Kaedah bancuhan seks dan peminum boleh menjadi kunci kepada hubungan kopi dengan peningkatan kolesterol

Kredit: CC0 Public Domain

Jantina peminum serta kaedah membancuh mungkin menjadi kunci kepada hubungan kopi dengan peningkatan kolesterol, faktor risiko yang diketahui untuk penyakit jantung, mencadangkan penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal akses terbuka Buka hati.

Minum espresso dikaitkan dengan perbezaan jantina yang paling luas dalam paras kolesterol; plunger (kafetière) kopi dikaitkan dengan yang paling sempit, penemuan menunjukkan.

Bahan kimia semulajadi dalam kopi—diterpenes, cafestol, dan kahweol—meningkatkan paras kolesterol dalam darah. Kaedah membancuh adalah berpengaruh, tetapi tidak jelas apakah kesan kopi espreso yang mungkin ada, dan dalam kuantiti apa.

Oleh itu para penyelidik ingin membandingkan kopi espresso dengan kaedah pembuatan bir lain di kalangan orang dewasa berumur 40 tahun ke atas (purata umur 56 tahun).

Mereka menggunakan data daripada 21,083 peserta (11074 wanita; 10009 lelaki) yang menjawab tinjauan ketujuh Kajian Tromsø pada 2015-16, kajian populasi jangka panjang, yang bermula pada 1974, melibatkan penduduk bandar Tromsø di Norway.

Peserta ditanya berapa banyak cawan kopi harian yang mereka minum-tiada, 1-2 cawan; 3–5; dan 6 atau lebih—dan jenis minuman yang mereka minum—ditapis; pelocok (kafetière); espresso daripada mesin kopi, buah, periuk mocha, dsb; dan segera.

Sampel darah diambil, dan ketinggian dan berat diukur. Maklumat juga dicari tentang faktor yang berpotensi mempengaruhi: diet dan gaya hidup, termasuk merokok, pengambilan alkohol dan aktiviti fizikal; pencapaian pendidikan; dan sama ada diabetes jenis 2 telah didiagnosis.

Wanita minum purata kurang daripada 4 cawan kopi setiap hari manakala lelaki minum purata hampir 5 cawan.

Analisis data menunjukkan bahawa perkaitan antara kopi dan jumlah kolesterol serum berbeza-beza, bergantung kepada kaedah membancuh, dengan perbezaan jantina yang ketara untuk semua jenis minuman kopi bar plunger.

Minum 3-5 cawan espresso setiap hari dikaitkan dengan peningkatan jumlah kolesterol serum, terutamanya di kalangan lelaki.

Berbanding dengan mereka yang tidak minum, corak penggunaan ini dikaitkan dengan kolesterol serum 0.09 mmol/l lebih tinggi di kalangan wanita. lwn 0.16 mmol/l lebih tinggi di kalangan lelaki.

Pengiraan harian 6 atau lebih cawan kopi plunger juga dikaitkan dengan peningkatan kolesterol, dan pada tahap yang sama dalam kedua-dua jantina: 0.30 mmol/l lebih tinggi di kalangan wanita lwn 0.23 mmol/l lebih tinggi di kalangan lelaki.

Dan melalui 6 atau lebih cawan kopi yang ditapis setiap hari dikaitkan dengan 0.11 mmol/l kolesterol lebih tinggi di kalangan wanita, tetapi bukan di kalangan lelaki, jika dibandingkan dengan mereka yang tidak minum kopi yang ditapis.

Walaupun kopi segera dikaitkan dengan peningkatan kolesterol dalam kedua-dua jantina, ini tidak meningkat seiring dengan bilangan cawan yang diminum, jika dibandingkan dengan mereka yang tidak memilih serbuk/butir kopi.

Para penyelidik menunjukkan bahawa tidak ada saiz cawan piawai yang digunakan dalam kajian mereka; Orang Norway cenderung untuk minum daripada cawan espresso yang lebih besar daripada orang Itali, contohnya.

Jenis espresso yang berbeza–daripada mesin kopi, kapsul atau periuk mocha—juga berkemungkinan mengandungi tahap bahan kimia utama yang berbeza secara semula jadi.

Dan masih belum ada penjelasan yang jelas untuk percanggahan jantina dalam tindak balas kolesterol terhadap minum kopi, tambah mereka.

“Menariknya, kopi mengandungi lebih daripada seribu fitokimia yang pelbagai. Pengambilan setiap sebatian juga bergantung kepada kepelbagaian spesies kopi, tahap pemanggangan, jenis kaedah membancuh dan saiz hidangan,” jelas mereka.

Kajian eksperimen menunjukkan bahawa cafestol dan kahweol, serta meningkatkan jumlah kolesterolmempunyai kesan anti-radang, melindungi hati, dan mengurangkan risiko kanser dan diabetes, tambah mereka.

“Ini menunjukkan bagaimana kopi mengandungi sebatian yang boleh membawa kepada pelbagai mekanisme yang beroperasi secara serentak,” sorotan para penyelidik.

Dan mereka menyatakan: “Kopi adalah perangsang pusat yang paling kerap dimakan di seluruh dunia. Kerana penggunaan yang tinggi kopiwalaupun kesan kesihatan yang kecil boleh membawa kesan kesihatan yang besar.”


Minum kopi dan teh mungkin dikaitkan dengan pengurangan kadar strok dan demensia


Maklumat lanjut:
Persatuan antara kopi espresso dan kolesterol total serum: Kajian Tromsø 2015–2016, Buka hati (2022). DOI: 10.1136/openhrt-2021-00194

Disediakan oleh
Jurnal Perubatan British


Petikan: Seks peminum ditambah kaedah membancuh mungkin menjadi kunci kepada pautan kopi kepada kolesterol yang meningkat (2022, 10 Mei) diambil 11 Mei 2022 daripada

Dokumen ini tertakluk kepada hak cipta. Selain daripada sebarang urusan adil untuk tujuan kajian atau penyelidikan persendirian, tiada bahagian boleh diterbitkan semula tanpa kebenaran bertulis. Kandungan disediakan untuk tujuan maklumat sahaja.

We wish to say thanks to the author of this write-up for this incredible web content

Kaedah bancuhan seks dan peminum boleh menjadi kunci kepada hubungan kopi dengan peningkatan kolesterol


You can view our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/