Jika anda tidak dapat melepasi ujian baki ini, kajian mengatakan anda berkemungkinan dua kali ganda untuk mati dalam tempoh 10 tahun

RIO DE JANEIRO, Brazil — Adakah keseimbangan yang lebih baik adalah kunci kepada kehidupan yang lebih lama? Orang pertengahan umur yang tidak boleh berdiri dengan sebelah kaki selama 10 saat hampir dua kali ganda berkemungkinan mati dalam tempoh satu dekad, menurut penyelidikan baru. Para saintis di Brazil berkata ujian keseimbangan yang mudah dan selamat harus menjadi sebahagian daripada pemeriksaan kesihatan rutin untuk orang dewasa yang lebih tua.

Tidak seperti kecergasan aerobik, kekuatan otot dan fleksibiliti, imbangan cenderung kekal stabil sehingga seseorang mencapai usia 50-an, kemudian ia mula berkurangan dengan cepat. Walau bagaimanapun, ujian untuk keseimbangan bukanlah sebahagian daripada pemeriksaan kesihatan biasa untuk orang pertengahan umur, mungkin kerana tiada ujian piawai dan terdapat sedikit data keras yang menghubungkannya dengan kecederaan atau penyakit selepas jatuh, kata para penyelidik.

Pasukan dari Clinimex Medicina do Exercicio ingin tahu sama ada ujian keseimbangan mungkin merupakan penunjuk yang boleh dipercayai tentang risiko kematian seseorang daripada sebarang sebab dalam dekad yang akan datang dan sama ada ujian itu harus menjadi sebahagian daripada pemeriksaan kesihatan rutin.

Mereka menggunakan peserta dari kajian Latihan CLINIMEX, yang ditubuhkan pada tahun 1994 untuk menilai hubungan antara pelbagai ukuran kecergasan fizikal dan risiko kesihatan yang tidak baik dan kematian akibat masalah kardiovaskular.

Kajian semasa, yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Sukan Britishtermasuk lebih 1,700 peserta berumur antara 51 dan 75 tahun (purata umur 61 tahun) pada pemeriksaan pertama mereka, antara Februari 2009 dan Disember 2020. Sekitar dua pertiga (68%) adalah lelaki.

1 dalam 3 orang dewasa yang lebih tua tidak dapat lulus ujian imbangan

Penulis kajian mengambil beberapa ukuran berat setiap orang, ketebalan lipatan kulit dan saiz pinggang. Mereka juga mengumpulkan butiran sejarah perubatan mereka. Hanya mereka yang mempunyai gaya berjalan yang stabil mengambil bahagian dalam eksperimen.

Sebagai sebahagian daripada pemeriksaan, peserta terpaksa berdiri di atas sebelah kaki selama 10 saat tanpa sebarang sokongan tambahan. Mereka diminta untuk meletakkan bahagian depan kaki yang bebas di belakang kaki bawah yang bertentangan, sambil mengekalkan tangan mereka di sisi mereka dan pandangan mereka lurus ke hadapan. Penyelidik membenarkan setiap orang mencubanya sehingga tiga kali pada kedua-dua kaki.

Satu daripada lima (20.5%) gagal lulus ujian dan peratusan ini meningkat seiring dengan usia — meningkat dua kali ganda pada selang lima tahun bermula pada umur 51. Antara 51 hingga 55, hampir lima peratus gagal. Lapan peratus gagal antara umur 56 dan 60. Lapan belas peratus gagal antara 61 dan 65, dan lebih daripada satu daripada tiga (37%) gagal antara umur 66 dan 70.

Lebih separuh daripada mereka yang berumur 71 hingga 75 tidak dapat menyelesaikan ujian, bermakna orang dalam kumpulan umur ini lebih daripada 11 kali lebih berkemungkinan gagal sebagai mereka yang 20 tahun lebih muda. Dalam tempoh pemantauan selama tujuh tahun, 123 (7%) orang meninggal dunia.

Risiko kematian meningkat lebih 80 peratus!

Kematian tersebut termasuk 32 peratus mati akibat kanser, 30 peratus mati akibat penyakit kardiovaskular, sembilan peratus daripada penyakit pernafasan, dan tujuh peratus daripada Komplikasi COVID. Tiada trend temporal yang jelas dalam kematian, atau perbezaan dalam punca, antara mereka yang dapat menyelesaikan ujian dan mereka yang tidak dapat melakukannya.

Walau bagaimanapun, kadar kematian dalam kalangan mereka yang gagal dalam ujian adalah lebih tinggi: 17.5 peratus berbanding hanya 4.5 peratus. Secara umum, mereka yang gagal dalam ujian keseimbangan mempunyai kesihatan yang lebih teruk. Ramai yang gemuk, mempunyai penyakit jantung, atau tekanan darah tinggi dan terlalu banyak lemak dalam darah.

Diabetes jenis dua adalah tiga kali lebih biasa dalam kumpulan ini, sekitar 38 peratus berbanding 13 peratus pada mereka yang lulus ujian. Selepas mengambil kira umur, jantina dan keadaan kesihatan yang mendasari, ketidakupayaan untuk berdiri tanpa disokong pada sebelah kaki selama 10 saat memaparkan sambungan ke 84 peratus peningkatan risiko kematian daripada sebarang sebab dalam dekad yang akan datang.

“Ini adalah kajian pemerhatian, dan oleh itu, tidak dapat mewujudkan sebab,” kata pengarang kajian Dr. Claudio Gil Araujo, menurut satu kenyataan dari South West News Service. “Memandangkan peserta semuanya adalah warga kulit putih Brazil, penemuan itu mungkin tidak boleh digunakan secara meluas kepada etnik dan negara lain.”

“Dan maklumat tentang faktor yang berpotensi berpengaruh, termasuk sejarah jatuh baru-baru ini, tahap aktiviti fizikal, diet, merokok dan penggunaan ubat-ubatan yang mungkin mengganggu keseimbangan, tidak tersedia.”

“Ujian baki 10 saat memberikan maklum balas yang pantas dan objektif untuk pesakit dan profesional kesihatan mengenai keseimbangan statik,” kata penyelidik kepada SWNS. “Ujian itu menambah maklumat berguna mengenai risiko kematian pada lelaki dan wanita pertengahan umur dan lebih tua.”

Penulis Perkhidmatan Berita Barat Daya Danny Halpin menyumbang kepada laporan ini.

We want to give thanks to the writer of this short article for this amazing web content

Jika anda tidak dapat melepasi ujian baki ini, kajian mengatakan anda berkemungkinan dua kali ganda untuk mati dalam tempoh 10 tahun


Explore our social media profiles and also other related pageshttps://paw6.info/related-pages/