Jawapan COVID yang panjang menjadi tumpuan, perlahan-lahan

Long COVID terus menawarkan lebih banyak soalan daripada jawapan 27 bulan selepas pandemik coronavirus, walaupun penyelidik perlahan-lahan mendapat pemahaman yang lebih baik.

Kesan jangka panjang daripada jangkitan SARS-CoV-2, yang lebih dikenali sebagai long COVID, telah menjadi topik lebih daripada 1,650 makalah yang diterbitkan di Perpustakaan Perubatan Negara sejak 2020.

Apabila ditanya tentang COVID yang lama, kebanyakan pakar perubatan akan menawarkan pengalaman dan/atau penyelidikan mereka dengan kaveat — lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengetahui dengan pasti.

“Kami benar-benar baru mula menyelesaikan perkara ini,” kata Dr Matthew Sims, pengarah penyelidikan penyakit berjangkit di Beaumont Health. “Ia rumit, ia mengelirukan. Sejujurnya, saya fikir kita akan mendapati bahawa COVID yang lama adalah jenis masalah yang sama yang kita lihat dengan perkara lain dan semua penyelidikan yang akhirnya akan dilakukan pada COVID yang lama, kerana ia adalah isu yang sangat besar, boleh membantu penyakit lain seperti fibromyalgia atau sindrom keletihan kronik, yang sangat sukar untuk diketahui sekarang. Kami tidak tahu.”

Walau bagaimanapun, penyelidik telah membuat beberapa kemajuan. Di bawah ialah beberapa soalan dan jawapan biasa yang berkaitan dengan COVID yang panjang.

Apakah COVID panjang?

Takrifan tipikal bagi COVID yang panjang ialah simptom jangka panjang daripada SARS-CoV-2 yang mungkin dialami beberapa minggu, bulan atau bahkan bertahun-tahun selepas jangkitan primer.

Bagi gejala tertentu yang berlarutan, ia berbeza-beza.

Baru-baru ini tinjauan yang dijalankan oleh Pusat Transformasi Kesihatan dan Penyelidikan (CHRT) di Universiti Michigan mendapati masalah pernafasan adalah simptom berterusan yang paling biasa, diikuti dengan kehilangan atau deria bau atau rasa yang herot, dan kebimbangan yang berlarutan, kemurungan atau masalah kesihatan mental yang lain.

Gejala biasa lain ialah gejala sistem saraf, masalah neurologi, diabetes, masalah jantung, kerosakan buah pinggang dan keletihan.

Tinjauan Cover Michigan ialah telefon pendapat umum dan tinjauan dalam talian yang merangkumi sampel rawak orang dewasa Michigan. Keputusannya dianalisis oleh kakitangan CHRT, yang mengatakan banyak penemuan mereka disokong oleh data nasional dan penyelidikan tambahan.

“Saya suka fikir ini adalah semacam puncak gunung es dengan COVID yang panjang, kerana segala-galanya tentang virus ini dan wabak ini dan penyakit ini sangat baru dan setiap hari kami masih mempelajari lebih banyak perkara,” kata Melissa Riba, pengarah penyelidikan dan penilaian di CHRT.

Pada Julai 2021, COVID yang lama menjadi hilang upaya di bawah Akta Orang Kurang Upaya Amerika. Penilaian secara individu diperlukan untuk menentukan sama ada keadaan COVID seseorang yang lama mengehadkan mereka dengan ketara.

Seberapa biasa ianya?

Tinjauan Cover Michigan mendapati lebih daripada satu daripada tiga Michigander yang melaporkan diagnosis COVID-19 mengenal pasti diri mereka sebagai pengangkut panjang COVID. Walaupun saiz sampel adalah terhad — 138 individu dengan COVID, di mana 48 daripadanya melaporkan COVID yang lama — ia sepadan atau mengikuti trend yang terdapat dalam kajian lain.

Meregangkan secara global, Sekolah Kesihatan Awam Universiti Michigan menganalisis 50 kajian dan lebih daripada 1.6 juta orang dan mendapati prevalens COVID yang lama adalah sekitar 43%.

“Dengan kadar keseluruhan, jika anda melihat kebanyakan literatur, ia biasanya berada dalam julat antara 25% dan 43%, dengan kebanyakan sumber berada dalam julat yang lebih sempit antara seperti 30% hingga 35%,” kata Jonathan Tsao , seorang pengurus projek di CHRT.

Masih belum jelas demografi yang lebih atau kurang terdedah kepada COVID yang lama, walaupun penyelidik mendapat kejelasan tentang isu itu.

“Faktor risiko untuk mendapat COVID yang lama agak serupa dengan mereka yang berisiko tinggi untuk penyakit yang teruk,” kata Dr. Liam Sullivan, pakar penyakit berjangkit di Spectrum Health. “Maksudnya, terdapat ramai orang yang mempunyai kes COVID yang ringan yang mempunyai masalah dengan COVID yang lama juga. Jadi itu belum benar-benar dinyatakan sepenuhnya lagi.”

Kajian Sweden terhadap lebih 205,000 pesakit COVID mendapati bahawa 32% daripada mereka yang dimasukkan ke ICU mengalami COVID yang lama. Itu dibandingkan dengan 6% daripada mereka yang dimasukkan ke hospital tetapi tidak dimasukkan ke dalam rawatan rapi, dan 1% daripada pesakit luar.

