Kajian 20 Tahun Mendedahkan bahawa Diet Terkenal Tidak Banyak Mengurangkan Risiko Demensia

“Diet Mediterania” tidak mengurangkan kemungkinan mengalami demensia, kajian 20 tahun dari Sweden mencadangkan.

Kajian terdahulu mengenai potensi faedah kognitif yang dipanggil Diet Mediterranean – secara umum ditakrifkan sebagai diet yang kaya dengan sayur-sayuran, kekacang, buah-buahan, ikan, dan lemak tak tepu, seperti minyak zaitun, dan rendah tenusu, daging merah dan lemak tepu – telah menghasilkan keputusan yang bercampur-campur, menurut Institut Kebangsaan mengenai Penuaan Institut Kesihatan Nasional (NIA).

Walau bagaimanapun, dua kajian 2019 dalam jurnal JAMA itu termasuk beribu-ribu orang dan dekad susulan tidak menemui bukti bahawa diet Mediterranean mengurangkan risiko demensiaatau itu bahawa kualiti diet mempengaruhi risiko demensiasecara meluas.

Kajian Sweden yang baru menimbulkan keraguan lagi tentang diet otak-meningkatkan faedah.

“Kami tidak menemui sebarang perkaitan antara sama ada tabiat pemakanan konvensional atau pematuhan kepada diet Mediterranean dan kejadian demensia yang berikutnya,” pengarang pertama Dr Isabelle Glansahli unit Penyelidikan Memori Klinikal di Universiti Lund di Sweden, memberitahu Live Science dalam e-mel.

Penemuan ini, yang sejajar dengan yang ditemui dalam kajian terdahulu dengan saiz dan panjang yang sama, diterbitkan pada 12 Oktober dalam jurnal Neurologi.

Yang berkata, sama dengan banyak kajian terdahulu, penyelidikan itu bergantung pada data pemakanan yang dilaporkan sendiri daripada peserta, yang mungkin tidak sepenuhnya tepat dan agak boleh memesongkan tafsiran keputusan.

Berkaitan: ‘perentak jantung’ otak untuk Alzheimer menunjukkan janji dalam penurunan perlahan

Kesan diet terhadap demensia

Ahli fisiologi Ancel Keys dan ahli biokimia Margaret Keys, pasangan suami isteri, memperoleh diet Mediterranean daripada penyelidikan berpengaruh Ancel mengenai hubungan antara diet lelaki dan risiko mereka hati serangan dan strok.

Penyelidikan mencadangkan bahawa diet rendah lemak tepu melindungi daripada penyakit kardiovaskular, dan Ancel dan Margaret mendapat inspirasi longgar daripada masakan Yunani, Itali, dan Mediterranean lain untuk menulis buku diet popular mereka, menurut Perbualan.

Secara teori, dengan menjaga daripada penyakit kardiovaskular, diet Mediterranean secara tidak langsung boleh mengurangkan risiko demensia, menurut NIA.

Itu kerana terkumpul plak arteri (aterosklerosis), strok, tekanan darah tinggi, tinggi gula darahdan kencing manis semoga semua meningkatkan risiko demensia, dan mengekalkan diet yang sihat boleh membantu mengurangkan risiko keadaan ini.

Kajian Sweden tidak sepenuhnya membatalkan idea ini, tetapi ia menunjukkan bahawa diet sahaja tidak memberi pengaruh ketara pada perjalanan fungsi kognitif di kemudian hari.

“Diet sebagai faktor tunggal mungkin tidak mempunyai kesan yang cukup kuat terhadap kognisi, tetapi lebih cenderung untuk dianggap sebagai satu faktor yang tertanam dengan pelbagai yang lain, jumlahnya mungkin mempengaruhi perjalanan fungsi kognitif,” Dr Nils Peterspakar neurologi di Pusat Strok Klinik Hirslanden di Zurich, Switzerland, dan Benedetta Nacmiasseorang profesor bersekutu neurologi di Universiti Florence, menulis dalam 12 Oktober ulasan diterbitkan di Neurologi.

