Jika anda minum jenis kopi ini, anda mungkin mempunyai risiko kematian yang lebih rendah

Minum kopi sama ada manis atau tidak manis dikaitkan dengan risiko kematian yang lebih rendah berbanding dengan tidak minum minuman itu, menurut satu kajian baru yang diterbitkan dalam jurnal. Annals of Internal Medicine.

Penyelidik meninjau 171,616 peserta di United Kingdom sehingga lima kali dalam tempoh setahun tentang gaya hidup mereka, termasuk tabiat minum kopi mereka. Para saintis kemudian mencari sijil kematian untuk melihat siapa yang telah meninggal dunia secara purata tujuh tahun kemudian.

Para peserta berumur antara 37 hingga 73 tahun dan melaporkan mereka tidak mempunyai penyakit kardiovaskular atau kanser pada masa tinjauan.

Keputusan menunjukkan bahawa bagi orang yang minum kopi dalam kuantiti yang sederhana, ditakrifkan sebagai 1.5 hingga 3.5 cawan sehari, mereka yang memaniskan kopi mereka mempunyai kira-kira 30% risiko kematian lebih rendah berbanding dengan bukan peminum kopi, menurut Dr. Christina Wee, rakan sekutunya. profesor perubatan di Harvard Medical School, yang tidak terlibat dalam kajian itu. Beliau juga merupakan timbalan editor Annals of Internal Medicine.

Peminum kopi tanpa gula mempunyai risiko kematian antara 16% dan 29% lebih rendah berbanding bukan peminum kopi, tambahnya.

Penemuan telah diselaraskan untuk sosiodemografi, gaya hidup dan faktor klinikal untuk menghapuskan kesannya terhadap keputusan. Sebagai contoh, pasukan penyelidik bertanya soalan tentang tahap merokok, jumlah aktiviti fizikal, tahap pendidikan dan tabiat pemakanan, kata Wee.

Terdapat had untuk pelarasan penyelidik kerana mereka tidak bertanya tentang faktor lain yang boleh menjejaskan keputusan seperti tahap pendapatan dan pekerjaan, katanya.

Beri perhatian kepada gula tambahan

Jika anda minum latte sarat gula dan karamel macchiatos, anda tidak bernasib baik.

Rata-rata peminum kopi yang melaporkan mereka memaniskan kopi mereka dimasukkan ke dalam purata 1 sudu teh, menurut kajian itu.

“Jika anda hanya menambah kira-kira 1 sudu teh gula ke dalam kopi anda, faedah kopi yang kami fikir ada tidak sepenuhnya dinafikan oleh 1 sudu teh itu,” kata Wee.

Keputusan untuk orang yang menggunakan pemanis tiruan dalam kopi mereka kurang jelas, jadi para penyelidik tidak dapat membuat sebarang kesimpulan untuk orang yang lebih suka pengganti gula.

“Berdasarkan kajian ini, doktor boleh memberitahu pesakit mereka bahawa tidak ada keperluan bagi kebanyakan peminum kopi untuk menghapuskan minuman daripada diet mereka tetapi berhati-hati tentang kopi khusus kalori yang lebih tinggi,” penulis kajian utama Dr Dan Liu dalam e-mel. Dia dari jabatan epidemiologi di Universiti Perubatan Selatan di Guangzhou, China.

Bagaimanakah kopi memberi kesan kepada badan?

Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa pengambilan kopi boleh melindungi jantung dan membantu dalam merawat penyakit lain, kata Liu. Ia juga boleh mengurangkan risiko masalah hati, satu kajian 2021 berkata.

Kopi juga mempunyai profil kesihatan yang berbeza, bergantung pada cara ia dihasilkan, kata Gunter Kuhnle, profesor pemakanan dan sains makanan di Universiti Reading di United Kingdom. Dia tidak terlibat dalam kajian itu.

Sesetengah jenis mengandungi sebatian fenolik, yang dipercayai bermanfaat, katanya.

Sebatian kimia tersebut mempengaruhi rasa dan aroma kopi dan berharga kerana ia boleh bertindak sebagai antioksidan dan mempunyai sifat anti-radang dan anti-penuaan.
Pembuat kopi tuangan terbaik 2022 (CNN Underscored)
Dua spesies kopi yang paling biasa ialah arabika dan robusta, dan penyelidikan menunjukkan kopi robusta mempunyai kandungan fenolik yang lebih tinggi daripada kopi arabika.

Biji kopi hijau yang tidak dipanggang mengandungi sebatian fenolik yang tinggi, tetapi aroma yang tidak baik apabila ia dibancuh menyebabkan orang ramai untuk memanggangnya. Bergantung pada tahap pemanggangan, beberapa sebatian fenolik boleh terurai.

Dan bergantung pada cara anda membancuhnya, kopi boleh mengandungi tahap diterpenes yang tinggi, iaitu sebatian kimia yang boleh meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular anda, kata Kuhnle.

Kopi rebus dan kopi tekan Perancis mengandungi beberapa jumlah tertinggi diterpenes, menurut kajian 2016.

Kopi mocha dan espresso mengandungi jumlah diterpen yang sederhana manakala kopi segera atau kopi yang dibuat dengan penapisan mempunyai paling sedikit.

We would like to give thanks to the author of this short article for this amazing material

Jika anda minum jenis kopi ini, anda mungkin mempunyai risiko kematian yang lebih rendah


Visit our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/