Jangkitan COVID-19 Meningkatkan Risiko Masalah Otak Jangka Panjang – Berita Neurosains

Ringkasan: Jangkitan COVID-19 telah dikaitkan dengan pelbagai gangguan neurologi dan psikologi yang berkekalan, termasuk kemurungan, masalah ingatan dan gangguan seperti Parkinson, dalam tahun pertama selepas jangkitan.

Sumber: WUSTL

Jika anda pernah menghidapi COVID-19, ia mungkin masih mengganggu otak anda. Mereka yang telah dijangkiti virus itu berisiko lebih tinggi untuk mengalami pelbagai keadaan neurologi pada tahun pertama selepas jangkitan, kajian baru menunjukkan.

Komplikasi sedemikian termasuk strok, masalah kognitif dan ingatan, kemurungan, kebimbangan dan sakit kepala migrain, menurut analisis komprehensif data kesihatan persekutuan oleh penyelidik di Sekolah Perubatan Universiti Washington di St. Louis dan sistem Penjagaan Kesihatan St. Louis Hal Ehwal Veteran.

Selain itu, otak selepas COVID dikaitkan dengan gangguan pergerakan, daripada gegaran dan pengecutan otot tanpa disengajakan kepada sawan epilepsi, keabnormalan pendengaran dan penglihatan, dan kesukaran keseimbangan dan koordinasi serta gejala lain yang serupa dengan apa yang dialami dengan penyakit Parkinson.

Penemuan diterbitkan pada 22 September dalam Perubatan Alam Semulajadi.

“Kajian kami menyediakan penilaian menyeluruh tentang akibat neurologi jangka panjang COVID-19,” kata pengarang kanan Ziyad Al-Aly, MD, ahli epidemiologi klinikal di Universiti Washington.

“Kajian lepas telah mengkaji set hasil neurologi yang lebih sempit, kebanyakannya pada pesakit yang dimasukkan ke hospital. Kami menilai 44 otak dan gangguan neurologi lain di kalangan pesakit yang tidak dirawat di hospital dan dimasukkan ke hospital, termasuk mereka yang dimasukkan ke unit rawatan rapi.

“Hasilnya menunjukkan kesan jangka panjang yang dahsyat daripada COVID-19. Ini adalah sebahagian daripada COVID yang panjang. Virus ini tidak selalunya jinak seperti yang difikirkan oleh sesetengah orang.”

Secara keseluruhannya, COVID-19 telah menyumbang kepada lebih 40 juta kes baharu gangguan saraf di seluruh dunia, kata Al-Aly.

Selain daripada mempunyai jangkitan COVID, faktor risiko khusus untuk masalah neurologi jangka panjang adalah terhad.

“Kami melihat masalah otak pada individu yang sihat sebelum ini dan mereka yang mempunyai jangkitan ringan,” kata Al-Aly. “Tidak kira anda muda atau tua, perempuan atau lelaki, atau apa bangsa anda. Tidak kira sama ada anda merokok atau tidak, atau jika anda mempunyai tabiat atau keadaan tidak sihat yang lain.”

Beberapa orang dalam kajian itu telah divaksinasi untuk COVID-19 kerana vaksin itu belum tersedia secara meluas dalam tempoh masa kajian, dari Mac 2020 hingga awal Januari 2021. Data itu juga mendahului varian delta, omicron dan COVID yang lain.

Kajian terdahulu dalam Perubatan Alam Semulajadi diketuai oleh Al-Aly mendapati bahawa vaksin mengurangkan sedikit—kira-kira 20%—risiko masalah otak jangka panjang.

“Adalah penting untuk mendapatkan vaksin tetapi juga penting untuk memahami bahawa mereka tidak menawarkan perlindungan lengkap terhadap gangguan neurologi jangka panjang ini,” kata Al-Aly.

Para penyelidik menganalisis kira-kira 14 juta rekod perubatan yang tidak dikenal pasti dalam pangkalan data yang diselenggara oleh Jabatan Hal Ehwal Veteran AS, sistem penjagaan kesihatan bersepadu terbesar di negara ini. Pesakit termasuk semua peringkat umur, kaum dan jantina.

