Jenis Darah Anda Mempengaruhi Risiko Strok Awal Anda, Para saintis Temui

Orang yang mempunyai salah satu kumpulan darah jenis A lebih berkemungkinan mengalami strok sebelum umur 60 tahun berbanding dengan orang yang mempunyai jenis darah lain, penyelidik telah menemui.

Jenis darah terangkan pelbagai jenis bahan kimia yang dipaparkan pada permukaan sel darah merah kita. Antara yang paling biasa ialah yang dinamakan A dan B, yang boleh hadir bersama sebagai AB, secara individu sebagai A atau B, atau tidak hadir sama sekali, sebagai O.

Malah dalam kumpulan darah utama ini, terdapat variasi halus yang timbul daripada mutasi dalam gen yang bertanggungjawab.

Kini, penyelidikan genomik telah menemui hubungan yang jelas antara gen untuk subkumpulan A1 dan strok permulaan awal.

Penyelidik menyusun data daripada 48 kajian genetik, yang merangkumi kira-kira 17,000 orang yang mengalami strok dan hampir 600, 000 kawalan bukan strok. Kesemua peserta berumur antara 18 dan 59 tahun.

Carian seluruh genom mendedahkan dua lokasi yang sangat dikaitkan dengan risiko strok yang lebih awal. Satu bertepatan dengan tempat di mana gen untuk jenis darah duduk.

Analisis kedua bagi jenis gen jenis darah tertentu kemudian mendapati orang yang genomnya dikodkan untuk variasi kumpulan A mempunyai peluang 16 peratus lebih tinggi untuk diserang strok sebelum umur 60 tahun, berbanding dengan populasi jenis darah lain.

Bagi mereka yang mempunyai gen untuk kumpulan O1, risikonya lebih rendah sebanyak 12 peratus.

Para penyelidik mencatat, bagaimanapun, bahawa risiko tambahan strok pada orang yang mempunyai darah jenis A adalah kecil, jadi tidak ada keperluan untuk kewaspadaan atau pemeriksaan tambahan dalam kumpulan ini.

“Kami masih tidak tahu mengapa golongan darah A akan memberikan risiko yang lebih tinggi,” berkata pengarang kanan dan pakar neurologi vaskular Steven Kittner dari Universiti Maryland.

“Tetapi ia mungkin ada kaitan dengan faktor pembekuan darah seperti platelet dan sel yang melapisi saluran darah serta protein lain yang beredar, yang semuanya memainkan peranan dalam perkembangan pembekuan darah.”

Walaupun penemuan kajian mungkin kelihatan membimbangkan, bahawa jenis darah boleh mengubah risiko strok awal, mari letakkan keputusan ini dalam konteks.

Setiap tahun di AS hanya di bawah 800,000 individu mengalami strok. Kebanyakan acara ini – sekitar tiga daripada setiap empat – berlaku pada orang 65 tahun ke atas, dengan risiko meningkat dua kali ganda setiap dekad selepas umur 55 tahun.

Selain itu, orang yang termasuk dalam kajian itu tinggal di Amerika Utara, Eropah, Jepun, Pakistan, dan Australia, dengan orang bukan keturunan Eropah hanya membentuk 35 peratus peserta. Kajian masa depan dengan sampel yang lebih pelbagai boleh membantu menjelaskan kepentingan keputusan.

“Kami jelas memerlukan lebih banyak kajian susulan untuk menjelaskan mekanisme peningkatan risiko strok, ” Kittner berkata.

Satu lagi penemuan utama kajian itu datang daripada membandingkan orang yang mengalami strok sebelum umur 60 tahun dengan mereka yang mengalami strok selepas umur 60 tahun.

Untuk ini, penyelidik menggunakan set data kira-kira 9,300 orang berumur 60 tahun ke atas yang menghidap strok, dan kira-kira 25,000 orang kawalan ke atas umur 60 tahun yang tidak mengalami strok.

Mereka mendapati bahawa peningkatan risiko strok dalam kumpulan darah jenis A menjadi tidak ketara dalam kumpulan strok yang lewat, menunjukkan bahawa strok yang berlaku pada awal kehidupan mungkin mempunyai mekanisme yang berbeza berbanding dengan yang berlaku kemudian.

Strok pada orang muda kurang berkemungkinan disebabkan oleh pengumpulan deposit lemak dalam arteri (proses yang dipanggil aterosklerosis) dan lebih berkemungkinan disebabkan oleh faktor yang berkaitan dengan pembentukan bekuan, penulis katakan.

Kajian itu juga mendapati bahawa orang yang mempunyai darah jenis B adalah sekitar 11 peratus lebih berkemungkinan mendapat strok berbanding dengan kawalan bukan strok tanpa mengira usia mereka.

Kajian terdahulu mencadangkan bahawa bahagian genom yang mengekodkan jenis darah, dipanggil ‘lokus ABO’, dikaitkan dengan kalsifikasi arteri koronari, yang menyekat aliran darah, dan serangan jantung.

Urutan genetik untuk jenis darah A dan B juga telah dikaitkan dengan risiko pembekuan darah yang lebih tinggi sedikit dalam urat, dipanggil trombosis vena.

Kertas kerja ini diterbitkan dalam Neurologi.

We would love to thank the writer of this post for this awesome material

Jenis Darah Anda Mempengaruhi Risiko Strok Awal Anda, Para saintis Temui


You can view our social media profiles here as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/