Ivermectin Tidak Mengurangkan Risiko Kemasukan Covid, Kajian Besar Dapatan

Ubat anti-parasit ivermectin, yang mempunyai melonjak populariti sebagai rawatan alternatif untuk Covid-19 walaupun kekurangan penyelidikan kukuh untuk menyokongnya, tidak menunjukkan tanda untuk mengurangkan penyakit itu, menurut keputusan ujian klinikal yang besar diterbitkan pada hari Rabu.

Kajian itu, yang membandingkan lebih 1,300 orang yang dijangkiti coronavirus di Brazil yang menerima sama ada ivermectin atau plasebo, secara berkesan menolak ubat itu sebagai rawatan untuk Covid, kata penulis kajian itu.

“Benar-benar tiada tanda apa-apa faedah,” kata Dr. David Boulware, pakar penyakit berjangkit di Universiti Minnesota.

Para penyelidik berkongsi ringkasan keputusan ini pada bulan Ogos semasa dalam talian pembentangan dihoskan oleh Institut Kesihatan Nasional, tetapi set data penuh belum diterbitkan sehingga kini dalam The New England Journal of Medicine.

“Sekarang orang ramai boleh menyelami butiran dan data, mudah-mudahan itu akan memacu majoriti doktor daripada ivermectin ke arah terapi lain,” kata Dr. Boulware.

Selama beberapa dekad, ivermectin telah digunakan secara meluas untuk merawat jangkitan parasit. Pada awal pandemik, ketika penyelidik mencuba beribu-ribu ubat lama terhadap Covid-19, eksperimen makmal pada sel mencadangkan bahawa ivermectin mungkin menyekat coronavirus.

Pada masa itu, orang-orang yang ragu-ragu menunjukkan bahawa eksperimen itu berkesan kerana kepekatan dadah yang tinggi – jauh melebihi tahap selamat untuk orang ramai. Namun begitu, beberapa doktor mula memberi preskripsi ivermectin untuk Covid-19, walaupun a amaran daripada Pentadbiran Makanan dan Dadah bahawa ia tidak diluluskan untuk kegunaan sedemikian.

Di seluruh dunia, penyelidik menjalankan ujian klinikal kecil untuk melihat sama ada ubat itu merawat penyakit itu. Pada Disember 2020, Andrew Hill, pakar virologi di Universiti Liverpool di England, menyemak keputusan 23 ujian dan membuat kesimpulan bahawa ivermectin kelihatan menurunkan risiko kematian akibat Covid-19 dengan ketara.

Jika ujian yang lebih besar mengesahkan penemuan tersebut, Dr. Hill berkata dalam pembentangan pada masa itu, “ini benar-benar akan menjadi rawatan transformatif.”

Populariti Ivermectin terus meningkat pada tahun kedua wabak itu. Podcaster Joe Rogan mempromosikannya berulang kali pada rancangannya. Dalam satu minggu pada bulan Ogos, syarikat insurans AS dibelanjakan $2.4 juta membayar untuk rawatan ivermectin

Tetapi tidak lama selepas Dr. Hill menerbitkannya semakan musim panas yang lepas, laporan muncul bahawa banyak kajian yang dimasukkannya dalam analisis adalah cacat dan, dalam sekurang-kurangnya satu kes, didakwa sebagai penipuan. Dr Hill menarik balik kajian asalnya dan memulakan kajian baru, yang mana dia diterbitkan pada bulan Januari.

Pada ulasan kedua mereka, Dr. Hill dan rakan-rakannya memberi tumpuan kepada kajian yang paling tidak berat sebelah. Dalam tinjauan yang lebih ketat itu, manfaat ivermectin telah hilang.

Namun, kajian terbaik tentang ivermectin dan Covid adalah kecil, dengan paling banyak beberapa ratus sukarelawan. Kajian kecil boleh terdedah kepada kebetulan statistik yang mencadangkan kesan positif di mana tidak ada yang benar-benar wujud. Tetapi kajian yang lebih besar mengenai ivermectin sedang dijalankan pada masa itu, dan yang dijanjikan akan menjadi lebih ketat.

