Kadar kematian kanser jatuh secara berterusan di AS, dengan lebih ramai mangsa yang terselamat berbanding sebelum ini

Dalam tempoh tiga tahun yang lalu, bilangan mangsa kanser yang terselamat di AS — ditakrifkan sebagai orang yang masih hidup yang mempunyai diagnosis kanser — meningkat lebih daripada sejuta. Terdapat 18 juta mangsa terselamat di AS setakat Januari, dengan jumlah itu dijangka meningkat kepada 26 juta menjelang 2040, kata persatuan itu. Laporan itu menyatakan bahawa terdapat hanya 3 juta AS mangsa kanser yang terselamat pada tahun 1971.

Bagi kesemua kanser digabungkan, kadar kelangsungan hidup keseluruhan lima tahun telah meningkat daripada 49% pada pertengahan 1970-an kepada hampir 70% dari 2011 hingga 2017, tahun-tahun terkini yang datanya tersedia.

Kadar kematian kanser keseluruhan, diselaraskan mengikut umur, terus menurun, dengan pengurangan antara 1991 dan 2019 diterjemahkan kepada hampir 3.5 juta kematian dielakkan, kata persatuan itu.

Penurunan dalam merokok dan penambahbaikan dalam menangkap dan merawat kanser lebih awal mendorong perubahan, menurut Laporan Kemajuan Kanser AACR 2022dikeluarkan Rabu.
Dr Lisa Coussens, presiden persatuan itu, berkata dalam a kenyataan sebahagian daripada kredit itu disalurkan kepada pelaburan dalam penyelidikan — untuk rawatan dan untuk memahami penyakit ini.

“Terapi yang disasarkan, imunoterapi, dan pendekatan terapeutik baharu lain yang digunakan secara klinikal semuanya berpunca daripada penemuan asas dalam sains asas,” katanya. “Pelaburan dalam sains kanser, serta sokongan untuk pendidikan sains di semua peringkat, amat penting untuk memacu gelombang penemuan seterusnya dan mempercepatkan kemajuan.”

Sebagai contoh, antara 1 Ogos dan 31 Julai, Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS meluluskan lapan terapeutik antikanser, memperluaskan penggunaan 10 ubat yang diluluskan sebelum ini untuk merawat jenis kanser baharu, dan meluluskan dua ejen pengimejan diagnostik, kata Coussens pada sidang akhbar Rabu.

Peningkatan pembiayaan untuk penyelidikan kanser adalah asas kepada inisiatif Cancer Moonshot yang dilancarkan semula Presiden Joe Biden.

Biden — yang kehilangan seorang anak lelaki akibat kanser otak — berkata bulan ini bahawa matlamatnya adalah untuk mengurangkan kadar kematian akibat kanser di Amerika Syarikat sekurang-kurangnya separuh dalam 25 tahun akan datang.

“Kanser tidak mendiskriminasi merah dan biru. Ia tidak kisah jika anda Republikan atau Demokrat. Menewaskan kanser adalah sesuatu yang boleh kita lakukan bersama-sama,” kata Biden, yang pada mulanya menerajui inisiatif itu ketika beliau menjadi naib presiden di bawah Obama.

Laporan baharu itu menggesa Kongres membiayai sepenuhnya dan menyokong matlamat Biden untuk “menamatkan kanser seperti yang kita tahu.”

“Cancer Moonshot yang dihidupkan semula akan menyediakan rangka kerja penting untuk meningkatkan strategi pencegahan kanser; meningkatkan pemeriksaan kanser dan pengesanan awal; mengurangkan jurang kanser; dan mendorong penawar baru yang menyelamatkan nyawa untuk pesakit kanser,” kata laporan itu, sambil menambah bahawa “tindakan itu akan mengubah kanser menjaga, meningkatkan kemandirian, dan membawa penawar yang menyelamatkan nyawa kepada berjuta-juta orang yang hidupnya disentuh oleh kanser.”

Walaupun hampir 3.5 juta kematian akibat kanser dapat dielakkan antara 1991 dan 2019, lebih 600,000 orang di AS masih dijangka mati akibat kanser tahun ini, menurut persatuan itu.

“Di Amerika Syarikat sahaja, bilangan kes kanser baharu yang didiagnosis setiap tahun dijangka mencecah hampir 2.3 juta menjelang 2040,” kata laporan itu.

Kira-kira 40% daripada kes kanser di AS berpunca daripada faktor risiko yang boleh dicegah, seperti merokok, minum terlalu banyak alkohol, pemakanan yang tidak betul, kurang bersenam dan obes, menurut laporan itu.

Hampir separuh daripada kematian akibat kanser di seluruh dunia adalah disebabkan oleh faktor risiko yang boleh dicegah, kajian baru mencadangkan

Tetapi terdapat juga cabaran yang berterusan seperti jurang kesihatan yang menjejaskan kaum dan etnik minoriti dan halangan kepada penjagaan kesihatan seperti perlindungan insurans kesihatan yang terhad dan tinggal di kawasan luar bandar.

Dalam satu kenyataan rakaman yang dimainkan pada sidang akhbar itu, Wakil AS Nikema Williams berkata dia mengetahui selepas ibunya meninggal dunia akibat kanser bahawa “penjagaan kesihatan di Amerika bukan hak asasi manusia lagi.”

“Kami mempunyai dua sistem penjagaan kesihatan di negara ini: satu untuk orang yang mampu mendapatkan perkhidmatan pencegahan dan rawatan berkualiti dan satu untuk orang lain,” kata Williams, seorang Demokrat dari Georgia.

Pembalikan Roe lwn Wade juga dijangka menjejaskan penjagaan kanser dengan mengehadkan pilihan penjagaan kesihatan untuk wanita hamil dengan kanser, kata laporan itu.

“Dengan keputusan Mahkamah Agung baru-baru ini untuk membatalkan Roe lwn. Wade, yang menamatkan hak perlembagaan untuk pengguguran, terdapat ketidakpastian mengenai bagaimana rawatan kanser tertentu boleh membawa kepada penamatan kehamilan. Ketidakpastian sedemikian mungkin melarang sesetengah pakar perubatan daripada menetapkan dadah atau melaksanakan perkhidmatan kesihatan lain tepat pada masanya kerana kemungkinan akibat undang-undang untuk kedua-dua doktor dan ibu,” menurut laporan itu.

Pandemik Covid-19 memberi kesan ke atas kanser di AS, dengan hampir 10 juta saringan kanser payudara, kolorektal dan prostat terlepas pada tahun 2020.

Laporan itu menawarkan cadangan untuk membina kemajuan dan mendapatkan semula momentum.

“Mencapai kemajuan untuk menamatkan kanser bermakna lebih banyak hari lahir, lebih banyak Krismas, lebih banyak graduasi dan detik setiap hari untuk keluarga di mana-mana,” kata Williams.

We want to give thanks to the author of this write-up for this outstanding content

Kadar kematian kanser jatuh secara berterusan di AS, dengan lebih ramai mangsa yang terselamat berbanding sebelum ini


Take a look at our social media profiles and other pages related to themhttps://paw6.info/related-pages/