‘Jurang imuniti’ wabak mungkin berada di belakang lonjakan kes RSV, kata saintis | CNNCNN

Langkah-langkah yang membantu memastikan kita selamat daripada Covid-19 sepanjang 2½ tahun yang lalu – penguncian, penjarakan fizikal, memakai topeng, mencuci tangan – juga membantu mengehadkan penyebaran virus lain. Apabila orang ramai kembali ke sekolah dan bekerja serta menanggalkan topeng mereka, virus tersebut, termasuk virus pernafasan pernafasan dan selesema, kembali berkuat kuasa sepenuhnya.

“Jurang imuniti” dari beberapa tahun kebelakangan ini mungkin berada di belakang “belum pernah berlaku sebelum ini” lonjakan awal masuk RSV jangkitan tahun ini, kata saintis – dan ia telah dibuang virus pernafasan bermusim yang lain keluar dari pukulan sekeliling dunia.

“Selagi kami mempunyai rekod RSV dan penyakit pernafasan lain di Amerika Syarikat, terdapat pola wabak yang sangat kerap ini,” kata beliau. Rachel Baker, seorang ahli epidemiologi dan penolong profesor di Universiti Brown.

“RSV muncul setiap tahun pada akhir musim luruh/musim sejuk dan mempunyai wabak ini kebanyakannya pada kanak-kanak kecil. Kemudian ia hilang semula untuk musim bunga/musim panas dan muncul semula pada musim sejuk berikutnya,” kata Baker. “Ia sangat teratur dan boleh diramalkan.”

Sehingga tidak.

Kes RSV di Amerika Syarikat bermula muncul pada musim bunga dan kini 60% lebih tinggi daripada minggu puncak 2021, analisis CNN menunjukkan, dan itu mungkin kurang kira.

Di seluruh AS, jumlah kes selesema juga semakin meningkat awal sedikit daripada biasa. A segelintir sekolah telah melihat ketidakhadiran yang besar, dan pejabat perubatan mengatakan mereka melihat lebih ramai orang sakit virus pernafasan lain pada masa yang tidak sesuai corak biasa.

Terdapat corak luar biasa yang serupa dalam jangkitan pernafasan seperti adenovirus, parainfluenza dan rhinovirus dalam negara lain juga.

Para saintis berpendapat bahawa tindakan wabak yang tiada tandingan mempunyai kesan yang tiada tandingannya.

“Tahap perubahan masyarakat yang berlaku dengan pandemik Covid benar-benar tidak pernah berlaku sebelum ini pada zaman moden,” katanya Dr Kevin Messacarseorang profesor bersekutu di Jabatan Pediatrik di Hospital Kanak-kanak Colorado.

Seperti Covid-19, RSV dan selesema merebak melalui titisan yang dilepaskan ke udara apabila orang batuk atau bersin. Titisan itu juga bertahan selama berjam-jam pada permukaan yang kerap disentuh seperti tombol pintu dan suis lampu.

Oleh itu, orang yang mencuci tangan dan membasmi kuman permukaan, yang memakai topeng dan menjaga jarak dengan orang lain, melakukan lebih daripada menghentikan penyebaran coronavirus.

“Intervensi itu, walaupun mereka hebat dalam mengehadkan penyebaran Covid-19, mereka juga melakukan kerja yang sangat baik untuk mengehadkan penyebaran penyakit pernafasan lain seperti RSV dan influenza,” kata Baker.

Terdapat penurunan mendadak dalam kes RSV dan kemasukan ke hospital pada musim 2020 dan 2021, kajian telah menunjukkanserta jinak luar biasa musim selesema.

“Ia sangat menarik,” kata Baker.

Tetapi apabila vaksin dan rawatan Covid-19 tersedia, lebih ramai orang mula kembali ke sekolah dan bekerja serta berinteraksi tanpa topeng. Mereka juga mula berkongsi kuman. Tingkah laku pandemik mewujudkan “jurang imuniti” atau “hutang imuniti” yang menjadikan lebih ramai orang di AS terdedah kepada penyakit seperti RSV.

Kanak-kanak membina imuniti semula jadi terhadap virus apabila mereka terdedah kepada virus. Kebanyakan kanak-kanak menangkap RSV pada satu ketika sebelum mereka mencapai umur 2 tahun, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS berkata. Bayi baru lahir mendapat sedikit perlindungan pasif daripada ibu mereka, yang menghantar antibodi melalui susu ibu.

