Kajian Alzheimer mendapati 42 lagi gen dikaitkan dengan risiko penyakit yang lebih tinggi

Kajian genetik terbesar Alzheimer setakat ini telah memberikan bukti kukuh yang mengaitkan penyakit itu dengan gangguan dalam sistem imun otak.

Kajian itu, menggunakan genom 100,000 orang dengan Alzheimer dan 600,000 orang yang sihat, mengenal pasti 75 gen yang dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit itu, termasuk 42 yang tidak pernah dikaitkan sebelum ini.

Penemuan mencadangkan degenerasi dalam otak pesakit demensia boleh dirangsang oleh aktiviti “terlalu agresif” dalam sel imun otak, dipanggil microglia.

Prof Julie Williams, pengarah UK Demensia Institut Penyelidikan di Universiti Cardiff dan pengarang bersama kajian itu, berkata penemuan itu boleh membantu menghidupkan semula usaha untuk mencari rawatan yang berkesan.

“Ini adalah petunjuk besar tentang apa yang berlaku,” katanya. “Lapan atau sembilan tahun lalu kami tidak mengusahakan sistem imun. Genetik telah memfokuskan semula kami.”

Kajian itu, yang terbesar seumpamanya setakat ini, juga membenarkan para saintis merangka skor risiko genetik yang boleh meramalkan pesakit yang mengalami gangguan kognitif, dalam tempoh tiga tahun selepas simptom mula-mula muncul, terus menghidap Alzheimer.

Skor ini tidak bertujuan untuk kegunaan klinikal pada masa ini, tetapi boleh digunakan apabila merekrut orang untuk ujian klinikal ubat-ubatan yang bertujuan untuk merawat penyakit pada peringkat terawal.

Penyakit Alzheimer adalah penyebab paling biasa demensia, yang menjejaskan lebih daripada 850,000 orang di UK. Walaupun beban besar penyakit itu, tidak ada ubat baru untuknya dalam dua dekad yang lalu, kecuali Aducanumab, secara kontroversi berlesen di AS tetapi tidak tersedia di Eropah dan UK.

Kajian terdahulu telah menunjukkan bahawa walaupun faktor gaya hidup seperti merokok, senaman dan diet mempengaruhi risiko Alzheimer, 60%-80% daripada risiko penyakit adalah berdasarkan genetik. Bagaimanapun, Williams berkata, pembangunan dadah banyak dipengaruhi oleh kajian keluarga yang menyebabkan mutasi genetik jarang berlaku permulaan awal Alzheimer.

Kerja terbaharu menyerlahkan set gen berbeza yang dilihat dalam bentuk Alzheimer yang lebih biasa, termasuk peranan untuk sistem imun. “Jika [at the outset] kami telah melihat genetik penyakit biasa, kami akan berkata ini adalah penyakit imun,” kata Williams. “Ia bukan penyakit yang sama.”

Gen risiko yang ditonjolkan dalam kajian itu termasuk gen yang mempengaruhi seberapa cekap sel imun otak, mikroglia, membersihkan tisu yang tertekan. Pada orang yang berisiko, sel pembantu rumah ini kelihatan bekerja terlalu agresif.

Corak serupa ditemui untuk gen yang mengawal betapa mudahnya sinaps, yang menyambungkan neuron, menghantar isyarat “makan saya” apabila dalam kesusahan. Varian berisiko tinggi kelihatan menurunkan ambang sinaps yang menghantar isyarat kecemasan, menyebabkan otak membersihkan sambungan pada kadar yang lebih cepat.

Saya cukup optimistik bahawa terdapat rawatan yang akan berfungsi untuk beberapa sistem yang kami sedang lihat,” kata Williams.

Penemuan, diterbitkan dalam jurnal Genetik Alam Semula Jadi, sesuai dengan keputusan sebelumnya yang menunjukkan peranan untuk sistem imun. Orang yang menghidap diabetes, yang menjejaskan sistem imun, berada di risiko yang jauh lebih tinggisebagai contoh, dan apabila demensia telah didiagnosis, jangkitan boleh mencetuskan penurunan kognitif yang lebih cepat.

Dr Susan Kohlhaas, pengarah penyelidikan di Alzheimer’s Research UK, berkata: “Mewujudkan senarai luas gen risiko penyakit Alzheimer adalah seperti menyusun kepingan tepi teka-teki, dan walaupun kerja ini tidak memberi kita gambaran penuh, ia menyediakan rangka kerja yang berharga untuk perkembangan masa hadapan. Walau bagaimanapun, penyelidikan juga memberitahu kita betapa kompleksnya Alzheimer, dengan beberapa mekanisme berbeza yang terlibat dalam perkembangan penyakit itu.”

Prof Tara Spires-Jones, timbalan pengarah Pusat Sains Otak Penemuan di Universiti Edinburgh, yang tidak terlibat dalam kerja itu, berkata penemuan itu penting untuk bidang itu. “Gen baru memberikan petunjuk tentang mengapa orang menghidap Alzheimer yang akan disusuli dalam kajian masa depan untuk mencuba dan lebih memahami penyakit itu dan membangunkan rawatan,” katanya.

We would like to give thanks to the writer of this write-up for this outstanding web content

Kajian Alzheimer mendapati 42 lagi gen dikaitkan dengan risiko penyakit yang lebih tinggi


You can find our social media profiles and other related pageshttps://paw6.info/related-pages/