Di Brazil, penyelidik menyediakan ujian klinikal yang dikenali sebagai TOGETHER pada Jun 2020 untuk menguji pesakit Covid dengan beberapa ubat yang digunakan secara meluas, termasuk ivermectin. Rawatan itu buta dua kali, bermakna pesakit mahupun kakitangan perubatan mereka tidak tahu sama ada mereka menerima ubat rawatan Covid atau plasebo.

Dalam satu pusingan perbicaraan, para penyelidik menemui bukti yang menjanjikan bahawa ubat antidepresan dipanggil fluvoxamine mengurangkan keperluan kemasukan ke hospital sebanyak satu pertiga. Para penyelidik menerbitkan keputusan mereka pada bulan Oktober dalam The Lancet Global Health.

Dalam kajian baru yang diterbitkan pada hari Rabu, pasukan TOGETHER melaporkan data ivermectinnya. Antara Mac dan Ogos 2021, para penyelidik menyediakan ubat itu kepada 679 pesakit dalam tempoh tiga hari.

Keputusannya jelas: Pengambilan ivermectin tidak mengurangkan risiko pesakit Covid untuk dimasukkan ke hospital.

Para penyelidik menumpukan perhatian pada kumpulan sukarelawan yang berbeza untuk melihat sama ada mereka mengalami faedah yang tidak diperoleh oleh orang lain. Sebagai contoh, mungkin ivermectin hanya berkesan jika diambil pada awal jangkitan. Tetapi sukarelawan yang mengambil ivermectin dalam tiga hari pertama selepas ujian coronavirus positif ternyata mempunyai hasil yang lebih buruk daripada mereka dalam kumpulan plasebo.

Dr. Hill kagum dengan hasilnya. “Mereka telah menjalankan percubaan terkawal plasebo yang berkualiti tinggi,” katanya. Dia juga menyatakan rasa tidak sabar dengan New England Journal of Medicine kerana mengambil masa berbulan-bulan untuk menerbitkan keputusan: “Saya tidak faham kelewatan dengan percubaan ini daripada NEJM.”

Julia Morins, jurucakap jurnal itu, enggan mengulas mengenai penangguhan itu. “Kami tidak mengulas mengenai proses editorial, kerana ia adalah sulit,” katanya dalam e-mel.

Dr. Hill telah menjalankan analisis kajian ivermectin sekali lagi, kali ini termasuk data baharu daripada percubaan TOGETHER. Semua memberitahu, analisisnya termasuk lebih daripada 5,000 orang. Dan sekali lagi, dia tidak melihat manfaat daripada ivermectin.

Namun, terdapat beberapa percubaan rawak berterusan ivermectin, dengan beribu-ribu sukarelawan, yang masih belum berkongsi keputusan mereka. Pusat Kebangsaan untuk Memajukan Sains Terjemahan, yang merupakan sebahagian daripada NIH, telah lebih setahun menjalankannya dengan teliti. percubaan ivermectin dan beberapa ubat lain untuk pesakit Covid. Tetapi ia masih belum mengeluarkan keputusan.

Dr. Sarah Dunsmore, pengarah program di bahagian inovasi klinikal di NCATS, berkata penyelidik sedang menganalisis kumpulan pertama keputusan mengenai ivermectin dan akan mengeluarkannya dalam masa dua hingga tiga bulan.

Dr. Boulware meragui bahawa percubaan tambahan akan datang kepada kesimpulan yang berbeza, kerana percubaan TOGETHER adalah begitu besar dan direka dengan teliti. “Jarang sekali anda mengharapkan untuk mencari sesuatu yang berbeza,” katanya.

Dr. Paul Sax, pakar penyakit berjangkit di Brigham and Women’s Hospital di Boston yang tidak terlibat dalam percubaan TOGETHER, berkongsi pandangan Dr. Boulware.

“Saya mengalu-alukan keputusan ujian klinikal lain dan akan melihatnya dengan fikiran terbuka, tetapi pada satu ketika ia akan menjadi pembaziran sumber untuk terus mengkaji pendekatan yang tidak menjanjikan,” katanya.We wish to thank the author of this article for this amazing web content

Ivermectin Tidak Mengurangkan Risiko Kemasukan Covid, Kajian Besar Dapatan


You can find our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/