Jantung Manusia Boleh Membaiki Sendiri, Dan Kini Kita Tahu Sel Mana Yang Penting Untuknya

Badan kita agak bijak dalam pembaikan diri, dan saintis telah mengkaji secara terperinci cara jantung menampal dirinya selepas serangan jantung (infarksi miokardium). Mereka berharap dapat mencari petunjuk yang boleh membawa kepada rawatan yang lebih baik untuk masalah kardiovaskular.

Penyelidikan baru telah mendedahkan bahawa tindak balas imun badan dan sistem limfa (sebahagian daripada sistem imun) adalah penting dalam cara jantung membaiki dirinya selepas serangan jantung telah menyebabkan kerosakan pada otot jantung.

Kunci kepada kajian itu ialah penemuan peranan yang dimainkan oleh makrofaj, sel pakar yang boleh memusnahkan bakteria atau memulakan tindak balas keradangan yang membantu. Sebagai responden pertama di tempat kejadian selepas serangan jantung, makrofaj ini menghasilkan jenis protein tertentu yang dipanggil VEGFC, lapor penyelidik.

“Kami mendapati bahawa makrofaj, atau sel imun yang bergegas ke jantung selepas serangan jantung untuk ‘memakan’ tisu yang rosak atau mati, juga mendorong faktor pertumbuhan endothelial vaskular C (VEGFC) yang mencetuskan pembentukan saluran limfa yang baru dan menggalakkan penyembuhan,” kata ahli patologi Edward Thorp dari Northwestern University di Illinois.

Para penyelidik huraikan ia sebagai senario Jekyll dan Hyde: makrofaj ‘baik’ yang menghasilkan VEGFC dan makrofaj ‘buruk’ tidak menghasilkan sebarang VEGFC tetapi menyebabkan tindak balas pro-radang yang boleh menyebabkan kemudaratan selanjutnya kepada jantung dan tisu sekeliling.

Agar jantung dapat membaiki dirinya sendiri sepenuhnya, sel-sel yang mati perlu dibersihkan – satu proses yang dikenali sebagai eferositosis yang makrofaj memainkan peranan penting. Mengkaji proses ini dalam sel dalam makmal dan pada tikus, pasukan menunjukkan cara yang jenis makrofaj penghasil VEGFC yang betul melakukan kerja pembaikan yang betul.

Kajian masa depan yang boleh dilihat seterusnya ialah cara meningkatkan bilangan makrofaj yang berguna dalam jantung dan mengurangkan bilangan – atau bahkan menghapuskan – makrofaj yang merosakkan, meningkatkan peluang pemulihan yang sihat.

“Cabaran kami sekarang ialah mencari jalan sama ada untuk mentadbir VEGFC atau memujuk makrofaj ini untuk mendorong lebih banyak VEGFC, untuk mempercepatkan proses pembaikan jantung,” kata Thorp.

Apabila orang terkena serangan jantung, mereka menjadi di risiko tinggi kegagalan jantung, di mana jantung menjadi tidak dapat meneruskan pengepaman darah ke seluruh badan. Risiko itu boleh dikurangkan dengan ubat-ubatan zaman moden seperti penyekat beta, tetapi ia masih ada.

Walaupun saintis terus meningkatkan pemahaman kita tentang bagaimana penyakit kardiovaskular disebabkan, dan bagaimana kita boleh mendiagnosis risiko masalah jantung lebih awal, kegagalan jantung terus membunuh ratusan ribu orang setahun. hanya di AS.

Kajian lanjut seperti ini akan menjelaskan lebih banyak proses biologi yang berlaku sebagai tindak balas kepada serangan jantung – terutamanya cara proses eferositosis digunakan untuk mencetuskan protein VEGFC yang diperlukan untuk pembaikan otot jantung.

“Kami sedang berusaha untuk memahami lebih lanjut tentang perkembangan kepada kegagalan jantung selepas serangan jantung, untuk campur tangan awal dan menetapkan semula kursus kepada pembaikan jantung,” kata ahli biologi vaskular Guillermo Oliver dari Universiti Barat Laut.

Penyelidikan telah diterbitkan dalam Jurnal Penyiasatan Klinikal.

We would love to say thanks to the writer of this short article for this incredible web content

Jantung Manusia Boleh Membaiki Sendiri, Dan Kini Kita Tahu Sel Mana Yang Penting Untuknya


Visit our social media accounts and also other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/