Faktor-faktor lain ini termasuk bersenam secara teratur; mengelakkan merokok; minum hanya secara sederhana; dan mengawal tekanan darah seseorang, tulis mereka. Khususnya, bukti menunjukkan bahawa aktiviti fizikal yang kerap dan kawalan tekanan darah yang konsisten melindungi terhadap penurunan kognitif dan faktor-faktor ini berkemungkinan lebih berpengaruh daripada diet, menurut NIA.

Penyelidikan baru termasuk data daripada kira-kira 28,000 orang yang mengambil bahagian dalam Diet Malmö dan Kanser Kajian, satu kajian yang dilancarkan di bandar Malmö di Sweden pada tahun 1990-an.

Pada permulaan kajian, para peserta berumur 58 tahun, secara purata; pada masa itu, mereka menyediakan data pemakanan dalam bentuk diari makanan selama seminggu; soal selidik terperinci tentang kekerapan dan kuantiti mereka mengambil pelbagai makanan; dan temu bual tentang tabiat pemakanan mereka.

Berdasarkan maklumat ini, pasukan penyelidik “menjaringkan” setiap peserta tentang betapa ketatnya mereka mematuhi cadangan pemakanan Sweden atau versi tertentu diet Mediterranean.

Berkaitan: Kajian diet Mediterranean utama telah ditarik balik. Tetapi adakah dokumen masih mengesyorkannya?

Dalam tempoh 20 tahun akan datang, 1,943 orang, atau 6.9 peratus daripada peserta, telah didiagnosis dengan beberapa bentuk demensia. Diagnosis ini termasuk dua bentuk demensia yang paling biasa: demensia yang berkaitan dengan Penyakit Alzheimer (AD) dan demensia vaskular, yang timbul daripada aliran darah yang lemah ke otak.

Peserta yang berpegang kepada sama ada diet konvensional atau diet Mediterranean tidak mempunyai insiden yang lebih rendah daripada sebarang jenis demensia daripada peserta yang tidak mematuhi sama ada, para penyelidik mendapati. Mereka juga tidak menemui hubungan antara diet dan penanda khusus Alzheimer penyakit, yang mereka saring untuk kira-kira 740 peserta dengan penurunan kognitif.

Secara keseluruhan, kajian itu “tidak menunjukkan kesan khusus diet pada perjalanan fungsi kognitif, ” tulis Peters dan Nacmias. Tetapi seperti kajian serupa yang dijalankan pada masa lalu, kerja itu mempunyai batasannya, kata mereka.

Sebagai contoh, maklumat diet asas yang dikumpul daripada setiap peserta mungkin tidak menggambarkan bagaimana diet mereka telah berubah dari semasa ke semasa. Lebih-lebih lagi, peserta kajian mungkin agak salah melaporkan tabiat pemakanan sebenar mereka.

Cara terbaik untuk menguji kesan jangka panjang diet Mediterranean terhadap kognisi adalah dengan menjalankan percubaan terkawal rawak jangka panjang. Dalam percubaan sedemikian, kumpulan peserta akan diminta untuk mengikuti rancangan diet tertentu, atau bahkan memberikan semua makanan mereka, untuk jangka masa yang panjang dan mereka akan dipantau untuk tanda-tanda demensia sepanjang masa.

“Bagaimanapun, mungkin tidak mungkin untuk mereka bentuk percubaan terkawal rawak selama 20 tahun dengan tabiat pemakanan yang ketat untuk dipatuhi, ” tulis penulis kajian dalam laporan mereka.

Beberapa percubaan jangka pendek jenis ini boleh didapati di laman web NIA dan Pencari Ujian Klinikal Alzheimers.gov. Walau bagaimanapun, buat masa ini, bukti yang ada menunjukkan bahawa diet Mediterranean bukanlah peluru perak untuk pencegahan demensia.

Kandungan berkaitan:

Artikel ini pada asalnya diterbitkan oleh Sains Hidup. Membaca artikel asal di sini.

We want to give thanks to the author of this article for this awesome web content

Kajian 20 Tahun Mendedahkan bahawa Diet Terkenal Tidak Banyak Mengurangkan Risiko Demensia


Our social media profiles here , as well as other pages on related topics here.https://paw6.info/related-pages/