Jenis Darah Anda Boleh Meramalkan Risiko Anda Menghidap Strok Sebelum Umur 60 – Berita Neurosains

Ringkasan: Orang yang mempunyai kumpulan darah jenis A lebih berkemungkinan mengalami strok sebelum umur 60 tahun berbanding mereka yang mempunyai jenis darah O yang paling biasa, satu kajian baru melaporkan.

Sumber: Universiti Maryland

Jenis darah seseorang mungkin dikaitkan dengan risiko mereka mengalami strok awal, menurut analisis meta baru yang diketuai oleh penyelidik Sekolah Perubatan Universiti Maryland (UMSOM).

Penemuan diterbitkan hari ini dalam jurnal Neurologi.

Meta-analisis termasuk semua data yang tersedia daripada kajian genetik yang memfokuskan pada strok iskemia, yang disebabkan oleh penyumbatan aliran darah ke otak, yang berlaku pada orang dewasa yang lebih muda di bawah umur 60 tahun.

“Jumlah penghidap strok awal semakin meningkat. Mereka ini lebih berkemungkinan meninggal dunia akibat peristiwa yang mengancam nyawa, dan mereka yang terselamat berpotensi menghadapi dekad kurang upaya. Walaupun begitu, terdapat sedikit kajian mengenai punca strok awal,” kata penyelidik utama bersama kajian Steven J. Kittner, MD, MPH, Profesor Neurologi di UMSOM dan pakar neurologi dengan Pusat Perubatan Universiti Maryland.

Beliau dan rakan-rakannya menjalankan kajian itu dengan melakukan meta-analisis 48 kajian mengenai genetik dan strok iskemia yang merangkumi 17,000 pesakit strok dan hampir 600,000 kawalan sihat yang tidak pernah mengalami strok.

Mereka kemudian melihat semua kromosom yang dikumpul untuk mengenal pasti varian genetik yang dikaitkan dengan strok dan menemui hubungan antara strok awal – berlaku sebelum umur 60 tahun – dan kawasan kromosom yang merangkumi gen yang menentukan sama ada jenis darah adalah A, AB , B atau O.

Kajian mendapati bahawa orang yang menghidap strok awal lebih berkemungkinan mempunyai jenis darah A dan kurang berkemungkinan mempunyai jenis darah O (jenis darah yang paling biasa) – berbanding dengan orang yang menghidap strok lewat dan orang yang tidak pernah mengalami strok. Kedua-dua strok awal dan lewat juga lebih berkemungkinan mempunyai jenis darah B berbanding kawalan.

Selepas menyesuaikan diri untuk jantina dan faktor lain, penyelidik mendapati mereka yang mempunyai jenis darah A mempunyai risiko 16 peratus lebih tinggi untuk mendapat strok awal berbanding orang yang mempunyai jenis darah lain. Mereka yang mempunyai golongan darah O mempunyai risiko 12 peratus lebih rendah mendapat strok berbanding orang yang mempunyai jenis darah lain.

“Meta-analisis kami melihat profil genetik orang ramai dan mendapati persatuan antara jenis darah dan risiko strok awal. Perkaitan jenis darah dengan strok yang timbul kemudiannya adalah lebih lemah daripada yang kami temui dengan strok awal,” kata penyelidik utama bersama kajian Braxton D. Mitchell, PhD, MPH, Profesor Perubatan di UMSOM.

Para penyelidik menekankan bahawa peningkatan risiko adalah sangat sederhana dan bahawa mereka yang mempunyai darah jenis A tidak perlu risau tentang mengalami strok awal atau terlibat dalam pemeriksaan tambahan atau ujian perubatan berdasarkan penemuan ini.

Para penyelidik menekankan bahawa peningkatan risiko adalah sangat sederhana dan bahawa mereka yang mempunyai darah jenis A tidak perlu risau tentang mengalami strok awal atau terlibat dalam pemeriksaan tambahan atau ujian perubatan berdasarkan penemuan ini. Imej berada dalam domain awam

“Kami masih tidak tahu mengapa golongan darah A akan memberikan risiko yang lebih tinggi, tetapi ia berkemungkinan ada kaitan dengan faktor pembekuan darah seperti platelet dan sel yang melapisi saluran darah serta protein lain yang beredar, yang semuanya memainkan peranan penting. peranan dalam pembangunan bekuan darah,” kata Dr. Kittner.

Kajian terdahulu mencadangkan bahawa mereka yang mempunyai jenis darah A mempunyai risiko lebih tinggi sedikit untuk mengalami pembekuan darah di kaki yang dikenali sebagai trombosis urat dalam.

Lihat juga

Ini menunjukkan neuron yang baru terbentuk

“Kami jelas memerlukan lebih banyak kajian susulan untuk menjelaskan mekanisme peningkatan risiko strok,” dia menambah.

Sebagai tambahan kepada Dr. Kittner dan Dr. Mitchell, fakulti UMSOM yang terlibat dalam kajian ini termasuk Huichun Xu, MD, PhD, Profesor Madya Perubatan; Patrick F. McArdle, PhD, Profesor Madya Perubatan; Timothy O’Connor, PhD, Profesor Madya Perubatan; James A. Perry, PhD, Penolong Profesor Perubatan; Kathleen A. Ryan, MPH, MS, Perangkawan; John W. Cole, MD, Profesor Neurologi; Marc C. Hochberg, MD, MPH, Profesor Perubatan; O. Colin Stine, PhD, Profesor Epidemiologi dan Kesihatan Awam; dan Charles C. Hong, MD, PhD, Melvin Sharoky MD Profesor Perubatan.

Batasan kajian adalah kekurangan relatif kepelbagaian di kalangan peserta. Data itu diperoleh daripada Konsortium Strok Permulaan Awal, kerjasama 48 kajian berbeza di seluruh Amerika Utara, Eropah, Jepun, Pakistan dan Australia. Kira-kira 35 peratus daripada peserta adalah daripada keturunan bukan Eropah.

“Kajian ini menimbulkan persoalan penting yang memerlukan penyiasatan yang lebih mendalam tentang bagaimana jenis darah yang telah ditetapkan secara genetik mungkin memainkan peranan dalam risiko strok awal,” kata Mark T. Gladwin, MD, Naib Presiden Eksekutif Hal Ehwal Perubatan, UM Baltimore, dan John. Z. dan Akiko K. Bowers Profesor dan Dekan Terhormat, Sekolah Perubatan Universiti Maryland. “Ia menunjukkan keperluan mendesak untuk mencari cara baharu untuk mencegah kejadian yang berpotensi memusnahkan ini dalam kalangan orang dewasa yang lebih muda.”

Pembiayaan: Kajian itu disokong oleh Institut Kesihatan Nasional dan Jabatan Hal Ehwal Veteran. Penyelidik dari lebih daripada 50 institusi di seluruh dunia adalah pengarang bersama kajian ini.

Mengenai berita penyelidikan strok ini

Pengarang: Deborah Kotz
Sumber: Universiti Maryland
Hubungi: Deborah Kotz – Universiti Maryland
Imej: Imej itu berada dalam domain awam

Penyelidikan Asal: Penemuan akan muncul dalam Neurologi

We want to thank the writer of this short article for this amazing material

Jenis Darah Anda Boleh Meramalkan Risiko Anda Menghidap Strok Sebelum Umur 60 – Berita Neurosains


You can view our social media profiles here , as well as additional related pages here.https://paw6.info/related-pages/