Jangkitan COVID-19 Meningkatkan Risiko Masalah Otak Jangka Panjang: Strok, Kemurungan, Kebimbangan, Migrain

Oleh

Orang yang pernah menghidap COVID-19 berisiko tinggi untuk mengalami keadaan neurologi dalam tahun pertama selepas jangkitan, menurut analisis terperinci data persekutuan oleh penyelidik di Washington University School of Medicine di St. Louis. Gangguan pergerakan, masalah ingatan, strok, dan sawan adalah antara komplikasi. Kredit: Sara Moser/Pusat Perubatan Universiti Washington

Strok, sawan, ingatan dan gangguan pergerakan adalah antara masalah yang timbul pada tahun pertama selepas jangkitan.

Jika anda pernah COVID-19, ia mungkin masih mengganggu otak anda. Menurut penyelidikan baru, mereka yang telah dijangkiti dengan SARS-CoV-2 virus mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk membangunkan pelbagai keadaan neurologi pada tahun pertama selepas jangkitan. Analisis komprehensif data kesihatan persekutuan mendedahkan bahawa komplikasi tersebut termasuk strok, masalah kognitif dan ingatan, kebimbangan, kemurungan, dan sakit kepala migrain.

“Kajian kami menyediakan penilaian komprehensif tentang akibat neurologi jangka panjang COVID-19.” — Ziyad Al-Aly, MD

Di samping itu, otak selepas COVID dikaitkan dengan gangguan pergerakan, daripada gegaran dan pengecutan otot yang tidak disengajakan kepada sawan epilepsi, kesukaran keseimbangan dan koordinasi, dan keabnormalan pendengaran dan penglihatan serta gejala lain yang serupa dengan apa yang dialami dengan penyakit Parkinson.

Penemuan itu, oleh penyelidik di Washington University School of Medicine di St. Louis dan sistem Penjagaan Kesihatan Hal Ehwal Veteran St. Louis, diterbitkan pada 22 September dalam jurnal Perubatan Alam.

“Kajian kami menyediakan penilaian menyeluruh tentang akibat neurologi jangka panjang COVID-19,” kata pengarang kanan Ziyad Al-Aly, MD, ahli epidemiologi klinikal di Universiti Washington. “Kajian lepas telah mengkaji set hasil neurologi yang lebih sempit, kebanyakannya pada pesakit yang dimasukkan ke hospital. Kami menilai 44 otak dan gangguan neurologi lain di kalangan pesakit yang tidak dirawat di hospital dan dimasukkan ke hospital, termasuk mereka yang dimasukkan ke unit rawatan rapi. Hasilnya menunjukkan kesan jangka panjang yang memusnahkan COVID-19. Ini adalah sebahagian daripada COVID yang panjang. Virus ini tidak selalunya jinak seperti yang difikirkan oleh sesetengah orang.”

Al-Aly berkata secara keseluruhannya, COVID-19 telah menyumbang kepada lebih 40 juta kes baharu gangguan saraf di seluruh dunia.

Otak COVID Panjang

Analisis komprehensif data persekutuan oleh penyelidik di Washington University School of Medicine di St. Louis menunjukkan orang yang pernah menghidap COVID-19 berisiko tinggi untuk mengalami keadaan neurologi dalam tahun pertama selepas jangkitan. Gangguan pergerakan, masalah ingatan, strok, dan sawan adalah antara komplikasi. Kredit: Sara Moser/Pusat Perubatan Universiti Washington

Selain daripada mempunyai jangkitan COVID-19, faktor risiko khusus untuk masalah neurologi jangka panjang adalah kurang. “Kami melihat masalah otak pada individu yang sihat sebelum ini dan mereka yang mempunyai jangkitan ringan,” kata Al-Aly. “Tidak kira anda muda atau tua, perempuan atau lelaki, atau apa bangsa anda. Tidak kira sama ada anda merokok atau tidak, atau jika anda mempunyai tabiat atau keadaan tidak sihat yang lain.”

