan, mereka tidak melihat manfaat pada pesakit yang kebetulan memulakan ivermectin dalam masa tiga hari dari permulaan simptom dan bukannya tujuh hari.We wish to say thanks to the author of this write-up for this incredible web content

Ivermectin tidak bernilai terhadap COVID dalam percubaan klinikal terbesar setakat ini


Explore our social media profiles as well as other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/