Mereka mencipta set data terkawal 154,000 orang yang telah diuji positif untuk COVID-19 sejak 1 Mac 2020, hingga 15 Januari 2021, dan yang telah terselamat dalam 30 hari pertama selepas jangkitan.

Pemodelan statistik digunakan untuk membandingkan hasil neurologi dalam set data COVID-19 dengan dua kumpulan lain orang yang tidak dijangkiti virus: kumpulan kawalan lebih daripada 5.6 juta pesakit yang tidak mempunyai COVID-19 dalam tempoh masa yang sama; dan kumpulan kawalan lebih daripada 5.8 juta orang dari Mac 2018 hingga 31 Disember 2019, lama sebelum virus itu menjangkiti dan membunuh berjuta-juta orang di seluruh dunia.

Para penyelidik memeriksa kesihatan otak dalam tempoh setahun. Keadaan neurologi berlaku dalam 7% lebih ramai orang dengan COVID-19 berbanding mereka yang tidak dijangkiti virus itu. Mengekstrapolasi peratusan ini berdasarkan bilangan kes COVID-19 di AS, yang diterjemahkan kepada kira-kira 6.6 juta orang yang mengalami gangguan otak yang berkaitan dengan virus itu.

Masalah ingatan—secara bahasa biasa dipanggil kabus otak—adalah salah satu simptom COVID yang berkaitan dengan otak yang paling biasa. Berbanding dengan kumpulan kawalan, orang yang dijangkiti virus itu berada pada peningkatan risiko 77% untuk mengalami masalah ingatan.

“Masalah ini diselesaikan dalam sesetengah orang tetapi berterusan dalam banyak orang lain,” kata Al-Aly. “Pada ketika ini, bahagian orang yang menjadi lebih baik berbanding mereka yang mempunyai masalah berpanjangan tidak diketahui.”

Menariknya, para penyelidik mencatat peningkatan risiko penyakit Alzheimer di kalangan mereka yang dijangkiti virus itu. Terdapat dua lagi kes Alzheimer bagi setiap 1,000 orang dengan COVID-19 berbanding kumpulan kawalan.

“Tidak mungkin seseorang yang telah menghidap COVID-19 akan mendapat Alzheimer secara tiba-tiba,” kata Al-Aly.

“Alzheimer mengambil masa bertahun-tahun untuk menjelma. Tetapi apa yang kami syak sedang berlaku ialah orang yang mempunyai kecenderungan kepada Alzheimer mungkin ditolak oleh COVID, bermakna mereka berada di landasan yang lebih pantas untuk mengembangkan penyakit itu. Ia jarang berlaku tetapi membimbangkan.”

Juga berbanding kumpulan kawalan, orang yang mempunyai virus itu adalah 50% lebih berkemungkinan mengalami strok iskemia, yang menyerang apabila bekuan darah atau halangan lain menghalang keupayaan arteri untuk membekalkan darah dan oksigen ke otak.

Strok iskemia menyumbang sebahagian besar daripada semua strok, dan boleh menyebabkan kesukaran bercakap, kekeliruan kognitif, masalah penglihatan, kehilangan rasa pada sebelah badan, kerosakan otak kekal, lumpuh dan kematian.

Analisis komprehensif data persekutuan oleh penyelidik di Washington University School of Medicine di St. Louis menunjukkan orang yang pernah menghidap COVID-19 berisiko tinggi untuk mengalami keadaan neurologi dalam tahun pertama selepas jangkitan. Gangguan pergerakan, masalah ingatan, strok dan sawan adalah antara komplikasi. Kredit: Sara Moser/Pusat Perubatan Universiti Washington

“Terdapat beberapa kajian oleh penyelidik lain yang telah menunjukkan, pada tikus dan manusia, bahawa SARS-CoV-2 boleh menyerang lapisan saluran darah dan kemudian mencetuskan strok atau sawan,” kata Al-Aly. “Ia membantu menjelaskan bagaimana seseorang yang tiada faktor risiko tiba-tiba boleh diserang strok.”