Sangat sedikit daripada peserta kajian telah diberi vaksin untuk COVID-19. Ini kerana vaksin belum tersedia secara meluas dalam tempoh masa kajian, yang berlangsung dari Mac 2020 hingga awal Januari 2021. Terutamanya, data itu juga mendahului varian delta, omicron dan COVID yang lain.

“Secara keseluruhannya, COVID-19 telah menyumbang kepada lebih 40 juta kes baharu gangguan saraf di seluruh dunia.”

A sebelumnya belajar diketuai oleh Al-Aly yang diterbitkan dalam Perubatan Alam mendapati bahawa vaksin mengurangkan sedikit – kira-kira 20% – risiko masalah otak jangka panjang. “Adalah penting untuk mendapatkan vaksin tetapi juga penting untuk memahami bahawa mereka tidak menawarkan perlindungan lengkap terhadap gangguan neurologi jangka panjang ini,” kata Al-Aly.

Para saintis menganalisis kira-kira 14 juta rekod perubatan yang tidak dikenal pasti dalam pangkalan data yang diselenggara oleh Jabatan Hal Ehwal Veteran AS. Ia adalah sistem penjagaan kesihatan bersepadu terbesar di negara ini, dan pesakit termasuk semua peringkat umur, kaum dan jantina.

Seterusnya, pasukan penyelidik mencipta set data terkawal 154,000 orang yang telah diuji positif untuk COVID-19 sejak 1 Mac 2020, hingga 15 Januari 2021, dan yang terselamat dalam 30 hari pertama selepas jangkitan. Hasil neurologi dalam set data COVID-19 dibandingkan menggunakan pemodelan statistik dengan dua kumpulan lain orang yang tidak dijangkiti virus: kumpulan kawalan lebih daripada 5.6 juta pesakit yang tidak mempunyai COVID-19 dalam tempoh masa yang sama; dan kumpulan kawalan lebih daripada 5.8 juta orang dari Mac 2018 hingga 31 Disember 2019, sebelum wabak yang menyebabkan berjuta-juta di seluruh dunia dijangkiti dan dibunuh oleh virus SARS-CoV-2.

Ziyad Al-Aly, MD

Ziyad Al-Aly, MD, telah mengetuai pelbagai kajian tentang COVID yang lama sebagai ahli epidemiologi klinikal di Washington University School of Medicine di St. Louis dan sistem Penjagaan Kesihatan St. Louis Hal Ehwal Veteran. Penyelidikannya telah merangkumi kesan buruk virus pada jantung, buah pinggang, dan kesihatan mental. Kredit: Matt Miller/Pusat Perubatan Universiti Washington

Kesihatan otak dianalisis oleh saintis dalam tempoh setahun. Berbanding dengan mereka yang tidak dijangkiti virus, keadaan neurologi adalah 7% lebih biasa pada orang yang mempunyai COVID-19. Mengekstrapolasi peratusan ini berdasarkan bilangan kes COVID-19 di AS diterjemahkan kepada kira-kira 6.6 juta orang yang mengalami gangguan otak yang dikaitkan dengan virus SARS-CoV-2.

Salah satu simptom COVID yang berkaitan dengan otak yang paling biasa ialah masalah ingatan – dalam bahasa sehari-hari dipanggil kabus otak. Orang yang dijangkiti virus itu berada pada 77% peningkatan risiko mengalami masalah ingatan berbanding mereka dalam kumpulan kawalan. “Masalah ini diselesaikan dalam sesetengah orang tetapi berterusan dalam banyak orang lain,” kata Al-Aly. “Pada ketika ini, bahagian orang yang menjadi lebih baik berbanding mereka yang mempunyai masalah berpanjangan tidak diketahui.”

