Jangka panjang COVID 20-50% kurang berkemungkinan selepas omicron daripada delta pada orang yang diberi vaksin

Besarkan / Seorang pesakit COVID yang lama duduk bersama anak perempuannya di kerusi rodanya sambil menerima infusi garam di rumahnya di Maryland pada hari Jumaat, 27 Mei 2022.

Dalam kalangan orang dewasa yang divaksinasi terhadap COVID-19, kemungkinan untuk mengembangkan COVID yang lama di tengah-tengah gelombang omicron adalah kira-kira 20 peratus hingga 50 peratus lebih rendah daripada semasa tempoh delta, dengan kebolehubahan berdasarkan umur dan masa sejak vaksinasi.

Penemuan datang dari kajian pemerhatian kawalan kes diterbitkan minggu ini dalam The Lancet oleh penyelidik di Kings College London. Kajian mendapati bahawa kira-kira 4.5 peratus daripada kes terobosan omicron mengakibatkan COVID yang panjang, manakala 10.8 peratus daripada kes terobosan delta mengakibatkan keadaan jangka panjang.

Walaupun berita itu mungkin kelihatan sedikit meyakinkan kepada mereka yang mengalami jangkitan omicron, ia adalah keselesaan yang sejuk untuk kesihatan awam secara keseluruhan kerana varian coronavirus omicron jauh lebih mudah ditularkan daripada delta.

“Jauh lebih ramai orang dijangkiti pertama dengan omicron berbanding delta,” kata Kevin McConway, seorang profesor emeritus statistik gunaan di Universiti Terbuka, dalam satu kenyataan. “Jadi, walaupun peratusan orang yang dijangkiti yang mendapat COVID yang lama semasa dua gelombang adalah pada skala yang dilaporkan oleh penyelidik ini—dan mungkin juga—jumlah sebenar orang yang melaporkan COVID yang lama selepas mula-mula dijangkiti semasa omicron masih jauh lebih besar. daripada semasa delta.”

Untuk kajian The Lancet, penyelidik meneliti data gejala yang dilaporkan sendiri daripada 56,003 orang dewasa UK yang pertama kali dijangkiti SARS-CoV-2 semasa gelombang omicron dan 41,361 orang dewasa UK yang pada mulanya dijangkiti semasa tempoh delta.

Para penyelidik, yang diketuai oleh Claire Steves, seorang pensyarah klinikal kanan di King’s College London, mentakrifkan COVID lama sebagai mempunyai simptom baharu atau berterusan empat minggu atau lebih selepas permulaan COVID-19 akut, iaitu bagaimana ia ditakrifkan di Institut Kebangsaan AS untuk Garis panduan Kecemerlangan Kesihatan dan Penjagaan.

Beban yang ketara

Apabila penyelidik melaraskan umur, masa sejak vaksinasi, dan faktor berkaitan kesihatan lain, kemungkinan relatif untuk membangunkan COVID yang lama selepas omicron berkisar antara 23 peratus hingga 50 peratus. Kemungkinannya adalah terbaik apabila orang lebih hampir kepada vaksinasi (dalam masa kurang daripada tiga bulan) dan berumur 60 tahun ke atas.

Nisbah kemungkinan panjang COVID (LC) diselaraskan mengikut umur, jantina, indeks jisim badan, Indeks Kekurangan Berbilang, kehadiran komorbiditi dan status vaksinasi
Besarkan / Nisbah kemungkinan panjang COVID (LC) diselaraskan mengikut umur, jantina, indeks jisim badan, Indeks Kekurangan Berbilang, kehadiran komorbiditi dan status vaksinasi

Kajian ini mempunyai batasan, yang paling jelas ialah ia berdasarkan data gejala yang dilaporkan sendiri dan tidak menyelami tahap keterukan kes COVID yang lama. Terdapat juga data yang tidak mencukupi untuk melihat kadar COVID yang panjang dalam kalangan orang yang tidak divaksinasi, dan kajian itu tidak memasukkan data tentang kadar pada kanak-kanak.

Kajian itu juga dilakukan semasa gelombang BA.1, seperti yang dinyatakan oleh David Strain, pensyarah kanan klinikal di Sekolah Perubatan Universiti Exeter, dalam satu kenyataan. Subvarian omikron berikutnya, termasuk BA.2, BA.2.12.1, dan BA.4 dan BA.5 yang akan datang, mungkin mempunyai profil berbeza berkenaan risiko COVID yang lama.

Namun, walaupun anggaran 4.5 peratus bertahan dari masa ke masa, itu bermakna ramai orang yang mengalami COVID yang lama. Ini “mencipta beban kesihatan awam yang ketara bagi penyakit ini tanpa rawatan yang diketahui, atau ujian diagnostik yang boleh dipercayai,” tambah Strain.

Steves menyuarakan sentimen itu, berkata dalam satu kenyataan: “Varian omicron kelihatan kurang berkemungkinan menyebabkan COVID-panjang berbanding varian sebelumnya, tetapi masih 1 daripada 23 orang yang dijangkiti COVID-19 terus mengalami gejala selama lebih daripada empat minggu. Memandangkan bilangan orang yang terjejas, adalah penting untuk kita terus menyokong mereka di tempat kerja, di rumah dan di dalam [National Health Service].”

We would love to give thanks to the writer of this write-up for this awesome material

Jangka panjang COVID 20-50% kurang berkemungkinan selepas omicron daripada delta pada orang yang diberi vaksin


Our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/