Kumpulan lain yang telah melaporkan tahap COVID yang tidak seimbang adalah wanita, individu 40 hingga 54, dan orang yang mempunyai keadaan sedia ada, menurut kajian 2021 yang dijalankan di California dan diterbitkan oleh CDC.

Di Michigan, CHRT mendapati wanita empat kali lebih mungkin melaporkan COVID yang lama, dan pesakit kencing manis dua kali lebih berkemungkinan, berbanding rakan sejawat mereka.

Adakah vaksin menawarkan perlindungan terhadap COVID yang berpanjangan?

Kajian yang diterbitkan bulan lepas di Perubatan Alam Semulajadi menggunakan rekod kesihatan Hal Ehwal Veteran 2021 untuk menilai potensi perlindungan akibat vaksin terhadap COVID yang berpanjangan. Kajian St. Louis, Missouri menentukan vaksinasi COVID mengurangkan risiko COVID lama sebanyak kira-kira 15%.

Ia adalah salah satu, jika bukan yang terbesar, kajian setakat ini. Penyelidik melihat rekod daripada 34,000 orang yang diberi vaksin dengan jangkitan terobosan, 113,000 orang yang tidak divaksinasi yang mendapat COVID, dan lebih daripada 13 juta orang yang tidak mendapat COVID.

Kajian itu mendedahkan tiada perbezaan dalam gejala berlarutan tertentu atau keterukan gejala.

Dr. Sullivan berkata anda perlu berhati-hati mengekstrapolasi keputusan tersebut kepada populasi umum bagaimanapun, apabila populasi kajian adalah veteran dengan purata umur 60-an dengan faktor risiko asas.

“Mendapat vaksin tidak menghapuskan risiko anda untuk COVID yang lama,” katanya. “Anda masih mempunyai risiko untuk COVID yang lama; Apa yang mula menjadi jelas adalah risikonya mungkin lebih rendah dan orang ramai tidak mendapat COVID lama yang teruk, tetapi soalan itu masih perlu dijawab dengan lebih lengkap.”

Sullivan berkata beliau menjangkakan hasil kajian yang lebih besar yang dijalankan oleh CDC dan beberapa universiti rakan kongsi untuk mentakrif dan memahami skop COVID yang panjang.

Apakah kesan ekonomi COVID yang lama?

Tinjauan Cover Michigan terbaharu mendapati pengangkut lama berkemungkinan berada dalam keadaan kewangan yang lebih teruk berbanding setahun yang lalu, berbanding mereka yang pulih daripada COVID dan mereka yang tidak pernah dijangkiti.

Oleh kerana pengangkut yang lama mungkin tidak dapat berfungsi pada kapasiti pra-COVID mereka, mereka lebih berkemungkinan mengambil cuti perubatan yang lebih lama, mengurangkan waktu bekerja, mengurangkan gaji atau berhenti kerja, kata penyelidik.

Seorang warganegara tinjauan daripada lebih 1,000 pesakit COVID mendapati bahawa 44% pekerja yang mengalami COVID yang lama mengurangkan waktu kerja mingguan mereka. Majoriti responden berkata mereka perlu mengambil cuti perubatan kerana gejala COVID yang lama.

Penyelidik yang menganalisis data COVID yang panjang di Michigan berkata terdapat keperluan untuk kajian lanjut tentang kesan usaha seluruh negeri untuk membantu pengangkut panjang. Mereka mengesyorkan:

  • Penyelidikan lanjut untuk memahami kesan kesihatan dan ekonomi akibat COVID yang lama di Michigan, serta program pembiayaan;
  • Pembangunan program pembiayaan, dasar dan pendekatan untuk memperkukuh sumber penjagaan klinikal sedia ada untuk pengangkut lama;
  • Organisasi perkongsian rentas sektor untuk menangani kesan COVID yang berpanjangan di seluruh negeri.

Dengan menerbitkan hasil tinjauannya, penyelidik CHRT berkata mereka berharap dapat meningkatkan kesedaran di kalangan penggubal undang-undang dan pemimpin perniagaan tentang kelaziman pengangkut lama, serta individu yang menderita dan berasa seperti mereka bersendirian dengan gejala jangka panjang mereka.

“Kami mahu menaikkan penggera, menaikkan bendera untuk berkata ‘hei, ini berpotensi menjadi dan boleh menjadi masalah yang sangat besar untuk penggubal dasar, untuk negeri, untuk ekonomi, untuk sistem penjagaan kesihatan dan kita perlu menjadi disediakan,” kata Riba.

Jika anda mempunyai sebarang soalan COVID-19 yang ingin anda jawab, sila serahkan soalan tersebut covidquestions@mlive.com untuk dipertimbangkan untuk pelaporan MLive masa hadapan.

Baca lebih lanjut di MLive:

11 daerah di UP, utara Michigan mempunyai tahap COVID-19 yang tinggi; CDC berkata, mengesyorkan topeng

Terapeutik COVID menjadi lebih biasa: Data COVID Michigan untuk Khamis, 16 Jun

Penasihat FDA mengesyorkan vaksinasi kanak-kanak di bawah umur 5 tahun terhadap COVID

Vaksin COVID Novavax yang lebih tradisional boleh mengatasi keraguan, kata doktor

We want to give thanks to the writer of this post for this amazing content

Jawapan COVID yang panjang menjadi tumpuan, perlahan-lahan


Check out our social media accounts as well as other related pageshttps://paw6.info/related-pages/