Kadar vaksinasi COVID-19 untuk kanak-kanak adalah ‘sangat mengecewakan,’ kata doktor Utah. Inilah yang dia mahu ibu bapa tahu

Hanya lebih 7% daripada Kanak-kanak Utah di bawah umur 5 tahun telah mendapat sekurang-kurangnya dos pertama vaksin COVID-19 mereka, menurut Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Utah.

Tetapi kadar Utah untuk kumpulan umur itu masih lebih tinggi daripada Amerika Syarikat secara keseluruhan.

Di seluruh negara, hanya 6% kanak-kanak di bawah umur 5 tahun telah menerima sekurang-kurangnya satu daripada dos vaksin Pfizer dan Moderna COVID-19 yang dikurangkan untuk bayi dan kanak-kanak yang telah akhirnya diberi kuasa pada bulan Jun selepas a kelewatan berbulan-bulan untuk kanak-kanak seawal usia 6 bulan oleh pihak berkuasa kesihatan persekutuan, The Washington Post melaporkan minggu ini.

Namun kadar vaksinasi COVID-19 jauh lebih tinggi pada kanak-kanak yang lebih tua dan remaja – enam kali lebih tinggi untuk kanak-kanak 5 hingga 11, pada 38% di seluruh negara, dan hampir dua kali ganda kadar itu untuk mereka yang berumur 12 hingga 17, pada 70%, menurut Post. Di Utah, negeri melaporkan angka yang sama, dengan 37.4% kanak-kanak 5-11 dan 70.6% daripada mereka yang berumur 12 hingga 18 telah mendapat suntikan pertama.

Di seluruh negara, lebih daripada 4 dalam 10 ibu bapa – 43% – dengan kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 4 tahun mengatakan mereka “pasti tidak” akan memberi mereka vaksin terhadap virus yang membawa maut, menurut sebuah Tinjauan Yayasan Keluarga Kaiser dijalankan pada bulan Julai.

“Sangat mengecewakan bahawa kami mempunyai pengambilan vaksin yang begitu rendah. Ia adalah vaksin yang sangat selamat dan berkesan untuk kanak-kanak,” kata Dr. Andrew Pavia, ketua penyakit berjangkit pediatrik di Universiti Utah dan pengarah epidemiologi di Intermountain Primary Children’s Hospital, memberitahu Deseret News.

Rich Lakin, pengarah imunisasi untuk jabatan kesihatan dan perkhidmatan manusia negeri, berkata bilangan kanak-kanak kecil dijangkakan memandangkan minat untuk berbaris untuk suntikan itu cenderung menurun dalam setiap kumpulan umur baharu apabila mereka layak menerima vaksin.

“Kami menunjukkan prestasi yang baik. Saya gembira dengan apa yang kita lihat. Saya fikir orang ramai memahami kepentingannya. Kami menjangkakan ia akan menjadi lebih perlahan,” kata Lakin. “Kami hanya mengikuti trend, apa yang kami lihat dengan usia yang lebih tua apabila anda benar-benar menuruni tangga.”

Washington, DC, mempunyai peratusan tertinggi kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 4 tahun yang telah menerima sekurang-kurangnya satu suntikan COVID-19, kira-kira 21%, manakala Alabama, Louisiana dan Mississippi berada di bahagian bawah senarai, dengan kurang daripada 0.2 peratus daripada kumpulan umur itu mendapat sekurang-kurangnya satu dos vaksin, lapor Post.

Lakin berkata apabila musim sejuk semakin hampir, kadar vaksinasi COVID-19 harus meningkat untuk semua kumpulan umur.

“Saya menjangkakan kita mungkin akan melihat peningkatan yang lebih tinggi apabila kita semakin hampir dengan musim sejuk, apabila kita mula melihat kes mungkin meningkat,” kata pengarah imunisasi itu. “Kami biasanya melihat trend dengan vaksinasi berbanding dengan keparahan penyakit.”

Pavia, yang telah bercakap tentang penantian yang mengecewakan untuk vaksin COVID-19 untuk bayi dan kanak-kanak dan dia melihat mereka mendapatkan suntikan sebagai “tiada otak” bagi ibu bapa, berkata salah satu sebab lagi suntikan tidak diberikan ialah vaksin itu hanya tersedia pada permulaan musim panas.

“Itu biasanya bukan masa di mana anda membawa anak-anak anda ke doktor,” katanya. “Itu mungkin telah melambatkan sedikit.”

Selain itu, doktor berkata, “adalah persepsi umum bahawa COVID telah berakhir, yang seperti yang kita semua tahu malangnya tidak benar,”

Setakat kemas kini terkini oleh kerajaan pada Khamis lalu, Utah merekodkan hampir 2,500 kes baharu COVID-19 bersama dengan sedozen kematian tambahan akibat virus itu. Angka kematian di Utah kini telah melepasi satu lagi pencapaian yang suram, dengan 5,001 nyawa terkorbantermasuk tujuh dalam kalangan kanak-kanak dan remaja berumur 1 hingga 14 tahun.

Virus ini terus menimbulkan risiko lain kepada kanak-kanak juga.

“Sepanjang musim panas, di mana orang menganggap COVID telah hilang, kami mempunyai tahap tinggi yang berterusan kemasukan ke hospital untuk kanak-kanak untuk COVID di Utah dan di seluruh negara,” kata Pavia. “Jadi, ia tidak menjadi tajuk utama, tetapi ia masih ada.”

Beliau berkata mungkin sukar bagi orang ramai untuk mengkategorikan risiko COVID-19 kepada kanak-kanak kecil.

“Jika anda membandingkannya dengan risiko penyakit teruk pada orang dewasa yang lebih tua, ia tidak kelihatan sangat teruk. Tetapi jika anda membandingkannya dengan penyakit lain yang kita bimbangkan untuk anak-anak kita, “katanya, risiko mereka lebih tinggi sekarang untuk COVID-19 daripada “untuk kebanyakan penyakit lain yang kami gembira memberi vaksin kepada anak-anak kami.”

Pada masa yang sama, sesetengah ibu bapa mungkin menyimpang terlalu jauh ke tahap yang melampau, memikirkan tentang vaksin COVID-19 zaman kanak-kanak “seolah-olah ia melindungi mereka daripada ancaman besar yang akan membunuh beribu-ribu kanak-kanak dan bukannya cara penting untuk mengekalkan kanak-kanak sihat,” kata Pavia.

Hampir satu perlima ibu bapa dalam tinjauan Julai yang mengatakan mereka tidak akan memberi vaksin kepada anak-anak kecil mereka berkata kebimbangan utama mereka ialah mereka percaya vaksin itu, yang pertama menggunakan apa yang dikenali sebagai mRNA teknologi, adalah terlalu baharu dan tiada ujian atau penyelidikan yang mencukupi, sebab paling popular diberikan.

Doktor berkata orang ramai tidak mengetahui fakta bahawa mereka tidak dianggap sebagai vaksin baharu lagi.

“Kami telah memberikan hampir setengah bilion dos vaksin mRNA sekarang, jadi rekod keselamatan kini sangat baik,” kata Pavia. “Ia adalah kebimbangan yang sangat sah dua tahun lalu, bahawa kami tidak tahu sangat tentang keselamatan jangka panjang. Tetapi persepsi itu sepatutnya berubah.”

We wish to give thanks to the author of this write-up for this incredible material

Kadar vaksinasi COVID-19 untuk kanak-kanak adalah ‘sangat mengecewakan,’ kata doktor Utah. Inilah yang dia mahu ibu bapa tahu


You can view our social media profiles here and other related pages herehttps://paw6.info/related-pages/