Jari kaki saya sakit, tetapi ia benar-benar kanser buah pinggang dan saya hanya mempunyai empat hari untuk hidup

Kira-kira lima tahun yang lalu, Richard Bernstein mula mengalami sakit misteri di jari kaki kanannya.

“Saya pergi ke podiatrist saya,” kata penduduk Montvale, NJ, 62 tahun kepada The Post. “Saya fikir saya telah patah jari kaki, tetapi dia tidak dapat menemui apa-apa yang salah dengannya.”

Dua tahun kemudian, rasa sakit menjalar ke buku lalinya, jadi dia berjumpa doktor perubatan sukan, yang menyangka dia mengalami stenosis — penyempitan ruang dalam tulang belakang yang kadangkala dirawat dengan terapi fizikal.

Sakit kaki dan buku lalinya berterusan, sedikit menjejaskan pergerakannya. Kemudian, pada Mac 2022, kaki kanannya membengkak dengan ketara. Dia pergi ke pengamal amnya, yang mengambil imbasan perut semasa pemeriksaannya. Doktor segera menghantarnya berjumpa Dr Michael Grasso, Pengarah Urologi di Hospital Phelpsyang menyampaikan beberapa berita yang meresahkan.

“Dia memberitahu saya saya mempunyai empat hari untuk hidup,” ingat Bernstein.

Richard Bernstein mengalami sakit kaki selama bertahun-tahun tetapi mengetahui ia adalah kanser buah pinggang apabila dia diberitahu dia mempunyai empat hari untuk hidup.
Imbasan CT Richard Bernstein pada batang tubuh mendedahkan tumor buah pinggangnya dan tumor trombus
Imbasan CT Bernstein pada batang tubuhnya, mendedahkan tumor buah pinggangnya dan tumor trombus.
Dengan hormat dari Northwell Health

Imbasan perut menunjukkan bahawa bapa kepada seorang anak yang sudah berkahwin mempunyai tumor barah buah pinggang yang besar dan tumor trombus yang telah membesar melalui vena renal dan memenuhi vena kava, yang merupakan vena utama yang mengalir ke jantung.

Grasso telah Bernstein dimasukkan ke Hospital Lenox Hill, jadi dia, bersama-sama dengan pakar bedah kardiotoraks Michael Hemli dan pakar bedah vaskular Alfio Carroccioboleh melakukan prosedur yang kompleks untuk membuang tumor.

Tetapi ujian praoperasi mendedahkan isu perubatan yang lebih mendesak. Dua daripada arteri koronari utama Bernstein telah disekat 99%, dan hatinya gagal kerana keganasan menghalang fungsinya.

Pakar Urologi Dr. Michael Grasso, pakar bedah kardiotoraks Dr. Jonathan Hemli dan pakar bedah vaskular Alfio Carroccio yang beroperasi di Bernstein dalam prosedur selama 12 jam
Pakar Urologi Dr. Michael Grasso, pakar bedah kardiotoraks Dr. Jonathan Hemli dan pakar bedah vaskular Alfio Carroccio yang beroperasi di Bernstein dalam prosedur selama 12 jam.
Kesihatan Northwell

“Dia berjalan di atas tali yang nipis,” kata Grasso kepada The Post. “Anda mempunyai dua situasi iaitu kehidupan berakhir dalam tempoh yang sangat singkat, berlaku serentak.”

Ketiga-tiga pakar bedah terpaksa membuang tumor dan melakukan pintasan. Prosedur itu mengambil masa hampir 12 jam dan merupakan sejenis simfoni perubatan.

Buah pinggang, tumor dan lemak sekeliling bersama-sama dengan tumor trombus dikeluarkan daripada Richard Bernstein
Buah pinggang, tumor dan lemak sekeliling bersama-sama dengan tumor trombus dikeluarkan dari Bernstein.
Kesihatan Northwell

Pertama, mereka perlu “mengawal peredaran” dengan menutup aliran darah tanpa membahayakan otak. Untuk mencapai matlamat ini, mereka menghubungkan Bernstein ke mesin paru-paru dan jantung yang menyejukkan badan hingga 18 darjah.

“Kita tidak boleh hanya membuka vena cava dan mengeluarkan bekuan itu dan menutupnya semula kerana pendarahannya sangat banyak,” kata Hemli. “Kami mahu menghentikan peredaran sepenuhnya.”

Semasa mayat itu menjalani proses penyejukan selama dua jam, Hemli dan pasukannya melakukan pintasan koronari. Kemudian mereka bertiga pergi membuang buah pinggang dan tumor.

“Kami membuka vena cava, dan mereka membuka jantung di sebelah kanan [and] membebaskan tumor. Saya membebaskannya dari bawah, menarik ular itu keluar dan mereka membetulkan vena cava dan mula memanaskannya semula,” kata Grasso.

“Ular” – iaitu tumor dan tumor trombus – yang dirujuknya berukuran kira-kira satu kaki panjang dan beratnya hampir 2.5 paun.

Richard Bernstein bersama isterinya Ann dan anak perempuan Emma
Bernstein bersama isterinya Ann dan anak perempuannya Emma.
Dengan hormat dari Richard Bernstein

“Saya tidak boleh mengatakan saya menyedari sepenuhnya kerumitan apabila saya masuk, walaupun Grasso memberitahu saya ia adalah kompleks. Tidak banyak yang boleh saya lakukan mengenainya dan [that attitude] membantu saya,” kata Bernstein.

Menurut Grasso, kesakitan itu nyata di kaki, buku lali dan kaki Bernstein kerana terdapat penyumbatan vena.

“Vena cava sedang terhalang. Terdapat tekanan pada bahagian bawahnya,” kata Grasso.

Kanser buah pinggang terkenal lewat, apabila tumor telah berkembang. Tanda-tandanya boleh menjadi samar-samar, seperti sakit belakang, walaupun air kencing dalam darah adalah petunjuk lain.

Bernstein berkata dia mempunyai benjolan kecil di dadanya yang ditolak oleh doktornya. Namun, dia berasa bertuah.

“Sekiranya seluruh kaki saya tidak membengkak, saya pasti akan mati,” kata Bernstein, yang selepas pembedahan dibius selama kira-kira tiga hari. Selepas seminggu, dia meninggalkan Lenox Hill untuk menjalani pemulihan di Hospital Phelps, di mana dia membina kekuatannya. Dia kini berjalan tanpa bantuan dan perlahan-lahan memperoleh semula 30 paun yang hilang.

Doktor percaya mereka membuang semua kansernya, jadi dia tidak perlu menjalani sebarang rawatan tambahan. Fokusnya kini adalah untuk pulih daripada pembedahan yang sengit.

“Saya masih mengalami sedikit kabus,” kata Bernstein, yang kini memberitahu orang yang mengalami gejala samar-samar supaya tidak mengabaikannya.

“Tiada kesakitan yang serius sama sekali. Nasihat saya, jika ada yang tidak kena dan mereka tidak jumpa, jangan berputus asa mencari,” katanya. “Percayai perasaan anda tentang badan anda sendiri.”

We wish to say thanks to the author of this short article for this incredible content

Jari kaki saya sakit, tetapi ia benar-benar kanser buah pinggang dan saya hanya mempunyai empat hari untuk hidup


Our social media profiles here and additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/