Menariknya, pasukan penyelidik mencatat peningkatan risiko Alzheimer penyakit di kalangan mereka yang dijangkiti virus. Berbanding dengan kumpulan kawalan, terdapat dua lagi kes Alzheimer bagi setiap 1,000 orang dengan COVID-19. “Tidak mungkin seseorang yang telah menghidap COVID-19 akan mendapat Alzheimer secara tiba-tiba,” kata Al-Aly. “Alzheimer mengambil masa bertahun-tahun untuk menjelma. Tetapi apa yang kami syak sedang berlaku ialah orang yang mempunyai kecenderungan kepada Alzheimer mungkin ditolak oleh COVID, bermakna mereka berada di landasan yang lebih pantas untuk mengembangkan penyakit itu. Ia jarang berlaku tetapi membimbangkan.”

Juga, orang yang mempunyai virus itu adalah 50% lebih berkemungkinan mengalami strok iskemia berbanding kumpulan kawalan. Ini adalah apabila bekuan darah atau halangan lain menghalang keupayaan arteri untuk membekalkan darah dan oksigen ke otak. Strok iskemia menyumbang sebahagian besar daripada semua strok, dan boleh menyebabkan kesukaran bercakap, masalah penglihatan, kekeliruan kognitif, kehilangan rasa pada sebelah badan, lumpuh, kerosakan otak kekal dan kematian.

“Terdapat beberapa kajian oleh penyelidik lain yang menunjukkan, pada tikus dan manusia, bahawa SARS-CoV-2 boleh menyerang lapisan saluran darah dan kemudian mencetuskan strok atau sawan,” kata Al-Aly. “Ia membantu menjelaskan bagaimana seseorang yang tiada faktor risiko tiba-tiba boleh diserang strok.”

Secara keseluruhan, berbanding mereka yang tidak dijangkiti, orang yang mempunyai COVID-19 adalah 80% lebih berkemungkinan menghidap epilepsi atau sawan, 43% lebih berkemungkinan untuk berkembang gangguan kesihatan mental seperti kebimbangan atau kemurungan, dan 35% lebih berkemungkinan mengalami sakit kepala yang ringan hingga teruk. Mereka juga 42% lebih berkemungkinan menghadapi gangguan pergerakan, yang termasuk pengecutan otot secara tidak sengaja, gegaran dan gejala seperti Parkinson yang lain.

Penghidap COVID-19 juga 30% lebih berkemungkinan mengalami masalah mata seperti penglihatan kabur, kekeringan dan keradangan retina. Mereka juga 22% lebih berkemungkinan mengalami gangguan pendengaran seperti tinnitus, atau deringan di telinga.

“Kajian kami menambah kepada bukti yang semakin meningkat ini dengan menyediakan akaun komprehensif tentang akibat neurologi COVID-19 satu tahun selepas jangkitan,” kata Al-Aly.

Kesan COVID yang panjang pada otak dan sistem lain menekankan keperluan kerajaan dan sistem kesihatan untuk membangunkan dasar, dan kesihatan awam dan strategi pencegahan untuk mengurus wabak yang sedang berlaku dan merangka rancangan untuk dunia pasca COVID, kata Al-Aly. “Memandangkan skala besar pandemik, menghadapi cabaran ini memerlukan segera dan diselaraskan – tetapi, setakat ini, tidak ada – strategi tindak balas global, nasional dan serantau,” katanya.

Rujukan: “Hasil neurologi jangka panjang COVID-19” oleh Evan Xu, Yan Xie dan Ziyad Al-Aly, 22 September 2022, Perubatan Alam.
DOI: 10.1038/s41591-022-02001-z

Penyelidikan ini dibiayai oleh Jabatan Hal Ehwal Veteran AS; Persatuan Nefrologi Amerika; dan KidneyCure. Data yang menyokong dapatan kajian ini boleh didapati daripada Jabatan Hal Ehwal Veteran AS. Data VA disediakan secara percuma kepada penyelidik di belakang tembok api VA dengan protokol kajian VA yang diluluskan.

We want to thank the author of this post for this remarkable material

Jangkitan COVID-19 Meningkatkan Risiko Masalah Otak Jangka Panjang: Strok, Kemurungan, Kebimbangan, Migrain


You can find our social media profiles and other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/