Jamie Otis berkongsi foto rosaceanya yang ‘tidak ditapis’: ‘Anda bukan satu-satunya’

Jamie Otis berkongsi pengalamannya dengan rosacea di Instagram. (Foto oleh Cooper Neill/Getty Images)

Jamie Otis sedang mengingatkan peminat bahawa rupa tidak menentukan kecantikan.

Pada hujung minggu, lelaki berusia 36 tahun itu “Kahwin Pandangan Pertama“bintang dibawa ke Instagram untuk membuka cerita tentang dia baru-baru ini menghidap rosacea, keadaan kulit radang kronik.

Dalam masa lima saat klipibu kepada dua anak itu merakamkan dirinya menunjukkan simptomnya, termasuk kulit merah dan ruam.

“Lihat kulit saya, saya perlu memikirkan bagaimana untuk menyembuhkan kulit ini,” menulis teks pada skrin.

Dalam kapsyen, “Sarjana Muda” alum mendedahkan bahawa walaupun dia “malu” tentang penampilannya, dia memutuskan untuk menyiarkannya di media sosial untuk memberitahu orang ramai bahawa keadaan kulitnya adalah normal dan biasa.

“Saya hampir tidak berkongsi perkara ini kerana lihat muka saya. Tetapi bukankah kita semua mempunyai sesuatu yang kita agak malu? Saya rasa mungkin jika kita berkongsinya, kita tidak akan berasa sedih tentangnya kerana kita akan tahu kita tidak akan melaluinya sendirian,” dia ditulis kepada 854,000 pengikutnya. “Jadi di sini saya benar-benar tidak ditapis.”

Kemudian dalam kapsyen, Otis menjelaskan bahawa walaupun kecantikan “tiada kaitan” dengan kulit, dia mengakui dia cuba membantu orang lain berasa kurang keseorangan.

“Sesiapa lagi yang berurusan dengan rosacea flare-up yang teruk?…Saya tahu ia hanya kulit (walaupun ia agak menyakitkan dan tidak selesa!) dan kecantikan kita benar-benar tidak ada kena mengena dengan betapa licinnya kulit kita! Tetapi, ia terasa baik. untuk mengetahui anda bukan seorang sahaja yang bangun dengan muka semerah tomato dengan pustula kecil di atasnya,” bintang realiti menulis.

Otis mengakhiri siarannya dengan mengatakan dia sedang berusaha untuk menguruskan rosaceanya, dan akan “berkongsi” penemuannya apabila dia sudah bersedia.

Rosacea adalah keadaan kulit radang kronik yang menjejaskan lebih tiga juta rakyat Kanada.

Rosacea adalah keadaan kulit radang kronik yang menjejaskan lebih tiga juta rakyat Kanada. (Foto melalui Getty Images)

“Saya akan memikirkan cara untuk menguruskan rosacea ini dengan lebih baik dan apabila saya melakukannya, saya akan berkongsi dengan anda! Dan jika anda sudah tahu – jangan biarkan gadis anda tergantung!” dia berkata. “Kami golongan milenial harus bersatu dan membantu antara satu sama lain pada usia tua kami!”

Dalam komen, peminat membuka tentang pengalaman mereka dengan keadaan kulit.

“Saya menghidapi ekzema di sekeliling mata saya dan ia amat mengerikan! Saya mendengar anda! Kadang-kadang ia adalah tekanan dan apa yang kita makan! Saya merasakan kesakitan anda! Terima kasih kerana berkongsi!” menulis seorang peminat.

“Ya, saya juga mempunyai rosacea dan ia adalah yang paling teruk. Saya selalu fikir saya kelihatan hodoh dan menyembunyikan wajah saya, tetapi melihat anda menyiarkan ini dengan kuat dan jelas membuatkan saya berasa lebih baik dan kurang bersendirian, jadi terima kasih! Cantik luar dan dalam!” dikongsi bersama orang lain.

“Saya harap ini bukan masakan saya,” bergurau suaminya Doug Hehner.

Rosacea Masalah Kulit Muka Dan Rawatan Estetik

Pakar tidak jelas tentang punca spesifik rosacea, tetapi mereka percaya ia mungkin disebabkan oleh faktor persekitaran dan genetik. (Foto melalui Getty Images)

Apakah rosacea?

Mengikut Persatuan Dermatologi Kanadarosacea adalah keadaan kulit radang kronik yang menjejaskan lebih daripada tiga juta rakyat Kanada.

Walaupun rosacea hadir secara berbeza untuk semua orang, tanda-tanda pertama boleh termasuk kemerahan atau kemerahan berselang-seli pada muka — khususnya pipi, hidung, dagu dan dahi.

Pakar tidak jelas tentang punca spesifik rosacea, tetapi mereka percaya ia mungkin disebabkan oleh faktor persekitaran dan genetik.

Walaupun tiada ubat yang diketahui, keadaannya boleh terurus dengan rawatan yang sesuai (krim topikal, antibiotik) dan perubahan gaya hidup (tidur yang betul, penghidratan dan pemakanan).

salap ubat pada muka wanita dengan rosacea dekat

Walaupun tiada penawar yang diketahui, keadaan ini boleh diuruskan dengan rawatan yang sesuai. (Foto melalui Getty Images)

Apakah gejala rosacea?

Seperti yang Persatuan Jerawat dan Rosacea Kanadagejala rosacea yang paling biasa termasuk:

  • Kerap memerah atau merah pada pipi, hidung, dagu, dahi

  • Kemerahan berterusan

  • Garis merah, kerana saluran darah yang membesar menjadi kelihatan

  • Kulit kering

  • During, pedih atau gatal-gatal

  • Benjolan seperti jerawat tanpa bintik hitam atau bintik putih

Gejala rosacea boleh berbeza dari orang ke orang, dan keparahannya tidak dapat diramalkan.

Kadang-kadang, rosacea juga boleh hadir sebagai kulit yang menebal, bengkak dan bergelombang pada hidung. Jika anda mengalami mana-mana tanda dan gejala ini, buat temu janji untuk melawat pakar kesihatan secepat mungkin.

Muka merah, salur darah pecah, masalah kesihatan

Simptom rosacea yang kerap memerah atau memerah pada pipi, hidung, dagu dan dahi. (Foto melalui Getty Images)

Siapa yang berisiko mendapat rosacea?

Rosacea biasanya berkembang pada orang dewasa berumur antara 30 dan 50 tahun.

Keadaan ini boleh menjejaskan kedua-dua lelaki dan wanita, tetapi nampaknya memberi kesan kepada lebih ramai wanita.

Rosacea cenderung sasaran individu yang berkulit cerah, seperti mereka yang berketurunan Eropah utara dan timur (cth. Ireland, Inggeris atau Scotland). Walau bagaimanapun, rosacea boleh menjejaskan mana-mana jenis kulit.

Beritahu kami pendapat anda dengan mengulas di bawah dan tweet @YahooStyleCA! Ikuti kami Twitter dan Instagram.We wish to give thanks to the author of this write-up for this awesome web content

Jamie Otis berkongsi foto rosaceanya yang ‘tidak ditapis’: ‘Anda bukan satu-satunya’


Check out our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/