Secara keseluruhan, berbanding mereka yang tidak dijangkiti, orang yang mempunyai COVID-19 adalah 80% lebih berkemungkinan mengalami epilepsi atau sawan, 43% lebih berkemungkinan mengalami gangguan kesihatan mental seperti kebimbangan atau kemurungan, 35% lebih berkemungkinan mengalami sakit kepala ringan hingga teruk. , dan 42% lebih berkemungkinan menghadapi gangguan pergerakan. Yang terakhir termasuk pengecutan otot secara tidak sengaja, gegaran dan gejala seperti Parkinson yang lain.

Lihat juga

Ini menunjukkan peta sinaps

Penghidap COVID-19 juga 30% lebih berkemungkinan mengalami masalah mata seperti penglihatan kabur, kekeringan dan keradangan retina; dan mereka 22% lebih berkemungkinan mengalami gangguan pendengaran seperti tinnitus, atau deringan di telinga.

“Kajian kami menambah kepada bukti yang semakin meningkat ini dengan menyediakan akaun komprehensif tentang akibat neurologi COVID-19 satu tahun selepas jangkitan,” kata Al-Aly.

Kesan COVID yang panjang pada otak dan sistem lain menekankan keperluan kerajaan dan sistem kesihatan untuk membangunkan dasar, dan kesihatan awam dan strategi pencegahan untuk mengurus wabak yang sedang berlaku dan merangka rancangan untuk dunia pasca COVID, kata Al-Aly.

“Memandangkan skala besar pandemik, menghadapi cabaran ini memerlukan segera dan diselaraskan-tetapi, setakat ini, tiada strategi tindak balas global, nasional dan serantau,” katanya.

Mengenai neurologi dan berita penyelidikan COVID-19 ini

Pengarang: Pejabat Akhbar
Sumber: WUSTL
Hubungi: Pejabat Akhbar – WUSTL
Imej: Imej itu dikreditkan kepada Sara Moser/Washington University School of Medicine

Penyelidikan Asal: Buka akses.
Hasil neurologi jangka panjang COVID-19” oleh Ziyad Al-Aly et al. Perubatan Alam


Abstrak

Hasil neurologi jangka panjang COVID-19

Manifestasi neurologi akut COVID-19 dicirikan dengan baik, tetapi penilaian menyeluruh terhadap sekuela neurologi pasca akut pada 1 tahun belum dilakukan.

Di sini kami menggunakan pangkalan data penjagaan kesihatan nasional Jabatan Hal Ehwal Veteran AS untuk membina kohort 154,068 individu dengan COVID-19, 5,638,795 kawalan kontemporari dan 5,859,621 kawalan sejarah; kami menggunakan pemberat kebarangkalian songsang untuk mengimbangi kohort, dan menganggarkan risiko dan beban gangguan neurologi kejadian pada 12 bulan selepas jangkitan akut SARS-CoV-2.

Keputusan kami menunjukkan bahawa dalam fasa postakut COVID-19, terdapat peningkatan risiko pelbagai sekuela neurologi kejadian termasuk strok iskemia dan hemoragik, gangguan kognisi dan ingatan, gangguan sistem saraf periferi, gangguan episod (contohnya, migrain dan sawan) , gangguan ekstrapiramidal dan pergerakan, gangguan kesihatan mental, gangguan muskuloskeletal, gangguan deria, sindrom Guillain-Barré, dan ensefalitis atau ensefalopati.

Kami menganggarkan bahawa nisbah bahaya mana-mana sekuel neurologi ialah 1.42 (95% selang keyakinan 1.38, 1.47) dan beban 70.69 (95% selang keyakinan 63.54, 78.01) setiap 1,000 orang pada 12 bulan. Risiko dan beban telah meningkat walaupun pada orang yang tidak memerlukan kemasukan ke hospital semasa COVID-19 akut. Had termasuk kohort yang kebanyakannya terdiri daripada lelaki kulit putih.

Secara keseluruhan, keputusan kami memberikan bukti peningkatan risiko gangguan neurologi jangka panjang pada orang yang mempunyai COVID-19.

We want to say thanks to the author of this post for this remarkable web content

Jangkitan COVID-19 Meningkatkan Risiko Masalah Otak Jangka Panjang – Berita Neurosains


Discover our social media accounts as well as the other related pageshttps://paw6.info/related-pages/