Tetapi selama beberapa tahun, terdapat sedikit peluang untuk kanak-kanak yang dilahirkan semasa wabak atau orang di sekeliling mereka untuk menangkap RSV – atau virus lain, dalam hal ini. Kekebalan mereka berkurangan atau tidak pernah terbentuk sama sekali. Oleh itu, apabila anak-anak kecil dan ibu bapa mereka mula berinteraksi dengan orang lain, mereka lebih cenderung untuk jatuh sakit.

“Pendedahan yang berkurangan kepada virus endemik mewujudkan jurang imuniti – sekumpulan individu yang mudah terdedah yang mengelakkan jangkitan dan oleh itu tidak mempunyai imuniti khusus patogen untuk melindungi daripada jangkitan masa depan,” tulis Messacar dan Baker pada musim panas ini dalam ulasan yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Lancet.

Mereka memberi amaran kepada hospital bahawa mereka perlu kekal fleksibel dan bersedia menghadapi musim penyakit pernafasan yang tidak menentu kerana jurang ini.

“Kami tahu ia tidak dapat dielakkan bahawa penyakit ini akan kembali,” kata Messacar kepada CNN.

Ulasan itu memberi amaran tentang kemasukan jangkitan yang akan merangkumi kanak-kanak yang lebih tua yang tidak terdedah kepada virus serta bayi baru lahir yang ibunya tidak dapat menghantar antibodi kerana mereka tidak pernah bersentuhan dengan kuman ini.

“Sekarang kami melihat ia merebak dengan sangat baik,” kata Baker. “Dan ia bukan sahaja mengejutkan kanak-kanak bahawa ia biasanya akan menyerang kohort kelahiran pertama itu. Ia juga mewujudkan jangkitan pada kanak-kanak yang lebih tua.

“Begitulah cara penyakit berjangkit berfungsi,” tambahnya. “Apabila anda mempunyai lebih banyak kes, mereka mencipta lebih banyak kes, dan anda mendapat lonjakan ini.”

Baker dan Messacar tidak menganggap corak musim awal dengan RSV ini kekal, tetapi mungkin mengambil sedikit masa untuk kembali kepada kitaran yang lebih boleh diramal.

“Sekarang kita berada dalam tempoh yang agak pelik, tetapi saya fikir dalam beberapa tahun akan datang, kita akan mula melihat wabak biasa itu – baik, bergantung kepada apa yang berlaku dengan Covid,” kata Baker. Sekiranya coronavirus menjadi cukup teruk sehingga lebih banyak penutupan diperlukan, ia sekali lagi boleh menghilangkan kemusim virus lain.

Dengan virus seperti selesema, terdapat lebih banyak pembolehubah yang terlibat, kata Messacar.

Tiada vaksin untuk mencegah RSV, tetapi ada untuk selesema, jadi jika suntikan selesema adalah padanan yang baik untuk ketegangan dalam edaran dan cukup orang mendapatnya, negara boleh mengelakkan lonjakan dalam kes seperti yang dilihat sekarang dengan RSV.

Para saintis sedang mengusahakan vaksin RSV, tetapi ia tidak akan tiba pada masanya untuk membantu musim ini.

Sementara itu, terdapat beberapa perkara yang perlu dilakukan untuk mengehadkan penyebaran RSV, dan ia akan terdengar sangat biasa.

Cuci tangan anda. Pastikan permukaan yang kerap digunakan bersih. Bersin atau batuk ke dalam tisu atau ke siku anda dan bukannya tangan anda. Tingkatkan imuniti anda dengan tidur yang cukup dan makan makanan yang sihat. Pakai topeng, terutamanya apabila anda sakit. Dan yang paling penting, jika anda sakit, duduk di rumah.

“Intervensi bukan farmaseutikal ini semuanya berfungsi, dengan jelas, dan lebih banyak yang boleh kita lakukan untuk mengurangkan kes mana-mana virus ini, lebih baik,” kata Baker.

We wish to give thanks to the author of this article for this remarkable web content

‘Jurang imuniti’ wabak mungkin berada di belakang lonjakan kes RSV, kata saintis | CNN


Discover our social media accounts as well as other pages that are related to them.https://paw6.info/related-pages/